Åt rätt håll!

Snart två veckor sedan Angelica var och putsade till Sir Louies hovar och jag kan inte nog förvånas och förundras över vilken växtkraft han har i sina hovar. Jag underhåller flera gånger i veckan och idag när jag lyfte på framhovarna så kände jag bara..."nämen gjorde inte jag de här hovarna häromdagen??"

Jag funderar ju om jag börjar bli glömsk när man ser hur mycket som behövs filas bort på bara någon dag. Hur kan det växa så snabbt? Ibland tror jag att min Louie har raketbränsle i sina hovar för just framhovarna har en växtkraft utan dess like. Jag vet ju att jag vid min egen hovvård är väldigt mesig och jag tar heller för lite än för mycket och istället oftare, men bara på några dagar?

 

Kanske är det så att de växer mer eftersom jag ständigt arbetar med dem, stimulans ger cirkulation och växtkraft. Det kan också vara så att hans framhovar inte är riktigt "klara" såsom han vill att de ska se ut så därför händer det massor. Men vilket angenämt "problem"!

Jag har även börjat med några för mig nya hovprodukter som jag testar och även om vi bara använt dem i dryga 10 dagar tycker jag mig redan se bra resultat.

Alla produkterna är naturliga och miljövänliga. Min filosofi är att undvika kemikalier så mycket det någonsin går. Hästens stråle är ju trots allt levande vävnad och jag undrar vad som händer när man dränker in den i sådan spray som innehåller formaldehyd och annat. Jag menar för oss människor är formaldehyd förbjudet i tex nagellack, men det är okej att använda den på häst? Jag för min egen del har valt bort denna typ av produkter då jag inte törs eller vill utsätta mig själv, min häst eller vår natur för de risker som finns med denna typ av produkter. Jag har istället valt att skaffa oss några miljövänliga hovprodukter som vi kör med varje dag.

 

Sir Louie och jag har utvecklat en liten hovprocedur som vi utför varje dag. Först en liten stråldusch, vänta i några minuter och sedan använder vi antingen en typ av  "lera" eller honungskräm som vi fyller igen hans strålfåror med. Vi använder leran på framhovarna där mittstrålfårorna är ganska djupa och honungskrämen lägger vi på bakhovarna då dessa strålar är så nära helt friska som de kan bli.

Tanken är att leran ska fungera som ett skydd och få den friska vävnaden inunder att få fart och börja växa i snabbare takt. Det blir även ett större tryck på hans stråle vilket förbättrar cirkulationen i hans framhovar samt att tillväxten då tar fart. Även om vi nu bara använt leran och sprayen en kortare tid märker jag en stor skillnad. Man ser att den nya vävnaden längst ner i fårorna ser frisk ut och med tanke på hur snabbt hans hovar växer är nog cirkulationen rätt bra. En annan stor fördel med dessa produkter är att de sitter kvar även när jag släpper ut honom i hagen - undantaget om han står i blöta då försvinner nästan allt. Jag har även kört med lindrev i hans mittstrålfåror, men det har varit svårare att få det att sitta kvar när han rör sig i hagen bland stenar och annat. Men speciellt leran sitter oftast kvar dagen därpå, om än i reducerad skala.

 

Att vi även har möjlighet att hålla igång med träning och långa promenader så hans hovar får arbeta på olika typer av underlag tror jag också gör sitt till för att hålla hovarna i bra skick. När vi är ute  brukar jag passa på och låta honom ha sina boots med strålsulor så han får mer tryck på strålen utan att det gör ont i hovarna. Underlaget och läget i hans fötter får råda om han behöver sina boots eller om det går att gå barfota. Ska vi promenera i grimma kan vi även passa på att köra strålbad i bootsen, två flugor i en smäll!

 

När jag tänker tillbaka på hur det var innan jag skodde av honom då hans hovar knappt vuxit på 6-7 veckor då hovslagaren kom på besök så känns ju detta fantastiskt roligt. Det känns verkligen som att vi är på väg åt rätt håll med friska hovar i bra balans.

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln