Glädje & motivation

För första gången under vår tid tillsammans är det ingen sommarkurs planerad för mig och Sir Louie. Det känns lite konstigt då vi annars brukar försöka hålla igång träningen och vara lite förberedda på kurshelg under Juli månad. Men i år är det ingen kurs och på ett sätt kanske det är lika bra. Jag har nämligen lyckats skada en lårmuskel, insida lår, som används en hel del vid ridning. Det är betydligt bättre, men jag är fortfarande lätt justerad.  Lite tråkigt att inte kunna rida så mycket som jag kanske önskar, men istället har Louie och jag fått fin möjlighet att arbeta med helt andra saker.

Vi har fokuserat på arbete vid handen och då även "groundwork". Jag deltar som fotfolk i den två-åriga utbildninegn Educatinal Program för Hanna Engström och mycket fokus ligger just på detta grundläggande arbete. Louie och jag har faktiskt gjort mycket av denna typ av arbete då vi startade vår AR karriär, så vi är inte alls främmande för dessa övningar. Det som begränsat oss har mer varit motivationen.
Min känsla är att Louie kopplar ihop övningarna med en tid som var fysiskt och mentalt jobbig för honom. Även om han idag inte alls mår på samma sätt i sin kropp finns muskelminnet där och det har gjort att han verkligen tyckt att det varit jättetråkigt. Han blir helt oengagerad, sluter sig, somnar, vägrar röra sig. Det går inte att ta miste på att han ogillar det hela. MEN vi har tillsammans hittat lite nya infallsvinklar och de senaste dagarna har det fungerat jättebra!

Det är så det ofta är med Sir Louie. Jag måste hitta nya vägar, våga testa andra saker, göra saker på nya sätt. Jag är honom evigt tacksam för det. Han utmanar mig och sätter verkligen min kreativitet på prov. Tillsammans utvecklas vi, vi hittar en bättre och djupare kommunikation och variationen som blir gör ju att vi håller oss vakna och alerta hela tiden. Det finns verkligen ingen tid för att slå sig till ro utan nya utmaningar varje dag.

Det vi har gjort för att hitta glädje och engagemang i vårt arbete med ground work är en slags kombination där jag blandat in den belöningsbaserade träningen. Att motivera med beröm och belöning är verkligen Louies melodi. Vi kör väldigt korta och intensiva pass. Ibland på gårdsplanen, i hagen eller en kort bit längs vägen. Vi har även testat på ridbanan och det gick över förväntan då Louie ofta tycker att ridbanan är en mindre rolig plats att vistas på.

Träningspasset börjar redan då jag hämtar Louie i hagen. Jag ropar och han kommer till mig, stoppar snällt in huvudet i grimman - braaa! och belöning. På vägen till stallet gör vi lite start- stopp och lätt vikförflyttning till hans bakben. Ett lätt pet på bringan och han flyttar sin vikt från frambenen mot bakbenen - basic och enkelt. Inne i stallet övar vi på att lyfta framben och bakben som är våra "vanliga" klickövningar. Louie får beröm och belöning. Morot, massage, klia på ett skönt ställe och jag pratar såklart massor med honom duktig, fiin, braaa! Med dessa enkla saker känner jag att Louie verkligen är MED mig. Han är intresserad, vill vara med, vill göra mer, inget fel med motivationen.

Den utrustning jag har valt då vi övar just nu är vårt fina, lätta huvudlag som vår kära vän Eleonor tillverkat. Det är en kapson/sidepull i paracord. Den är bettlös, lätt, smidig och Louie formligen älskar den! Ut ur stallet och vi gör lite enkla övningar såsom att starta och stanna. När vi gjort denna övning tre gånger blir det kort paus och belöning. Vi jobbar kanske bara 10 minuter på detta sätt sedan bryter vi och gör något annat.

Lite beroende på vilket humör Louie är på så kan vi välja att göra lite mer fartfyllt markarbete då Louie får öva på sina skolgaloppsprång som han älskar att få göra. Två-tre stycken från skritt, lite travövergångar sedan är vi båda väldigt nöjda. Just detta att även få med kraften och energin känns så otroligt viktigt för Louie. Han är en välutbildad, stark och ståtlig riddarhäst så att "bara" göra enkla basic övningar kan göra att hans självförtroende får sig en rejäl törn. Därför känns det viktigt och väldigt kul att kuna lägga in dessa delikata övningar. Speciellt nu då jag inte kan rida lika mycket som vi brukar. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln