Nytt perspektiv på ridkonsten

I helgen har jag varit på kurs,  Akademisk Ridkonst med Hanna Engström. Kändes verkligen lyxigt att få vara med på kurs och bara sitta och titta, njuta, inspireras och utöka kunskapsbanken. De senaste kurserna jag varit med på har jag antingen ridit själv eller varit med som arrangör och då blir det alltid lite mer splittrat än när man bara har sig själv att ha koll på. Jag hade även fått hjälp med tillsyn och omvårdnad av Sir Louie så det var verkligen EXTREMT lyxigt!

För mig var det första gången jag träffade Hanna Engström och det blev en mycket positiv upplevelse. Hanna är certifierad Bent Branderup tränare och hennes undervisning följer de riktlinjer som Bent och hans tränare lagt upp. Det handlar mycket om basövningar för människa och häst, grundövningar som är viktiga när man utbildar sin häst.  Hanna tryckte lite extra på att Akademisk Ridkonst inte "bara" är ridning utan grundlig hästmannaskap.

Hanna har mycket fokus på hur människan och hästens kroppar påverkar varandra. Små, små detaljer gör stor skillnad. Det gäller att som människa kunna slappna av, hitta sig själv och tillsammans med hästen utforska vår gemensamma potential. Mycket känsla, hur känns det i mig som ryttare, hur känns det för hästen.  Att Hanna sett många olika hästar och ryttare i sin roll som tränare märktes tydligt. Hon kunde snabbt se olika små saker hos häst och människa. När man som jag satt på sidan och kunde observera henne, såg jag hur hon kunde sluta sina ögon och liksom känna själv i sin kropp, i ryttarens kropp och i hästens kropp, lite röntgensyn - och samtidigt instruera och ställa frågor kring olika detaljer.

Alla ekipage fick visa det som kallas "Ground Work". Då arbetar man sin häst vid hand i endast kapson. Här fokuserades det på saker såsom att hitta andningen, att andas i samma takt som sin häst - att bli "grounded"  - för mig jordad, att hitta ett lugn och befinna sig på samma nivå. Att gå i samma takt som sin häst, att känna hästens bakben och hur de placeras. Kan ju låta enkelt, men det var minsann svårt! Jag har provat själv och det är faktiskt inte alls lätt!
Hitta balansen tillsammans, kunna gå och stanna, kunna länga och korta upp steget. Mycket fokus på känslan i olika moment även att förbereda, inte bara "pang på" utan förbered för att stanna, förbered att starta.

Jag kände igen många saker som jag fick lära mig då jag och Louie började med AR, men som vi på senare år inte alls haft någon fokus på. Här hittade jag flertalet nya infallsvinklar och pusselbitar som jag kommer ta med mig i vårt fortsatta arbete.

Även på de uppsuttna ridpassen var det mycket fokus på medvetenhet. Att själv som ryttare bli medveten om hur man påverkar sin häst i olika lägen. Att våga känna och tillåta, testa och jämföra. Exempelvis tillåta hästens svingande av ryggen och låta den ta över. Jämföra hur det känns i de olika varven, är det lika eller känns någon sida lättare eller svårare. Otroligt intressant och spännande.

Det var verkligen en givande helg, fina ekipage som gjorde stora framsteg på kort tid. Hanna visade mig lite nya infallsvinklaroch perspektiv på ridkonsten. Mycket inspiration och stor glädje och tacksamhet för att jag hittat denna träningsform!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln