Små detaljer

Etiketter: reflektioner

En sak som jag blivit mer medveten om den senaste tiden är det små detaljerna och dess betydelse. Ju mer jag lär mig om ridkonsten och ju mer som Sir Louie lär sig blir de små och i vissa fall de lite större detaljerna mer framträdande i vår ridning. Det är precis som om att ju mer finkänslig min häst blir för mina hjälper desto mer betydelsefullt blir det att jag gör rätt.

 

Häromdagen provade jag att rida utan kapson och bara på stång och med enhandsfattning. Det fanns egentligen ingen direkt anledning till varför jag skulle göra det, men jag har lovat mig själv att under detta år ska jag våga och utmana mig själv, se alla mina rädslor i vitögat och prova göra nästan allt som jag kan tycka är lite läskigt. Men det är en annan historia...

Hursomhavers bestämde jag mig bara för att, nää idag provar vi att rida på bara stång. Jag vet själv att just det här är lite bra för mig att göra. Jag har ju länge arbetat med mina händer i ridningen och att rida på en hand är lite nyttigt att prova då och då.

Eftersom jag tycker det är lite läskigt att bara ha stång i hästens mun och ingen kapson blir jag mycket mer finkänslig i min hand. Det blir även mer uppenbart om min häst lyssnar till mina vikthjälper då jag inte har någon kapson och tygel att hjälpa till att styra med. 

 

 Bara för att göra saken ännu mer utmanande valde jag att rida på byvägen, fram och tillbaka - ingen trygg ridbana med staket som skydd utan en ordentlig testkörning.  Efter lite uppvärmning med skrittövningar, lite skolor och samling tänkte jag att det var dags för lite övergångar till trav. Just det här med övergångar från skritt till trav och tvärtom är en svår övning för mig och Sir Louie. Han är ibland lite "bekväm" och tycker detkan vara lite jobbigt. Just i detta arbete, på byvägen, på en hand, endast stång märkte jag det. Jag hittade en mycket viktig detalj som jag inte hade en aning om att jag gjorde.

När  jag bad Louie att trava så tog jag handen mot mig....helt omedvetet. En del av min kropp sa till honom att gå framåt och en annan del sa stopp, inte konstigt att det blir förvirrande för honom. Vad fasen vill du att jag ska göra människa?? Stå stilla eller gå fram?

Resten av vårt ridpass blev en lektion för mig som ryttare, varje gång vi växlade från skritt till trav, från trav till galopp förde jag lätt fram handen och sa - varsågod att komma fram! Kan ju säga att övergångarna med denna teknik blev en helt ny upplevelse för både Sir Louie och mig. Kan bara lugnt konstatera ett en viktig detalj är uppmärksammad och åtgärdad...

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Arkiv

Länkar

Etikettmoln

Etiketter