Jag kan mer än du anar!
Ännu en gång har det hänt.
Återigen har jag underskattat min hästs förmåga. Jag tycker själv att efter så många år tillsammans borde jag känna honom, men vissa dagar så leder han verkligen in mig på helt fel spår!
Till mitt försvar måste jag medge att han är en MÄSTARE på att förleda sin ryttare till att tro att han är trött, inte orkar eller att han gör saker helt korrekt, men egentligen så luras han bara.
Innerst inne är vi faktiskt väldigt lika Sir Louie och jag. Jag är ganska bekväm av mig i vissa hänseenden. Exempelvis så skottar jag hellre snö, klipper gräsmattan eller gräver i trädgårdslandet än att gå på något gym. Jag skulle nog aldrig komma på tanken att bege mig ut på en joggingrunda - om det inte är tillsammans med Sir Louie. Min häst är likadan. Han springer inte i onödan, han sparar på sina krafter tills de verkligen behövs och vissa dagar kan han verkligen vara otroligt bekväm.
Han kan alla trick för att komma undan arbete - något han lärt sig under åren han arbetade på ridskola. Nuförtiden är han dock betydligt mer arbetsvillig än tidigare, men smart som han är, testar han mig om det går att få slippa undan.
Det här är och kommer nog alltid att vara min svåraste nöt att knäcka när det gäller Sir Louie. Jag är otroligt mån om att han ska må bra, känna sig stark och duktig, för mig är det jätteviktigt! Något som Sir Louie själv är mycket medveten om och när det passar honom då spelar han ut hela sitt gedigna register. Det är då jag hamnar i mitt mest förvirrade tillstånd, ena sekunden är jag säker på att han är sjuk, trött eller har ont någonstans. Nästa sekund är jag övertygad om att han bara hittar på. Men hur sjutton ska jag veta VAD som är VAD?
Sir Louie har en längre tid verkligen känts pigg med massa energi och fart. Men just detta med att lägga på fart är även en flyktväg för honom, ett sätt att fly undan belastning. Han visar även att han vill sträcka ut sin hals och gå med nosen nästan nere i marken. Det dyker upp en hel del funderingar i min hjärna. Lägger han på all denna fart för att han är pigg eller för att slippa belastningen? Behöver han sträcka ut och skjuta på som avlastning från det samlande arbetet?
Vi arbetar mycket med att belasta hans bakben med övningar mot skolskritt och övergångar till trav.
I detta arbete behöver han även få avlasta bakbenen så han inte blir helt slut. Sedan är det ju även så att just dessa samlande övningar skapar energi och kraft. Klurigt att veta vad som är vad i detta läge.
Förra helgen önskade jag mig en skottning av ridbanan, all snö har gjort den tung och lite knölig. Vi har mest kunnat arbeta på raka spår längs fyrkanten, så behovet av att få rida "riktiga" ridövningar kändes stort. Bästa gårdsägaren startade upp traktorn samma dag så jag och Sir Louie fick beträda en alldeles nyskottad ridbana! Vilken skillnad! Vi kunde glida runt i öppna, sluta, diagonaler och piruetter. Vi fick även till något steg i skolskritt, vilket gjorde mig helt lyrisk!
Vi fick till några riktigt fina övergångar då Sir Louie och jag lyckas hålla våra postioner både i uppstarten och när vi övergår från trav till skritt utan att "falla ur ramen". Annars är det lätt hänt för oss att vi hamnar i framåtläge och inte lyckas hålla ihop våra kroppar. Det kändes verkligen jättebra.
Eftersom även galoppen inte varit självklar så har vi som mål att varje ridpass ska innehålla en fattning/anslag eller när det känns bra, en övning med fokus på galopp. Sir Louie blev otroligt taggad efter några fattningar. Han blir lätt lite vild och när tåget går, ja då är det bara för mig att hänga med för någon stoppknapp existerar inte då. Men även här kunde vi tillsammans kontrollera en ökad och mer samlad galopp, helt fantastiskt ! Att han även orkade gå från samlad galopp ner i en kontrollerad trav gjorde mig tårögd och otroligt stolt. Sista galoppfattningen han gjorde var för mig helt makalös! Han måste ha hoppat jämfota bak för jag fick mig en rejäl skjuts i sadeln, vilken styrka han måste ha i sin bakdel!
Så, återigen har jag underskattat min hästs förmåga. Han KAN och VILL mer än jag anar.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Hanna » Handarbete: ”Spännande att få läsa om er resa på din blogg. Jag ser på dina senare inlägg vil..”
-
Aramis Svate » Stall Weda: ”Underbart! Å alltså!”
-
Dun Do Lena » This is our moment - my prefect moment with you: ”Underbart!”
-
Dun Do Lena » Varför gå över ån efter vatten?: ”Men ååå! Du och dina cliffhangers Sara! ”
-
Sofia » Dags att vända blad: ”Håller med till 100% - Undebara framtid! Vi är så glada att vi fått flytta in, f..”
Tycker också det kan vara svårt att veta vad som är vad. Särskilt om man har något man klurar på, hur och ifall det påverkar hästen (om man tyckt den varit lite stel eller liknande).
Det kommer nog alltid vara en utmaning, men för att ändå få något vettigt gjort brukar jag tänka att jag ber om samma saker, med samma kvalitet.
Lite i stil med; om du säger att det är jobbigt, tar vi två steg till, SEN får vi vila! :) Ibland kommer man över en spärr och plötsligt märker man att det inte tar emot längre när hästen är igång, då är det bara att rida på som vanligt. Eller så är det fortfarande jobbigt och då brukar det oftast bli ett lite kortare pass med lite fler och längre glidarsträckor (där man inte ber om så mycket) mot ett vanligt pass.
Även jag brukar ställa en fråga, kan du göra en gång till så vilar vi sedan? Ofta orkar han inte bara ett eller två steg utan betydligt mer! Sedan tror jag att vissa dagar då har han helt enkelt ingen lust. Då vill han bara stå och njuta av utsikten, göra något helt annat. Då är det bara att lägga ner ev träningsambitioner och rida ut, ta en promenad eller nåt istället.
18 februari 2013 16:15:02