Vård av hovar

Först lervälling, sedan kom minusgrader och hagen såg ut som värsta sortens puckelpist. Inte de bästa förutsättningarna för att hålla hovarna i god form och inte roligt alls för en barfotahäst. Lycka är då när snön valde att komma och sedan lite töväder så nu känns livet lättare igen.

 

Jag har verkligen våndats och det gör så ont i mitt hjärta när jag ser hur min älskade Sir Louie försöker ta sig genom knögglet utan att vricka sig, utan att det ska göra så ont i hoven...Huuuu. Jag valde faktiskt att sätta boots på honom ute i hagen så det skulle gå lite lättare. Han rörde sig lite mer då, men jag tror faktiskt det såg värre ut än det egentligen var. För några år sedan då han bara varit barfota något år och vi hade ett liknande underlag då gick han in i hagen ställde sig på en platt plats och stod där hela långa dagen. Han rörde sig inte ur fläcken. Nu har han faktiskt valt att röra sig om än ganska långsamt. Vilket jag ändå tycker är klokt av honom. Nu hoppas jag bara att snön får ligga kvar och att vi hinner "platta till" hagen så mycket det någonsin går innan det fryser på rejält igen.

 

Trots flera veckor med lera och blöta hagar tycker jag att Sir Louies hovar klarat sig riktigt bra. Visst har hans mittstrålfåror blivit lite djupare igen, men jag tycker att strålarna ser fina ut ändå. Att arbeta med strålarna på hans framhovar är ett ständigt pågående projekt. Det märks direkt om vi tränat eller rört oss mindre eller om underlaget i hagen blivit anorlunda. Önskemålet är att få lite mer tryck på strålen så att cirkulationen ökar och därmed tillväxten. Jag har hittat några bra och miljövänliga produkter som vi testar för att hjälpa Sir Louie att bygga upp ny frisk vävnad i sina strålar. Det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma.

 

 

Vår hovvårdare Angelica var på plats igår för att kolla till "våra" hovar samt två andra hästar i stallet. Sir Louie var verkligen nöjd med att hon kom och putsade på hans hovar, även om han gärna försöker ta ett litet nyp på hennes bakdel, men det är bara av kärlek. Vi hade skött vår hemläxa bra och fick lite nya direktiv att ta med oss i bagaget till nästa gång. Vi har lyckats komma tillrätta med hans lamellränder på alla fyra hovar genom att sköta om hovarna ordentligt och hålla efter så de inte "växer iväg" så vi får fortsätta med det och nu även lägga till strålvård som en viktig del i vår vardagliga hovvård.

 

Det känns så otroligt skönt att få råd och hjälp av en sådan duktig tjej som Angelica. Jag kan inte nog lovorda henne! För mig är hon ovärderlig med sin kunskap, hur hon kan förklara hur olika saker i hoven hör ihop med rörelsemönster och så vidare. Jag är bara så himla glad och tacksam över att hon valt att satsa på hovvård för barfotahästar och att hon vill komma och sköta om oss med jämna mellanrum. En fantastisk duktig och kunnig hästtjej som ser på hovvården som det hantverk det är. Varje drag med filen, rundningen av tån eller vad det kan vara har en mening och görs med stor känsla. Inget görs på slentrian eller av en slump utan det är verkligen med mening som allt utförs. Vilken hantverkare!!

Etiketter: friskvård

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln