Happy Feet!

Jisses! Jag tror att Sir Louies hovar växer i rekordfart, värre än ogräs! Men så himla glad jag är över detta faktum. Tänk att ett par hovar som för några år sedan hade urdålig cirkulation och extremt liten tillväxt kan växa så mycket. Helt fantastiskt vilken växtkraft det kan bli om hästen får ha sina hovar som den själv vill.

Sir Louie har ju varit barfota ganska länge nu och kanske man kunde tro att han fått sin hovar som han vill, att de inte ska ändra så mycket mer i utseende med vinklar et cetera. Men där har jag helt fel för som han ändrar och justerar sina hovar, helt otroligt faktiskt! Växtkraften består med all säkerhet i att han numer har kontakt med marken och därmed har cirkulationen kommit igång på ett helt annat sätt. Sedan tror jag också att hans ständiga förändring hänger ihop med hur hans kropp förändras. Hur hans tyngdpunkt flyttats från att ha varit väldigt framtung till mer upprätt och tillika mer vikt och bärkraft på sina bakben.

Nu under sommaren har jag testat en örtblanding som är speciellt framtagen för hovarna, HOOFIX. Den innehåller Bovete som hjälper till med cirkulation och håller blodkärlen i trim, speciellt de små kapillärerna. Nypon som också arbetar med blodkärl och cirkulation. Havstång, den enda ingrediensen som Sir L inte riktigt gillar, den innehåller mycket vitaminer och mineraler som är nytttiga för tillväxt av horn och vävnad. Brännässla som är välgörande för slemhinnor och vävnader. Jag tycker själv att denna hovkur fungerat fantastiskt bra! Från början var Louie lite tveksam till att äta - han är kräsen och speciellt havstången var och är fortfarande inte hans favorit. Den smakar ganska starkt och har en speciell doft så ibland får jag ta till lite "trugning" för att det ska gå i. Men om man "kryddar" med lite god banan eller kanske lite apelsin så slinker även tången ner i gapet. När jag började kuren så gav jag en mindre dos som jag långsamt introducerade och blandade med havre och/eller lusern, men jag fascineras av hur han kan sortera ut just dessa små bitar. En hästmule är verkligen fantastisk!

Av olika anledningar har Louie och jag pysslat helt själva med hans hovar i nästan 2 månader, men jag tycker det gått rätt bra ändå. Jag försöker hålla efter hans hovar minst 1 ggr/vecka. Sedan beror det såklart på underlag och slitage hur mycket som måste göras. Nu längtar vi båda dock till fredag då vi med öppna armar tar emot vår efterlängtade hovvårdare! Det ska bli otroligt spännande att höra vad hon tycker om mitt arbete - har jag gjort rätt eller får jag stå i skamvrån ;-) Men även hur Louies hovar ser ut i övrigt. Jag tycker såklart att de är väldigt fina, men jag kanske inte är hundraprocentigt ärlig i min bedöming.

Igår hade Louie och jag vår hovdag. Jag kände att jag var tvungen att justera lite och korta i tån för på en vecka tycker jag hovarna dragit iväg rätt rejält. Han fick även strålvård och lite ringblomssalva på hornet. Snygga tassar!
Det som gjorde mig mest glad under hela hovstunden är att Louie valde att själv lyfta upp sina hovar i tur och ordning och att han faktiskt hjälpte till med att hålla dem uppe. I vanliga fall säager han, Ååå skönt jag lägger min vikt på dig så vilar jag mig lite.
Speciellt hans framben kändes lätta och han ställde upp utan bekymmer med att lyfta framåt och bakåt och jag fick till och med stretcha hans framben långt framåt på hans egen begäran - NÄR har det hänt!!  Jag hoppas att han positiva inställning behålls! Den är guld värd!

Etiketter: friskvård

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln