Bakben i fokus

För tillfället handlar mycket om bakben, och inte vilka bakben som helst utan såklart Sir Louies snygga bakben ;-) Det händer massor i de där benen och vad som hör ihop med vad har jag ingen aning om, kanske är det en härlig kombination av flera delar.

 

STYRKA, BALANS & MOD

Träningsmässigt så handlar många av våra nya ridövningar vi fick av Birgitta i mars om att få Louie att lägga mer vikt på sina bakben. Det handlar både om styrka och balans, men även om mod - att våga. Styrkemässigt är det såklart så att han måste orka förflytta sin vikt till sina bakben för att bära mer på dem. Balansen sitter mest hos mig tror jag för det gäller att jag inte "stör" honom i denna delikata uppgift, men även för honom själv att känna att han kan balansera sig själv i denna nya position. Modet sitter i att han måste känna förtroende för sin ryttare - mig så han vågar vinkla lite mer i sina leder och niga i sina steg. Han måste kunna lita på att jag inte förflyttar min vikt utan håller min balans, plus att han själv måste våga försätta sig i en situation där han är lite mer sårbar.

 

Jag har valt att öva på denna nya position genom att arbeta honom korta pass vid hand på ett relativt hårt underlag där han får gensvar varje gång han sätter ner sin hov och niger. Just underlaget känns betydelsefullt för honom då jag vet att han blir osäker om underläget är mjukt så han sjunker ner i underlaget istället för i sina leder. När vi jobbar uppsuttet plockar jag fram olika ridövningar för att vi tillsammans ska kunna hitta rätt i våra positioner. Det är mycket avslöjande när jag misslyckas med att hålla min balans, Louie reagerar direkt så då är det bara att börja om från början.

 

HOVAR, MASSAGE & NERVSYSTEM

Men det är inte bara vid träning som hans bakben hamnat i fokus. Jag märker en stor skillnad på hans hovar, framförallt bakhovarna, där strålarna blivit betydligt större och bredare. Hovarna har ändrat sin form en aning, tyngdpunkten har flyttats lite mer bakåt. I min värld är det här väldigt positivt. Att strålarna blivit större och bättre tyder på att aktivitet och cirkulation förbättrats vilket säkert hör ihop med träningen, men det händer mer. Louie beställer massage av sina bakben, rätt hårt ska det vara för att han ska vara nöjd. Jag tror att det kliar eller pirrar i benen för han njuter och dregglar när jag masserar. Kanske är det även så att fler delar av hans nervsystem vaknar till liv. Att kunna kontrollera bakbenens placering, att kunna lägga vikten på benet och sjunka i leden är mycket finmotorik och det är flera små, små muskler och nerver placerade nära skelett och leder som styr just dessa rörelser.

 

Även i hagen märker jag att Sir Louie kan och tar mer vikt på hela bakdelen än tidigare. Han gör ofta små pirruetter i galopp när han leker med sin hagkamrat och även tendenser till levad och terre a´terre. Det är så himla kul att få se och följa honom i hans utveckling, jag är väldigt stolt över min vackra häst!

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln