Långtygel

Moa & Gadd, Instruktör Angelica Moa & Gadd, Instruktör Angelica

I helgen har jag varit  och fått mig lite inspiration i höstmörkret. Föreningen ARV, Akademisk Ridkonst Västernorrland hade medlemsträff med tema långtygling.
 Instruktör under dagen var Angelica Hesselius och hon delade med sig av sina kunskaper i denna ädla konst.

Angelica tränar själv för Piet Bakker, en underbar man som verkligen brinner för detta med långtygling. Jag har tyvärr endast fått se honom på film, men hans ord; "The horses doesn´t like this way of training -  they love it!" (fritt taget ur minnet) säger ju det mesta!  Efter att ha sett alla ekipage kan jag bara konstatera att han har rätt. Alla hästar tycktes snabbt förstå vad de skulle göra och det var idel spetsade öron, verkligen kul!
Dagen bjöd på åtta olika ekipage;  Varmblod, kallblod, islänning, shettlandsponny, halvblod & ett unikt tillfälle att få se den italienska rasen Maremma, Italienskt kallblod.
Vi fick även lite teori och Angelica förklarade hur hon tänker och hur hon vill att hästen skall lära sig de olika momenten.

Angelica la mycket fokus på ryttarens position. När hästen skall "arbeta", gå i en öppna eller sluta eller vad det kan vara för övning,  skall ryttaren placera sig lite längre fram och när det är vila placerar man sig lite längre bak. Detta märktes tydligt då ekipaget Åsa & Litla fick öva lite extra på det. Det blev en helt annan kvalitet på arbetet då de båda hittade sina positioner. Tänk att så lite kan göra så mycket!

Just detta med positionen när man arbetar sin häst från marken är något jag själv verkligen försöker träna och öva mycket på. Jag har en tendens att komma väldigt nära Louie och även ganska långt fram. Just detta att sätta positionerna för arbete och vila ser jag som en mycket viktig del i denna typ av träning.

För vissa ekipage var det första gången de provade att träna på detta sätt, men hästarna fattade otroligt snabbt. För några av hästarna var det även första gången i ridhus, men det märktes inte alls!

Jag fick ju se långtygel när jag var på Spanska Ridskolan i Globen, men just ryttarens position/placering var den stora skillnaden. De som visade långtygling på Globen gick mer eller mindre mitt bakom hästen, vid dess svans. Det påminner lite mer om den placering de flesta använder sig av vid tömkörning.  Anglica och hennes elever placerad sig med lite mer avstånd från hästen, lite snett ut vid hästens bakben.
Jag och Louie har aldrig provat på det här med långtygling. Jag arbetar ju honmo med jämna mellanrum vid hand, men detta med långtygel har vi inte testat. Vid tillfälle kanske jag ska prova bara för att se hur han reagerar. På ridskolan tömkördes han ibland och risken finns att detta påminner honom för mycket om det. Hjälpgivningen är även lite anorlunda än vid "traditionellt" arbete vid hand så risken är väl att jag strular till det alldeles!
Oavsett så var det en bra dag med ny inspiration och massa fina hästar. En lång dag och på slutet var det stopp i min hjärna så jag lyckade inte hålla fokus hela tiden, men lite nytt fick jag med mig och viktigast av allt, inspiration att fortsätta träna vidare, antingen på kort eller lång tygel!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln