Kroppsmedvetenhet & Yoga

Bilden är lånad. Bilden är lånad.

 Målet med grundarbetet inom AR är att se, stötta och vägleda hästens kropp till en större medvetenhet om sin egen balans och rakriktning. Det gäller att få sin häst avspänd, mjuk och följsam.  


Ju mer jag övar på dessa grundläggande övningar tillsammans med Sir Louie blir jag allt mer medveten om hans kropp. Om han är lika följsam i båda sidorna samt om det finns några spänningar som begränsar honom. När vi gör våra stillastående övningar då han ska kunna stå stilla, vara avspänd, kunna söka sig lite fram och ner samt hitta lite ställning i nacken och förflytta sin vikt känns det som han gör ett yogapass. Bara mjuka rörelser, hela tiden lyssna till sin kropp och vara medveten. Inga krav på prestation utan hur är läget i kroppen här och nu. Jag märker verkligen att han tycker det är skönt. Ofta så kommer det lite spänningssläpp då han kan gäspa eller bara smaska lite med munnen.  
Nu har vi börjat introducera lite av dessa övningar även i rörelse. Jag har börjat smyga in lite viktförflyttning och att  Louie ska kunna följa mig på stora bågar när vi är ute och promenerar. Kruxet är bara för mig att kunna gå baklänges när vi gör våra promenader runt om i byn och ute i skogen. 

När jag var hemma hos Angelica sist hamnade vi i ett intressant läge och pratade mycket kring detta med ställning och böjning. När är det lagom och när är det för mycket? Hur kan man lära sig att se detta läge på ett bra sätt då man befinner sig på marken bredvid hästen? 
I många böcker som behandlar ridkonst visas oftast en ritad bild av hästen uppifrån för att man ska kunna se hur en jämn böjning genom kroppen ser ut. Denna disksussion resulterade i att jag klev upp på en pall och fotograferade Angelica & Ellen ur detta perspektiv. 
Jag måste säga att det blev rätt intressanta bilder och jag hoppas vi kan göra detta igen då med mer förberedelser och helst utan regn och blåst. Jag skulle även önska att lägga till filmande ur samma perspektiv för då ser man verkligen vad som händer i hästkroppen.

Jag är väldigt fascinerad av hästkroppen, dess biomekanik och allt jag lärt mig om hästens muskler från hästmassage och healing. Att kunna kombinera alla dessa delar till en helhet känns otroligt spännande. Jag har haft mycket funderingar kring just böjning och ställning i huvudet några dagar och med all säkerhet är det så att Louie känner när jag går och grunnar på något. 

Dagens massagestund blev något utöver det vanliga. Först jobbade vi med hans hals och nacke på helt nya sätt. Vi kombinerade akupressur, AR och massage. Först mjuka upp musklerna, sedan akupressur på de jobbiga punkterna sist kunde vi mjukt låta huvudet och nacken ställas till höger, vänster och lite nedåt  och bakåt. Allt i små, små mjuka rörelser utan tryck och motstånd. Både ryggen och hans bäcken påverkades på ett positivt sätt. Jag fick kliva upp på en pall och ge honom en ryggmassage som hette duga! Jag tror ryggen växte och breddade sig fler centimeter, den såg verkligen gigantisk ut ur detta perspektiv. När jag står där på pallen så slår det mig att det är exakt ur detta perspektiv man ska kunna se hur en jämn böjning genom hästkroppen kan se ut. Vad tydligt det kan bli med Louie som har en mörk ål som följer hela ryggen. Ja vad tror ni händer??
Ta daa! säger Sir Louie och ställer sig först med böjning till vänster och sedan kliver han lite åt sidan och ställer sig i böjning till höger. 
Yoga & kroppsmedvetenhet från en mycket fantastisk lärare. 

Etiketter: reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln