Vad är väl en bal på slottet...

Så kom vi iväg till slut. Vi fyra musketörer, Åsa, Eleonor, Angelica & jag, trots lite krassliga hästar och ömmande kroppsdelar bland oss deltagare. Vi tog oss en road-trip till Sparreholm och ARena 2014. Med facit i hand är jag jätteglad att vi åkte allihopa och det hade vi inte kunnat göra om vi inte haft en stab med medhjälpare på hemmaplan, så stort TACK till Er <3

 

Två dagar med bara hästar, ridkonst, föreläsningar och härlig gemenskap! Allt förpackat i en fantastisk, vacker miljö och väldigt varmt väder.

Första dagen börjde vi med en introduktion till AR tillsammans med Hanna Engström. Vi fick testa lite olika övningar för att få känna på hur det är att vara häst och föras av en ryttare. Nyttigt minsann då man inser att det behövs verkligen inga stora rörelser utan det räcker med väldigt små signaler för att motparten ska uppfatta vad man säger. Värmen gjorde dock att koncentrationsförmågan inte var på topp så jag missade säkert en massa viktiga saker. 

Jag fortsatte dagen med att titta på lite på Christofer Dahlgrens och Carina Eriksson-Branderups lektioner på ridbanan utomhus. Christofer hade flertalet elever som arbetade med longering och det var lite nytt för mig att se. Många fina hästar och en rätt "skön" inställning där det var okej om hästarna ville rulla sig eller busa till det lite.
Carina har jag aldrig sett eller träffat tidigare och hon blev snabbt min favorit! Enkel, inspirerande och mycket känsla, lite som Birgitta. Från Carinas undervisning fick jag med mig en massa inspiration och saker jag vill ta med mig i min egen ridning. Hon pratade mycket om takt och balans och hon bjöd på flera olika knep om hur man kan hjälpa sin häst och sig själv genom att sätta takten i kroppen med hjälp av exempelvis små ramsor. På vissa ord i ramsan öppnar man handen för att släppa fram hästen istället för att hålla den tillbaka. Bra sätt att få med hästens rygg i arbetet. jag är supertaggad!!

Efter lite lunch i magen tog vi bilen till Slottsbanan och tittade på Hanna Engströms lektioner. För mig som deltar i hennes utbildningsprogram var det spännande att se henne undervisa elever som även hade sina lektioner uppsuttet. Jag kan inte nog imponeras av hennes kunnighet då hon snabbt observerar små detaljer i hästens rörelsemönster. Vid ett tillfälle bad hon ryttaren om sadeln kunde tas av. Vips så hände det grejer både med häst och ryttare.

Lite uppvisningar hann vi också med att se. Verkligen roligt att se Charlotta Ågårdh/Orsmark med hennes vackra häst Any Magic som red i damsadel. Tillsammans bjöd de på ett häftigt program med klassisk dressyr, working equitation och hoppning! Jisses vilka tuffingar!  
Även Christofer och hans fina häst Saxo bjöd på ett uppvisningsprogram. Christofer berättade lite hur han själv lägger upp ett vanligt träningspass med just denna häst och det var verkligen fint att se en avslappand och mjuk ridning. Vi avslutade dagen med middag på slottet och sedan hästprat ute i bersån halva natten.

Dag två startades med Christofer och Saxo där de visade och föreläste om markarbete. I mitt tycke den allra bästa föreläsningen. Jag som innerst inne inte är så sugen på just denna typ av arbete blev inspirerad. De presenterade markarbetet på ett nytt och mer tillgängligt sätt som jag verkligen gillar. Även bra att få se med egna ögon hur de arbetade tillsammans, kunna se skillnader, nu gör vi si och nu gör vi så. Imponerande och inspirerande på alla sätt. Skönt också med en sådan lättsam inställning, prestigelöst och lite "Oj då nu blev det visst lite fel, men det är okej."

Resten av dagen innan hemresan spenderade vi med att titta på olika ekipage. Dagarna bjöd på många fina hästar, god ridning och inspiration. Visst kunde vi se saker som inte alls tilltalade med ett evigt skavande med sporrar i hästens sidor, ryckande och slitande i tyglar och bett, men det jag väljer att ta med mig är dessa vackra hästar och ridkonst i en underskön miljö.
 

Etiketter: inspiration

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln