Kapson + Hackamore = Cavemore

Dags att försöka sammanfatta mina tankar och upplevelser i form av någon slags utvärdering av Cavemore. Stort TACK till kära Angelica för att vi fått låna den i nästan en hel månad. Tänk om man alltid hade möjlighet att låna och testa innan köp, det vore något!

 

Cavemore är alltså ett bettlöst alternativ som består av kapson - Caveson och Hackamore = CaveMore. Den Cavemore jag lånat är den som Bent Branderup tagit fram och som säljs via hans hemsida: www.bentbranderuptrainer.com

Så här beskriver Bent Branderup själv denna skapelse på sin hemsida (fritt översatt av mig).
 
Inom den Akademiska Ridkonsten blev kapson ett oersättligt verktyg för att förklara ryttarens hand samt skapa en böjning och ställning i hästen. Under hästens utbildning kombineras kapsonen med olika typer av bett beroende på hästens behov. Det som är speciellt med Cavemore är att med hjälp av "bettets" skänklar, får vi en hävstångseffekt som påverkar hästens huvud och nacke, så att vi kan fortsätta att be hästen att söka sig till handen. Målet är att bibehålla överlinjen lång och sträckt mot ryttarens hand. Det är självklart att även om du väljer att rida din häst bettlöst så ersätter inte detta en välskolad hand eller kommunikationen med hästen. Förfining av kommunikationen mellan häst och ryttare är alltid definerad genom den ledande, skolade handen och inte genom det använda verktyget.


Under tiden jag testat denna cavemore har jag valt att träna min häst vid hand, träningspass på ridbana i alla gångarter samt även vid uteritter. För att få något att jämföra med har jag vid några tillfällen valt att rida och träna min häst på våra vanliga bettalternativ som i vårt fall innebär stång med kapson eller bara stång. Jag har utgått helt från hur min häst fungerat på detta bettlösa alternativ, helt enkelt utifrån våra förutsättningar.

För eventuella läsare som inte träffat mig och Sir Louie ridmässigt vill jag bara kort sammanfatta vårt utgångsläge, då det känns relevant för vår utvärdering.

Sir Louie kommer alltså från ridskolevärlden. Han är byggd i ett framåtläge och har under flera år av sitt liv gått i en form där han lagt majoriteten av sin vikt på framdelen. Han har varit en häst som "hängt" i bettet, ryttaren har haft hela hans vikt i handen och burit fram honom. Svår att styra och svår att få stopp på, han har en förmåga att kunna omfördela sin kraft och vikt till sin framdel och formligen plöja fram om han så önskar. De som suttit på honom vet att om Louie bestämmer sig för att exempelvis lämna ridbanan och gå hem - då gör han det oavsett vad du som ryttare gör. Han är relativt bekväm av sig och erbjuder man honom att bära hans kropp i sin hand så tar han det direkt.  I dagsläget är han en relativt välutbildad häst. Mycket muskelmassa, stark i sin kropp och med rätt kommunikation bär han sig själv på ett för honom bra och korrekt sätt. En underbar häst med mycket personlighet, en läromästare som jag älskar innerligt.
Till vardags rider jag honom på flera olika bettalternativ. Olika typer av stänger, med eller utan kapson samt vanligt hackamore.

För att börja med några enkla reflektioner så tycker jag att lädret i denna cavemore inte är så jättebra. Med tanke på att den kostar 800 :- plus frakt tycker jag att lädret borde ha en högre kvalitet. Sedan är modellen väldigt stor. Om man har en häst med mindre huvud måste det vara jättesvårt att få den att passa på ett bra sätt. Louie har stlk FULL på sina huvudlag och jag har satt cavemoren på sista hålen för att den ska sitta bra på honom. Överhuvudtaget har jag haft lite svårt att få den att passa optimalt, men då jag endast lånat den har jag inte gjort nya hål vilket jag kanske skulle ha gjort på en egen.
Utseende mässigt är den  väldigt snygg, elegant! Fin utsmyckning på skänklarna utan att bli prålig. Jag gillar även att kapsondelen har tre ringar så om man vill träna sin häst vid hand i "groundwork" så går det bra att fästa ledtygeln i mitten ringen. Kanske det även fungerar vid longering? Det har jag inte provat så jag kan inte uttala mig om det.

Hur det varit att rida på cavemore samt hur den fungerat för mig & Sir Louie återkommer jag om i morgon. Välkomna tillbaka då!


Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln