En lektion med guldkant

En pigg, energisk och höstfräsch Sir Louie - kan det bli bättre än så? Knappast i min värld. Just nu formligen sprudlar hela hans väsen av kraft och energi, det gäller för mig att passa på att njuta och göra mitt bästa att förvalta det han bjuder mig på. Det finns en glöd och en utstrålning runt honom som gör mig så varm i hjärtat. Verkligen svårt att sätta ord på känslorna samt det jag får uppleva tillsammans med honom just nu - bara att jag är evigt tacksam för alla ögonblick.

 

Träningsmässigt fortsätter vi att arbeta med att behålla linjeringen och ta med den känslan när vi arbetar på böjda spår. Jag har valt att lägga in piruetter eftersom det är en stärkande och uppbyggande övning för honom, där måste han gå in och bära, lägga mer vikt på sina bakben. Just detta jobb ger och tar mer än vad jag anar. Nu då han faktiskt går in och belastar sina bakben i varje steg blir ett sådnat här styrkepass rätt jobbigt. Det känns viktigt att han får vila några steg mellan övningarna och sträcka ut med mer skjutkraft för att avlasta sina bakben.

 

Det märktes tydligt häromdagen då jag verkligen fick känna på skjutkraften i ordets rätta bemärkelse. Vi hade varvat träningspasset med samling och uppgångar och skulle avsluta ridpasset med lite avlastande trav för att få ut mjölksyra ur musklerna. Sir Louie travade på som värsta travhästen och han tryckte mig ur sadeln så jag "ramlade" framlänges över hans hals. Jag hade inte tillräcklig styrka i mitt överliv att hålla emot denna kraft, när Sir Louie tog spjärn med sina bakben lyfte jag ur sadeln, inga stilpoäng för sitsen där inte!

 

En del av vår träning består även av samling där han ska korta och länga sitt steg i både skritt och trav. Även dessa övningar skapar en större belastning på just bakbenen. Känslan vi söker är att han ska vara som ett "dragspel" där han lätt kan korta upp men även länga ut sitt steg. Vi varierar denna typ av övning med att göra uppgångar från skritt till trav och ibland rullar vi bara på i skritt eller trav. Just den här övningen skapar en massa energi hos Sir Louie, det är då man känner den kraftskapande ridkonsten - härligt! För mig gäller det bara att kunna kontrollera och använda hans energi på rätt sätt. Inte så lätt alla gånger då han är stark som en björn, men även det är ju fantastiskt bra.

 

Sir Louie är också väldigt tydlig med att tala om för mig när det är dags att lägga till fler moment i övningarna eller då vi rätt och slätt ska göra något annat. Jag märker direkt då han tycker att övningen är tråååååkig, då lägger han sitt fokus på att låtsas bli rädd för soptunnan, kollar vad de andra hästarna gör i sina hagar eller andra små bus. Han lär mig och berättar en massa saker så det gäller att ha öron och andra kommunikationskanaler vidöppna hela tiden. 

 

Vi har ju också kämpat med galoppen en tid. Jag har bestämt att varje ridpass ska innehålla ett anslag och om det sedan blir galopp eller något annat spelar ingen roll. Det känns som om vi varit på rätt väg, det går bättre och bättre.

Igår blev det tydligt - efter vårt ridpass tänkte jag att vi kunde prova att lägga in en galopp på gårdsplanen. Vi provade att göra den från trav och det blev ett anslag, men lite kantigt.  Då klev läromästaren Sir Louie fram och han var extremt tydlig i sina instruktioner; "Gör du ditt så sköter jag mitt. Sitt still på baken så ska du få se att jag kan galoppera!!"

Jaa....han kan och vilken galopp han har.Jag fick be honom att göra samma sak två gånger - för min skull så jag kunde behålla känslan och känna att såhär ska jag förhålla mig till honom. Andra gången gick det betydligt bättre. Jag kunde sitta rakt, stilla utan att störa.

En lektion med guldkant från min egen älskade läromästare!

 

 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln