Braaaa - klick!

Under sommaren har Sir Louie och jag fått stifta bekantskap med ett nytt sätt att träna, nämligen Belöningsbaserad träning. Allt började med att Sir Louie en dag slutade att lyfta sitt ena bakben. Jag kunde inte för mitt liv förstå varför och med Sir L kan man inte heller alltid vara säker på om det är att han har ont någonstans eller om han helt enkelt inte har lust.
Först tänkte jag att det kunde vara en sträckning eller liknande, men han var inte halt, verkade inte ha ont, ett mysterium helt enkelt. Vi provade att vila några dagar men det blev inte bättre, så fort jag bad honom lyfta på bakbenet så fick jag bara NIX till svar. Orolig hästägare såklart. Kan det vara en led som strular, men har rör sig ju helt fint? För att göra en lång historia kort hittades till slut problemet och det var inget fel på hans ben - det var magen. Man kan tänka sig själv lyfta upp ett ben när man har öm mage och allt som är där i magen trycks ihop, nä, jag fattar varför han valde att inte lyfta sitt ben. Nu mår han fint, det gick över rätt snabbt med rätt behandling, men hans ovilja att lyfta benet kvarstår. Först gjorde det såklart ont att lyfta benet så han valde att avstå. Nu är han nog lite osäker på om det ska göra ont eller inte plus att det blivit " en grej" för honom att inte vilja lyfta sitt ben.

Även om jag inte kan speciellt mycket om den här typen av träning så känns det som om filosofin att belöna när hästen gör det jag ber den om känns rätt i hjärtat. Det finns flera exempel i vår vardag då jag faktiskt använder mig av exakt den principen som tex att Sir Louie kommer till mig när jag ropar på honom i hagen, att han står lugnt och stilla bredvid mig då sopbilen eller annat spännande fordon åker förbi, att vi avslutar våra träningspass om/när han gör något väldigt bra som han haft svårt för och så vidare. Flera av min hästvänner tränar sina hästar med klicker, vissa med ambition att uteslutande rida sin häst med hjälp av denna klicker, andra för att lösa problem i vardagen med exemeplvis lastning. Så jag har en liten hum om hur man går till väga. 
Så under sommaren har Sir Louie och jag tränat med att lyfta bakben och när han lyfter- då blir det belöning. I början belönade jag honom då han bara visade en tendens till att lägga över vikten och visa en antydan till vilja att lyfta upp sitt ben. Nu när vi hållit på ett tag måste han lyfta upp hoven från marken för att få sin morotsbit. Nackdelen är nu att han KRÄVER belöning när han lyfter sina ben - vi har tränat in samma kommando på alla fyra ben, men tränar lite extra med hans bakben som han tidigare inte ville lyfta alls. Blicken jag får om jag inte ger honom något kan döda vem som helst! Han är bara för rolig! Nu har han även lärt sig att "piaff-trampa" med sina bakben som ett extra trick för att få en god morotsbit, han lär sig snabbt minsann och vet exakt hur han ska linda mig runt sitt lillfinger.

Kanske är det tur att jag nu äntligen får vara med på kurs och får lära mig lite mer när det gäller Belöningsbaserad träning av häst. Denna helg hållerCarolina Fransson föreläsning och kurs i detta ämne. Det är Angelica Hesselius och hennes företag Tonus som arrangerar kursen som börjar på fredag med föreläsning av instruktören Carolina Fransson och fortsätter även på lördagen med praktiska övningar. Tyvärr kan jag bara vara med på fredagen, vilket känns lite synd för det hade verkligen varit kul att se teorin i praktiken.
Min personliga ambition i detta ämne är i dagsläget  att få lära mig mer, få mer kunskap om hur hästen lär sig saker, att belöna rätt, vid rätt tillfälle och att jag och Sir Louie ska kunna ha denna träning som en kul grej tillsammans, ännu en pusselbit i vår samvaro med två motiverade träningskamrater!


 

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln