Att vara drottning för en dag

Äntligen dags för en ridtur igen!
Under veckan har jag inte haft möjligheten att hinna med att rida utan istället pysslat med hovvård och lite markjobb, men idag var det dags att äntra sadeln.
Eftersom vi inte hunnit med att ridträna tidigare i veckan kände jag att det är bra att vårt första ridpass är ute i terrängen. Både Louie och jag behöver "skramla igång" våra kroppar så det passar perfekt att bege sig ut i naturen.

Idag hittade jag min nya position i sadeln direkt och det kändes så himla skönt!  Tycker själv att jag börjar så sakteliga vänja mig och känna mig bekväm med hur jag vill att min position skall vara. Allt detta experimenterande och testande som jag pysslat med nu under några veckor känns nu mer hemtamt. Louie har fått agera bärare åt mig nu när jag övat och känt in min nya position. Nästan bara skrittarbete för hans del och jag börjar känna att han tycker det börjar bli lite tråkigt. Dock väldigt nyttigt både för honom och för mig. För även om vi "bara" har skrittat betyder inte det att han får gå som han vill, utan det är 100 procent arbete och fokus ändå. Förra helgen fick jag testa min sits och dess inverkan på ett träningspass på ridbanan och jag är personligen väldigt nöjd med resultatet. Jag tror aldrig jag fått rida Sir Louie med så små hjälper, så finstämt och han var så otroligt lyhörd. Då lyssnade han helt på min sits, vikten i sadeln, lite lätt tryck i stigbygeln ett WOW moment  för oss!

För att inte Louie ska tycka att det vi gör är alltför tråkigt så har jag tänkt att vi nu ska försöka smyga in lite trav och troligen även lite galoppanslag i vårt arbete. Just traven är lite svår då just övergången mellan skritt till trav är vårt svåraste moment. Här gäller det för mig att ha en perfekt timing med hjälpgivning och snabbt kunna lätta ur i sadeln om jag inte tillåts att sitta kvar där. Många moment för mig att hålla rätt på! Galoppen tror jag är lättare då Louie gillar att galoppera plus att det är en lättare övergång för honom. Där behöver dock jag öva mig för av någon outgrundlig anledning brukar jag vilja dra upp benen en aning i fattningen så jag har en del att tänka på där med.

Eftersom Louie kändes så fin idag så passade vi på att arbeta lite med övergångar och till en början fick det bli trav. Jag valde faktiskt att rida honom utan stigbyglar de första övergångarna för då KÄNNER jag hur jag verkligen kan sitta kvar på ett bättre sätt. Jag är så inporgrammerad att ställa mig upp så jag känner att jag behöver bryta detta mönster på något sätt. Efter några övergångar plockade jag på mig stigbyglarna igen och då var det lättare för mig att någorlunda ha rätt position, även om jag då kunde vara lite lätt i sadeln utan att stå. Jag har faktiskt valt att rida lätt på Louie i traven nu. Det blir ju knappt att man reser sig upp då lädren är så långa, men det känns väldigt bra för det blir både lite belastning och avlastning av hans rygg. Vi fick några riktigt fina övergångar och jag förstår att det är jobbigt, styrkemässigt för min häst. Han var svettig och lite flåsig när vi kom hem.

Tänkte även på vår tränare Birgitta när jag red idag. Hon brukar berätta om sina hästar och när hon beskriver sitt kallblod Lo Jo så brukar hon säga ett "Han är en häst man blir stolt av att rida".
Jag förstår exakt vad hon menar för idag kände jag mig som en kung, ja eller kanske mer då som drottning när vi travade fram i byn. Att få se Sir Louies högt burna huvud, spetsade öron och få känna det han förmedlade med sin kropp, ännu ett WOW moment!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln