Reflektioner & funderingar efter kurs

Blir så full i skratt när jag tänker på mitt samtal med Birgitta (Järnåker) efter kursen i lördags. Birgitta berättade om en av sina elever som efter varje ridkurs är så fullmatad med information, upplevelser och känslor så att han måste ta det lugnt en vecka för att processa allt han varit med om. Jag förstår honom! Har en känsla av att Birgitta insåg att det är just precis så som det ofta blir för mig. Hon är verkligen en klok kvinna!

 Jag brukar ha svårt att komma ihåg vad jag gjort, vilka övningar vi tränat på, vad har Birgitta egentligen sagt till mig? Det är precis som om hjärnan är helt "blank" eller raderad. Det jag dock alltid kommer ihåg är känslorna, både mina egna och de som Sir Louie förmedlar tillbaka till mig resten är som en dimma.

 

Nu har det gått en vecka och hjärnan börjar klarna upp.Saker som Birgitta sagt och påpekat för mig, saker hon observerat när hon ser oss tillsammans börjar komma tillbaka till mig. Jag börjar få mer grepp om situationen, inser VAD vi ska öva på och även HUR vi ska göra.

 

Som jag ser det kommer en viktig del i vår träning framöver vara att arbeta med Louies små, små muskler som sitter närmast hans skelett. Louie är extremt rörlig i sina leder, höfter, bäcken kotleder, knän - säkert det som gör att han i sitt tidigare liv upplevdes som väldigt "skumpig". Dessa små muskler måste stabiliseras och stärkas så han orkar hålla emot i sin kropp när kraven och belastningen ökar. Detta är ett arbete vi redan påbörjat med i våra övningar mot skolskritt. Övergångar och samling kommer bli viktiga ingredienser, det blir verkligen styrketräning!

 

Nästa uppgift är att arbeta med formgivning och omformning. Här hamnar fokus på de övningar vi fick med oss från kursen och jag tror att själv omformningsmomentet blir det viktiga.

 

Sedan kursen har jag och Sir Louie hunnit träna tre gånger uppsuttet och ett pass vid hand. Jag förvånas verkligen över hur snabbt han tycks ta till sig dessa övningar. Det måste vara något magiskt över övningarna för det som var svårt för sju dagar sedan tycks nu vara ganska självklart, inga problem. Ärligt talat fattar jag inte hur det kan gå så lätt så snabbt. Kanske det beror på att han i grunden har en bra styrka och att han nu "känner" och förstår hur han ska förflytta sina hovar, sin tyngdpunkt, sin kropp för att utföra det jag ber honom om. Bara att konstatera att Akademisk Ridkonst, eller vad man önskar kalla det, ÄR en suveränt bra träning!

Jag har även lagt upp en plan, som jag innerligt hoppas att jag kan följa, för våra ridpass. Just vid ridning är jag ganska ostrukturerad och måste ha en plan, en röd tråd att följa, det är väl därför jag lätt snöar in på en grej och kör den "all in". Hursom så är min plan att göra våra övningar med formgivning/omformning och när jag känner att det börjar bli lite jobbigt då byter vi till andra övningar som ex. samling av olika slag eller vad som känns rätt för dagen. På så sätt hoppas jag att Louie ska kunna känna att det går lätt och att han fortsatt håller uppe sitt humör och sin vilja att fortsätta arbeta. Birgitta påpekade just detta, att han måste utmanas för att inte tycka det är trist, tråkigt och oinspirerande.

 

På våra ridpass under denna vecka har vi på vägen hem från ridbanan passat på att göra lite mer utmanande moment. Lite galoppanslag, samlad galopp och även möjligheten för honom att få gå in i skjutkraft för att avlasta. Nu när han vet vad som gäller på byvägen, är det MYCKET häst för mig att hantera. Sir Louie blir verkligen taggad till tusen och hoppar nästan på stället för han vill iväg, härligt tycker jag! Idag fick jag känna på en ny dimension av denna hästkraft då vi gjorde lite galoppfattningar från skritt. När jag minst anade så gjorde han en piruette i galopp och sedan järnet längs vägen, mer eller mindre låg i kurvan för att inte ta med sig soptunnorna och brevlådan. PUH! Han visar verkligen prov på energi och gnista och hela tiden gör han allt med en glimt i ögonen, spetsade öron!

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln