Hästdag!

Sir Louie & jag fångade av Angelica Hesselius Sir Louie & jag fångade av Angelica Hesselius

Vår, pollensäsong, däckad människa, födelsedag och massor som händer! Våren är verkligen pånyttfödelse på många olika sätt. Nästan varje helg är fullklottrad med olika kurser, möten och festligheter. Massor händer med mig och Louie och det är mycket som måste processas i kropp och själ innan jag kan få ner saker på pränt.

För en dryg vecka sedan, på Sir Louies födelsedag för att vara exakt, lyckades jag och min käraste vän Angelica ÄNTLIGEN styra upp en hästdag då vi träffas, tränar och tittar på våra hästar och pratar hästar, hästhantering, utrustning, träningsmetoder, sits, hjälper, belöningsbaserad träning, ridövningar -  så man blir hes. Vi skrattar rätt mycket också!

Vi började dagen hos mig och Sir Louie. Först lite uppvaktning av födelsedagsbarnet såklart. Fruktsallad är mumsfilibums! Vi insåg att det var nästan ett år sedan Angelica såg oss uppsuttet. Vi träffas ju med jämna mellanrum, men då har det varit arbete vid hand som varit på programmet. För mig är det en ovärderlig hjälp att få ett par extra granskande och kunniga ögon som ser vad som verkligen händer när jag rider. Jag går ofta på känslan, men just att se hur benen placeras och hur Louie arbetar är ju svårt att se från mitt perspektiv lite högre upp.

Vi fick ett strålande ridpass. Louie ville verkligen visa hur mycket han utvecklats och visa hur stark han blivit. Kroppskontroll och pumpa igång muskelpaketet. För dagen var han verkligen framåt med mycket energi, vilket gör allt lättare. Jättefina övergångar och mycket action med galopp så han blev lite vild! Angelicas granskande ögon kunde konstatera att Louies rörelsemönster i skritt och samling visade att den tvåtaktiga skolskritten inte är långt borta. På slutet av ridpasset då Louie var i full energi och kraft testade vi att försöka hitta igen takt och balans och något steg hittade han rätt. Jag fick även en massa bra tips och fina kvitton på att min känsla varit rätt. Han är stark min fina guldgosse, mycket stark. Nästa gång vi ses ska Angelica hjälpa mig att jobba lite med Louies motivation med hjälp av belöningsbaseradträning. Det ska bli jättespännande och jag ser verkligen fram emot det!
Lite svettiga, lyckliga, nöjda och glada styrde vi sedan kosan hem till Angelica då det var hennes tur att visa sina hästar för mig.

Först var det Pelle-Päls och då hade jag på förhand önskat lite långtygling då det är något jag skulle vilja testa med Louie. Sedan har jag inte sett Angelica långtyglat sina egna hästar, utan bara sett henne hålla kurs och hjälp andra ekipage. Pälsen och Angelica är ett fantastiskt par, de har en mycket speciell relation och det märks hur de hör ihop på ett djupt plan. Jag tror aldrig jag sett Pälsen så lugn och fullkomligt koncentrerad, han brukar ofta bjuda på lite vilda upptåg. Idag var all hans energi och fokus centrerad till att visa sina färdigheter i långtygel för mig. Ett fantastiskt fint träningspass som gav mersmak! Mycket inspirerande.

Sedan äntligen dags för den ljuva Ellen! Jag har längtat efter att få se Angelica tillsammans med denna vackra lady. Jag har inte sett dem i arbete tillsammans på flera år och jag vet ju att det hänt så otroligt mycket i deras relation så för mig var det mycket efterlängtat.  De visade lite arbete vid hand och även där blev jag mäkta imponerad av deras kommunikation och känsla. Jag fick se hur Angelica brukar arbeta med de förberedande övningarna inför det som inom AR kallas "Groundwork" och sedan arbete vid hand. Otroligt kul och intressant att titta på samt att höra och diskutera hur Angelica tänker och resonerar. Lyckliga jag fick även se hur Angelica och Ellen påbörjat träningen mot skolhalt, en ganska ny "rörelse" inom AR så det var kul att se. Jag fick med mig flertalet bra pusselbitar som jag kan ta med mig i min egen träning.

Avslutningsvis var det Blenda som fick visa sina färdigheter. Blenda är en ljuvlig tjej som utbildningsmässigt är en unghäst. Hon är som ett blankt blad utan några erfarenheter av ridning, tryck med skänkeln eller liknande hjälper. Angelica har valt att utbilda denna häst utifrån belöningsbaserad träning vilket var jättekul att se. Man ser hela tiden att Blenda frågar och funderar vad det är som önskas. Här krävs det tålamod och konsekvens men framförallt timing att belöna rätt sak vid rätt tillfälle! Jättespännande och ännu en erfarenhet att lägga i min kunskapsbank!
Tillsammans med våra hästar fick vi en superhärlig dag, jag hann även med att mysa lite med Åsas fina hästar i deras hage. Tack Sir Louie, Angelica, Pälsen, Ellen & Blenda för en dag full av positiva upplevelser, nya kunskaper och gemenskap!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln