Positionering & renodling

Efter förra träffen i utbildningsprogrammet för Hanna Engström fick jag en en rejäl nytändning i arbetet med groundwork. Tillsammans med Louie så bestämde jag mig för att vi skulle starta om från början, back to basics och försöka hitta en röd tråd och även hålla oss till den. Någorlunda i alla fall. 

Jag har ibland lite svårt att fokusera på detaljer och har en tendens att sväva iväg och göra annat. Säkert i detta fall för att jag tycker det är svårt och att jag inte riktigt sett meningen i dessa övningar. Hur ska detta hjälpa mig och Louie?  
Jag har definitivt sett meningen med övningarna när man har en ung häst, eller när ska skola om en häst till AR, men hur och till vilken nytta det ska hjälpa mig och Louie har varit lite mer diffust - tills förra träningstillfället!  Snacka om att flertalet  pusselbitar föll på plats och jag har verkligen känt att det här kommer ge oss jättemycket i vår fortsatta utveckling. Därför har jag känt mig mer motiverad än någonsin för att ta tag i arbetet på allvar.

Under några veckor har jag och Louie övat i vår ensamhet. Vi har haft fokus på två övningar och arbetat med dem. Varje träningstillfälle har filmats så jag kan korrigera mig själv. Jag har lärt mig enormt mycket av att se mig själv och de saker jag genast känt att det här fungerar inte har jag kunnat ändra på till nästa gång. Det är verkligen stor skillnad på hur jag upplever saker och hur de ser ut på film. En mycket bra läxa! Jag har varit väldigt tydlig med Louie och förklarat för honom att det handlar om att JAG måste få lära mig.
Jag ställer inga krav på prestation från hans sida, det enda jag begär är att han deltar aktivt i det vi gör. Vilket jag tycker han gjort mycket bra. Kanske även Louie behövt tid för att processa och känna att det inte är så dumt det här med ground work ändå!

Idag hade vi förmånen att få hjälp av Angelica som kunde hjälpa oss ytterliggare. Både med att bekräfta att det vi övat på har vi förstått och att det fungerar bra plus att vi nu fick några nya delar att lägga till.

Jag fick lite nya inputs på min positionering bredvid Louie. Nu när vi ska gå mer baklänges behöver min plats bredvid honom vara lite anorlunda än den vi haft tidigare. Jag kände själv i slutet av passet att det kändes mer naturligt för mig att befinna mig där, lite innanför honom och det blev lättare för både mig och Louie att se varandra. Vi fick lite nya övningar med att flytta framdel och där gäller det för mig att renodla mina hjälper så det inte blir kryss i mössan för Louie. Ibland hade han lite svårt att förstå vad jag menade, då hjälperna ligger ganska nära varandra. Här gäller det för mig att vara tydlig och även använda mer av mitt kroppspråk.

Vi arbetade även lite med stillastående och Louie var verkligen lyhörd och uppmärksam. Han visade inget motstånd utan snarare att han tyckte det var skönt. Många fina kvitton på avslappning och spänningssläpp i nacken då han gäspade och smaskade med tungan. Vi arbetade lite med att sätta hjälpen för att flytta bogarna samt flytta bakdel, något vi får fortsätta att öva på så han vet och förstår signalen.
Louie var delaktig i hela passet och kändes verkligen nöjd, det var nog det bästa av allt! Efter träningspasset summerade vi övningarna lite så jag ska känna mig säker på hur och vad jag ska göra. Jag känner mig upprymd, inspirerad och full av träningslust! Jag tror Louie känner likadant.


Tack Angelica för en härlig start på veckan!!

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln