Hitta rytmen

Många funderingar trängs i min hjärna gällande detta med takt, rytm och balans. Både när det gäller mig själv uppe på hästryggen, men även för Sir Louie.

 

Just nu är läget sådant att hans trav blivit betydligt bättre. Han är säker och stark i sin kropp. Han har fullkomlig kontroll på sig själv, vet hur hans egen kropp ska förhålla sig i rörelsen och han vet hur han ska placera sin fötter. Takt, rytm och balans är helt självklart för honom.

 

När nu hans trav blivit så stark har istället galoppen blivit betydligt svårare. Här har han svårt att hitta takten, rytmen, rörelsen. Louie har i vanliga fall en mycket fin galopp, säker och rund, som att sitta på en gunghäst, men i dagsläget blir den lite kantig och han har svårt att hålla galoppen. Ofta byter han över till trav istället och han kan trava väldigt fort!

 

Jag pratade med vår tränare Birgitta om det här och om jag förstår saken rätt så händer det ganska ofta att en gångart förbättras och förstärks till förmån för en annan. Det pågår under en kortare period och sedan hittar man tillbaka igen. Det bästa är att när hästen sedan "hittar tillbaka" har båda gångarterna förstärkts och blivit starkare.

 

Jag har dock en plan att låta Louie få komma ut och galoppera i skogen i fri form. Det är en mycket stark känsla som jag haft ett tag nu. Jag tror att det skulle kunna hjälpa honom att ha en längre sträcka där han själv kan känna efter och hitta hur han ska förhålla sig i och till rörelsen. Han är även mer pigg och energisk då vi är ute i det fria så det borde vara optimalt.

 

Mitt problem har dock varit att Louie har svårt att galoppera när han har sina boots på sig - han trampar ofta av dem och det blir "klumpigt". Vi har varit och kollat ut vårt galoppställe, en lång raksträcka med bra underlag, inga gropar och eländen som man kan snubbla i. Grejen är bara att vi måste ta oss dit, längs en grusväg utan att han får ont i fötterna. Nu har min plan vuxit fram så pass att det är läge att göra ett första test. Jag tänker mig att jag ska kunna sätta på honom boots, rida fram till vår galoppsträcka, kliva av, ta av bootsen sitta upp och rida. Jag har skaffat mig en smart hopfällbar pall som jag kan stå på så jag kommer upp i sadeln igen. För att göra det än mindre kravlöst för honom har jag även testat att rida honom på ett vanligt bett istället för stång - det gick över förväntan! Så vilken dag som helst nu då ska vi utföra vårt första test och se vart vi hamnar med  takt, rytm och balans.

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln