Flipp eller Flopp?

Hur har det då fungerat att rida på denna cavemore. Vad har varit bra och finns det något som fungerat mindre bra?

Det finns alltid för - och nackdelar med all utrustning, men överlag tycker jag att det fungerat riktigt bra. Sedan handlar det nog till stor del om teknik både hos mig och Sir Louie. Det blir lite anorlunda att träna och rida då kommunikationen blir lite anorlunda än med stång. Det ställer lite krav på oss båda, både att hitta känslan och hur stora eller små hjälper vi behöver för att få önskat resultat. Lite ovant, men en ypperlig möjlighet till utveckling och förfining av vår kommunikation. För vår del känner jag dock att det som gett bäst resultat är arbetet vid hand.

 

MARKARBETE
Här tycker jag att Cavemore gett bäst resultat för vår del. Louie har en tendens att bli väldigt energisk och lite het då jag arbetar honom vid hand. För mig blir det då lätt att jag fastnar i handen och blir lite "hängande" i hans mun. Nu när jag arbetat honom med Cavemore har vi kommit ifrån det vilket känns superbra! En annan positiv grej för vår del är att ha både hackamoreskänkeln som hävstång i kombination med kapsonens böjande/ställande verkan då han blivit lätt bångstyrig. Tidigare har jag arbetat honom antingen på bara kapson eller hackamore när han fått vara helt bettlös med denna kombination blir arbetet bättre, vi får en bättre kvalitet på det vi gör. Louie har även känts lättare i handen då han måste ta sitt ansvar och hålla balansen själv och inte lika lätt kunnat ta stöd av min hand, det ser jag som positivt. Vi har även hittat en bättre position där vi inte behöver ligga så nära varandra. Jag får en känsla av att Louie känner sig mer "fri" med denna typ av betsling i arbetet vid hand.  I markarbetet arbetar vi mest i skritt och jobbar med skolorna, öppna, sluta och böjda spår. Ibland gör vi lite övergångar till trav och nu senast har Louie själv valt att göra galoppanslag vid hand. Till detta arbete är Cavemore helt perfekt för oss. Det vi däremot haft svårt för i markjobbet är då jag ber om samling. Där finner jag ett behov av stången och kedjan för att det ska fungera.

UPPSUTTEN TRÄNING
När jag valt att rida med Cavemore har vi både haft ridpass på ridbanan samt att vi ridit ute längs vägar och i skogen. Här har det varit lite svårare att få samma fina effekt som vid markjobbet, men ändå tycker jag att det fungerat helt okej. Mina mest positiva erfarenheter är återigen detta att Louie har behövt ta mer ansvar för sin egen kropp. Han har fått hitta balans och formgivning själv och inte fått lika mycket hjälp av mig. Det som varit svårast är att han i vissa lägen varit svår att få stopp på då han blivit väldigt stark.
Vid våra ridpass på ridbanan har vi haft fokus på skolorna, öppna, sluta, diagonaler, pirruetter. Formgivning både med raka spår och böjda spår. Dessa övningar har vi valt att göra i skritt sedan har vi arbetat med övergångar till trav och galopp. I skritt momenten har det fungerat alldeles utmärkt. Jag tycker själv att Louie fått ett lite bättre framåtdriv i detta arbete, han är inte lika långsam som han kan vara.
I trav och galopp har det dock varit betydligt svårare att få till ett bra arbete. Louie har haft svårare att hitta en bra position. Jag upplever att han lätt hamnat i ett framåtläge vilket jag inte anser vara lämpligt för honom. Jag tror det handlar mycket om teknik samt en ovan situation för vår del. Om vi skulle fortsätta att  träna med Cavemore tror jag att han skulle kunna komma ifrån detta läge. Då han hamnar i detta framåt-neråt läge blir han även väldigt stark.

Det som dock varit väldigt positivt är att vid två eller tre tillfällen har vi lyckats att få övergångar från skritt till trav där han kunnat bära sig själv på ett helt nytt sätt. Då har han orkat hålla ihop sin kropp i hela övergången och kunnat behålla huvudet och framdelens position på ett för honom mer ergonomiskt sätt. Utan arbetet med detta bettlösa alternativ tror jag inte att han själv skulle ha hittat igen dessa kopplingar i sin kropp så snabbt som han gjort nu. Jag märker även att han fått lättare att bära sig själv i alla övergångar nu om jag jämför med tidigare.

Flipp eller Flopp?
För vår del hoppas jag kunna skaffa oss en egen Cavemore, främst för att ha då jag arbetar Louie vid hand. Sedan är det ett jättebra alternativ vid uteritter eller då jag vet att vi bara ska arbeta i skritt. I dagsläget känner jag att Louie faktiskt behöver stången för att hamna rätt i sin balans och form både vid samling och trav & galopparbetet. Det finns såklart massor mer att säga om Cavemore, jag är inte överväldigad, men inte heller bedrövad. Vårt omdöme hamnar nog någonstans mitt emellan, men jag är verkligen jätteglad över att få ha testat den då den gett oss många positiva upplevelser.

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln