Premiär!

Regn & ruskvädret har gjort att Sir Louie och jag ligger lite efter i vår träning. Lägg till detta att han nu även sovit inne i stallet några dagar så det finns en hel del energi att ta hand om. Min plan för idag var att vi skulle ta oss en ridtur, men när vi var klara att bege oss ut öppnades formligen himlen och ett skyfall vräkte ner utanför dörren. Dags att ändra planen, men någon slags träning måste det bli.
Vi satsade på premiär i ladan - ett utsökt val så här i efterhand!
Under sommaren har ladan varit yogalokal, men nu är det fritt fram för fyrfotingar! När vi är i ladan så arbetar jag alltid Sir Louie vid hand. Eftersom golvet är lite knaggligt och av betong tycker jag att uppsutten träning där inne sliter för mycket på hästens senor och leder, i allafall om man är fullvuxen ryttare.

Louie gillar verkligen ladan, jag med. Den begränsar på att bra sätt, man är inne fast ute. Jag upplever att vi har en skön kontakt med utsidan. Vi hör fåglarna sjunga, regnet på taket och hästkompisarna ute i hagen men ändå blir vi inte störda av det som händer på andra sidan väggen. Närheten till kompisar och naturen ger en skön känsla och bra energi. Underlaget är verkligen till Louies fördel, han får fint gensvar och här törs han sjunka i sina leder på ett sätt han inte alltid klarar av utomhus.
Så medans regnet vräkte ner blev det premiär i ladan.

Tillsammans fick vi ett jättefint träningspass. Louie var pigg och framåt, tror han tyckte det var skönt att röra sig på ett fast underlag istället för lervällingen i hagen. Vi arbetade lite med formgivning på bågar ungefär som vi gör när vi rider. Vi provade lite skolor och även samling och övergångar för att skapa än mer energi. Just i övergångarna blir Louie lätt lite uppspelt så det gäller att ha koll både på honom och mig själv.
Eftersom dagsformen kändes så bra tänkte jag att vi skulle prova och se om vi kunde hitta lite känsla av skolskritt. Förra hösten och vintern arbetade vi mycket med att hitta takt och balans mot skolskritt och idag fick vi skörda lite frukter av det arbetet! Louie låg precis på gränsen, han letade, testade och han hittade några rikitgt fina skolskrittsteg. Hela fasen innan han hittar rätt balans och takt är rejäl styrketräning för honom. Både energi, bärkraft, takt, balans!  Jag formilgen ser hura han tänker och organiserar sig för att få det att fungera. Han är bara så underbar!

Vi gjorde även lite korta övergångar till trav. Jag vill inte trava några längre sträckor med honom på detta underlag så det blir mer från samlad skritt och upp i trav några få korta steg. Men det är här han arbetar bäst och det bygger en styrka i honom som vi kan använda i det uppsuttna arbetet. Under detta arbete med energi och kraft hittade Sir Louie även ett galoppsprång mot skolgalopp och det är guldbonusen som man bara får tacka och ta emot med öppet hjärta. Härligt avslut på träningspasset och nu är premiären avklarad!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln