Moviestar, moviestaar

Is, regn, dåligt underlag och motivationen kanske inte alltid är på topp. Lite extra peppning kan vara på sin plats. Därför passar jag & Sir Louie på att vara med på en spännande studiecirkel som arrangeras av Föreningen ARV, Akademisk Ridkonst Västernorrland!
Kort sammanfattat får alla deltagare en ridövning som man själv tränar på hemma med sin häst. Övningen filmas och sedan tittar alla deltagare på filmen och man får återkoppling, förslag, frågeställningar - allt i en positiv och lärande anda!

Just nu arbetar vi med övningen "TRAPPAN".  Kortfattat handlar övningen om att korta och länga steget och på så sätt skapa energi och kraft. Hela övningen består av övergångar mellan alla olika gångarter helt utifrån vad man som ekipage klarar av och är redo för.

Detta är en övning som jag och Sir Louie arbetat med tidigare och som i mitt tycke är helt perfekt för honom! Att bygga upp kraften och energin - såsom en trappa - är verkligen rätt melodi! Jag märker hur han blir mer och mer taggad när han förstår vad vi ska göra och nu när han kan övningen. Just att hitta en förväntan hos honom, han väntar och frågar är det nu, nu, NU? Speciellt gäller det galoppfattningen som han gärna vill göra!

Övningen ger också mycket bra träning för hästens muskulatur då den måste höja sin muskelanspänning, tonus med kortare vila däremellan. En bra belastning på hela hästens kropp som bygger styrka och kraft. Just att använda sig av övningar som ger rätt belastning på hästen är för mig jätteviktigt. Då Sir Louie är mycket rörlig i sin kropp, i sitt bäcken och leder är dessa uppbyggande övningar ett måste för att han ska må bra. Korta intervaller med mycket styrketräning behövs för att han ska orka och kunna hålla ihop sin kropp på ett optimalt sätt.

Under några veckor har jag och Sir Louie arbetat lite mer intensivt med övningen. Det finns inget ridpass som är det andra likt, men det jag upplever allra starkast just nu är att övergångarna från skritt till trav blir allt lättare och mer följsamma.Vissa dagar då allt bara stämmer, kan Louie nästan leka fram sina övergångar. Han känns otroligt lätt i kroppen och han bara växlar sådär precis som om det vore den enklaste saken på jorden.
När vi gör ett antal korta övergångar känner jag att Louies ryggmuskulatur kommer igång i arbete och att han kan lyfta upp ryggen under sadeln. Just dessa korta övergångar hjälper hans nervsystem att "hitta rätt". När jag själv såg filmen på oss tillsammans kunde jag se att ibland behöver han koordinera sig och sin kropp i själva uppgången. Jag tror att det beror på att han fortfarande inte är lika stark i båda bakbenen så han väljer ofta att starta upp sin trav då han belastar mer på "rätt ben".  Här har jag en idé om hur jag kan hjälpa honom, förutom då att erbjuda mer skolning och styrketräning av respektive bakben. Det ska bli spännande att prova och se om jag är på rätt spår!

Jag märker även att han mer och mer kan hitta takt och rytm mot skolskritt även om det fortfarande är svårt. Men för bara något år sedan var jag övertygad om att vi aldrig skulle kunna komma i närheten av skolskritt så...
Så även om isen fortfarande håller ett fast grepp om underlaget, att regnet väljer att falla ner över oss och snön lyser med sin frånvaro känner jag en stark motivation att leta fler bra pusselbitar. Vi ska arbeta vidare med fortsatt fokus på just denna övning några veckor till och min plan är att kunna filma ett ridpass till. Ett jättebra sätt att kunna se skillnaden på de förändringar vi väljer att göra. Jag ska ha fortsatt fokus på sitsen, speciellt då i övergångarna, vi ska experimentera lite mer med intervallerna i övergångarna för att se om vi exempelvis kan behålla takten i skolskritten några fler steg och vem vet kanske även hitta något anslag mot skolgalopp. Ingenting är omöjligt!

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln