Kurshelg del två

 Foto Angelica Hesselius Foto Angelica Hesselius

Först en heldag med Sir Louie & Birgitta. Nästa dag nytt fokus och ny instruktör - då Hanna Engström och hennes utbildningsprogram som jag deltar i, dock till fots så Louie hade turen att få vara hemma och bearbeta alla sina intryck.  Jag hann knappt landa och ta till mig allt från kursen med Birgitta, men då jag deltar som fotfolk och observatör behöver jag bara ha koll på mig själv vilket känns skönt!

Hannas utbildningsprogram löper under två års tid och det är fokus på grundarbetet. Vi har några träffar här hemma, en träff på Gotland och resterande träffar via nätet där vi gör filmsnuttar med olika moment.  Hanna undervisar enligt Bent Branderup och är  "Bent Branderup trainer"  så utbildningsprogrammet följer hans riktlinjer. I gruppen deltar åtta ekipage med sina hästar. Många av hästarna är unga så det här är som skolstart för dem. Verkligen ett previlegium att få följa deras utveckling! Det ska bli så spännande att få hänga med på denna resa tillsammans med hela gruppen, människor och hästar!  
Nu i början övar vi mycket på förberedande övningar inför grundarbetet som kallas "Ground Work." För de ekipage som kommit lite längre i sin utbildning är det lite större svårighetsgrad och större utmaningar. Målet är att se, stötta och vägleda hästens kropp till en större medvetenhet om sin egen balans. Allt arbete sker vid hand än så länge.

För mig är denna utbildning förkovran, en del repetition av sådant jag och Louie gjort sedan tidigare, men framförallt ytterliggare ett steg i min egen utbildning.  Det blir som en påminnelse och repetition av saker jag lärt mig sedan tidigare plus att det tillkommer en hel del nya saker. Jag känner till exempel igen många övningar som jag gjort med Louie i början av vår gemensamma resa inom ridkonsten. Där jag befinner mig nu känner jag själv att jag kan "sortera" och plocka ut bitar som jag känner passar för mig och Louie och öva på dessa ting utan att blir totalt förvirrad. Vissa delar lämnar jag därhän, i alla fall tills vidare, då jag kan känna att det inte passar in i hur jag önskar lägga upp vår träning och vår samvaro. För mig är det viktigaste att göra övningar och träning som gagnar min häst och som han tycker om att göra. 

För mig är den stora utmaningen att få Louie med på noterna i arbetet vid hand. För honom är det väldigt mycket lek och ståhej inblandat i detta arbete. Jag inser mer och mer att det är mycket jag själv som satt denna ribba för honom. Tidigare i vår utbildning var det i arbetet vid hand som skapade energi i honom och då uppmuntrade jag denna form av energiuttryck. Nu skulle jag önska komma till en punkt där vi kan "höja och sänka volymen" en aning så vi tillsammans kan hitta lite mer fokus i vårt arbete. Det är lite som att både vilja ha kakan och äta den. Svår balansgång och viktigt att det blir rätt signal så jag inte virrar till det för Louie.

Efter kursen har jag valt att smyga in lite korta sekvenser av GroundWork och belöna när han gör rätt. Mycket enkla grejer som exempelvis kunna stå stilla och hitta lite lätt ställning i nacken åt båda håll. Jag märker att han känner igen mycket och min känsla är att jag måste vara försiktig och bara göra korta lätta saker. Louie förknippar en del av dessa övningar med hur det var tidigare, då hans kropp stretade emot och allt var jobbigt. Även om han själv känner att det går lätt och smidigt finns kroppens och musklernas minnen kvar så det gäller för mig att bara göra saker kort, berömma och släppa övningen till förmån för något annat. Om inte annat så övar jag ännu mer på mitt tålamod och min känsla vilket inte alls känns fel! 

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln