Fokus på grundarbete

September har verkligen varit en månad full av aktiviteter. Först kurs med Birgitta och helgen efter var det dags för mig att vara med på andra träffen i utbildningsprogrammet för Hanna Engström.

För min del känner jag att Hanna-programmet växer och växer för varje gång. Hanna är en bra pedagog så även om jag deltar utan min häst förstår jag vad hon är ute efter och vad hon förklarar. Många små detaljer som tas upp som är viktiga  i grundarbetet.
Det är otroligt spännande att få vara en del i denna grupp och följa allas framsteg. Jag blir djupt imponerad av alla ekipagen, vilken utveckling! Nu när gruppen tagit några kliv så ser jag mer och mer fördelar och hur detta arbete kan gynna mig och Louie i vår fortsatta utveckling och utbildning. Att kunna träna och hålla igång muskulatur utan belastning av en människa på ryggen och mycket fokus på att förlägga vikten på bakbenen ser jag som de främsta fördelarna för oss i dagsläget. Just detta faktum sporrar att verkligen få Louie med på noterna så även han tycker att det är väl värt att lägga ner tid och energi på att träna på detta sätt.
Vi har ju tränat vid hand sedan första början, men detta är på ett helt annat sätt. Mer ingående och mer detaljerat. 

Nu har jag lagt in GroundWork på vårt veckoschema och än så länge har det gått riktigt bra. Motivation och vilja att delta i det vi gör. Korta pass än så länge med massa beröm och belöning. Jag har filmat varje träningspass vilket är otroligt nyttigt! Jag förstår verkligen varför Hanna vill att vi ska filma då vi tränar för bilden ljuger minsann inte! jag har fått flera "aha" upplevelser när jag ser mig själv. När jag upplever att jag gör på ett sätt som är tydligt så säger filmen något annat. Det är bara att göra om och göra bättre! Vissa delar tycker jag fortfarande är svåra, svårt att se vad som egentligen händer, men här ska jag få hjälp så snart vår egen ridfröken på hemmaplan blir frisk, jag ser fram emot det!

All Groundwork träning har jag förlagt till ladan. Louie gillar underlaget där och det är inte så många yttre faktorer som "stör" hans uppmärksamhet. Ibland tycker jag att ladan kanske är lite smal när vi ska arbeta på volt, men vi gör vårt bästa utifrån de förutsättningar vi har. Fördelen här är även att Louie är skolad och tränad så han orkar hålla sin balans även om volten blir liten ibland.

Jag tycker att Louie är duktig och tålmodig med mig. Visst suckar han ibland och jag känner verkligen hur han tänker, "Ååå vad hon håller på" men han håller humöret och låter mig öva. Jag har faktiskt sagt till honom att detta arbetet mest är för mig och att jag måste få lära mig, ingen press alls på Louie utan han behöver bara delta. Jag uppskattar verkligen att han nu accepterar helt och fullt att jag går baklänges med mitt ansikte vänt mot honom - det gick inte tidigare då anföll han mig så där har vi kommit långt. Även om vi bara gör korta pass så blir han snabbt trött mentalt, det finns nog många gamla minnen kvar i muskulatur och hjärna som kommer fram när vi gör den här typen av arbete. Min önskan är att han ska få släppa taget om allt det där gamla och se fördelarna, känna glädjen och entusiasmen. Lite kravlös samvaro där kroppen får pumpa igång utan någon belastning. Sedan vore det ju häftigt om han skulle vilja bjuda på något litet skutt!
Mitt finaste hjärta.

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln