Ny häst!

Tänka sig, jag har fått en ny häst! Eller ny-gammal, för det är min Sir Louie fast i en helt ny skepnad.


Idag har vi haft besök av vår kära Angelica Hesselius. Inte bara hovvård stod på programmet idag utan jag hade passat på att be henne om lite avstämning i vår träning. Sir Louie och jag har ju tränat i vår ensamhet sedan i september då Birgitta var här sist och min känsla har hela tiden varit att det är mycket som händer i vår utveckling. Jag har ju varit hos Angelica vid några tillfällen för att få inspiration och lite råd om hur jag ska komma vidare med bland annat skoskritten och idag var det dags för oss att få visa lite hur det ser ut.

 

Sir Louie var mycket glad över att få träffa Angelica. Han följde efter henne som en hund och ville till en början mest vara med henne. Det kändes lite som om han ville förvissa sig om att hon verkligen var där för hans skull och att hon skulle se ALLT han tänkte bjuda på.

 

Vi gjorde en effektiv och komprimerad lektion med fokus på att få Sir Louie att hitta igen skoskritten men även övergångar då dessa hjälper honom att hitta rätt takt. Vilken lektion jag fick!! Helt plötsligt trillade alla bitarna på plats och jag hade en helt ny häst som jag fick öva med. En energisk skritt, en samlad trav som ligger otroligt nära piaffen, en taktfast galopp där Sir Louie inte rusade iväg utan kunde dundra på mer "på stället". Helt ofattbart i min värld. Han känns så himla stark och även om det verkligen är otroligt jobbigt för honom att hålla ihop sin kropp i detta tempo och samtidigt hitta niget i sina leder, tycks han vara rätt tillfreds med alltihopa. Visst blev han trött och fick mjölksyra i sina muskler, men han kändes väldigt nöjd ändå.

 

För mig var det otroligt nyttigt med några extra ögon som kan observera vad som händer och hur jag kan hjälpa min häst för att göra detta krävande arbete lite lättare. Ingen kan väl vara bättre lämpad än Angelica som är vår guru då det gäller sits och balans på hästryggen!

 

Viktigaste för mig att tänka på är att sitta mer i/på Sir Louies rygg. Det borde väl inte vara så svårt?? Men jo, det är det! Sir Louie har ju inte tillåtit att jag belastar hans rygg med min vikt så de senaste åren har jag fått "stå" i stigbyglarna. Att nu bryta min egna kropps mönster och istället våga sjunka ner och låta hans rygg komma upp, det är verkligen supersvårt! Jag känner dock själv att när jag kan sitta mer på hans rygg så kan jag vara mer följsam och bromsa upp hans rörelser vid avsaktningar utan att vi båda ramlar framlänges. Vilken utmaning och jag kommer få snygga och starka magmuskler!!

 

Det känns även viktigt att när vi tränar på just dessa moment ska vi arbeta med korta intervaller. Eftersom han är så stark så är det lätt att han bara rinner iväg. Vi får försöka fokusera på att bara ta fyra travsteg eller galoppsprång och sedan bryta av tillbaka till skritt igen. På så sätt blir det en bättre muskelaktivitet och både han och jag kan hålla ihop våra kroppar mycket bättre. Det är alltså kort och effektivt som gäller!

 

Nu när jag kunde begära mer av Sir Louie märktes det direkt att när det blir jobbigt då orkar inte hans högra bakben lika mycket. Han placerar sitt högra bakben för långt in under sig så det blir omöjligt för honom att kunna bära, niga och lägga vikt där, han väljer då att gå in i sluta. Min plan nu framöver är att försöka stärka hans bakben och lära honom att inte kliva in så långt. Jag har fler olika bra övningar som vi fått förut som är anpassade för just detta. Det kan även vara så att jag behöver sätta honom i lite lätt öppna position så han kan hitta in rätt med sina bakben.

 

Jag fick med mig en massa bra saker från vår lektion. Mycket handlar om känsla, hur mycket muskeltonus vi behöver, hur mycket "tryck" jag behöver ha i Sir Louie för att han ska kunna utföra dessa konster. Att våga ta emot hans energi och förvalta den. Idag fick jag känna att Sir Louie kan vara stark med en lätthet där jag inte har något tryck alls i min hand utan han kan bära sig själv, stolt och mäktig. En ryttarkänsla som jag nu fått känna av och nu vet jag även hur jag ska göra för att få honom till det arbetet igen.

 

Mycket teknik som jag måste fila på, lära min egen kropp hur den ska förhålla sig i de olika rörelserna. Hitta igen en ny sits där jag kan känna mig stark och följsam.

Många små tips och råd som jag kan bära med mig när vi tränar, för som jag känner just nu så vill jag rida varenda dag på min nya häst!!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln