Tomten jag har varit riktigt snäll...

Idag har jag och Sir Louie roat oss med att ta hand om hovarna. Alla hovar har fått pedikyr men även lite extra lyxbehandling med alla våra hovprodukter. Strålarna har fått spray, hornet har fått lite extra glans, fransk lera har fyllt håligheter... Värsta SPAbehandlingen!

Efter sommarens hovresa med hålvägg och haltande häst så har hovarna fått sig extra fokus. Hela sommaren bestod av daglig hovvård och ett tag var både Louie och jag så jädra less på detta eviga raspande och filande.Det gick så långt att Louie vägrade lyfta på hovarna för han tyckte att det var too much! Men, allt detta arbete och tjatande har gett ett mycket bra resultat. Med stolthet kan jag konstatera att Louie har grymt fina hovar, i allafall tre utav fyra. Hoven med hålväggen har ju en hel del kvar innan den blir lika bra som de andra, men jag tror den är på rätt väg. Det tar ju ungefär ett år för hästen att "byta" sin hov så lagom till sommaren ska väl den hoven vara återställd igen.

Då det uppdagades att Louie hade en hålvägg, som till en början var ganska liten, men ju mer som växte /växer bort märker jag att hålväggen är och har varit ganska stor, bestämde jag mig även för att testa att ge lite nya tillskott i maten. Hovarnas status säger ofta en hel del om hur magen mår och har mått. Så jag har valt att behandla och sköta om hovarna från utsidan med våra hovprodukter och inifrån med läkande örter och mineraler.

Louie har aldrig haft "dålig" kvalitet på sina hovar, men hans lamellränder har alltid varit ett problem. De har varit lite mjuka och ofta har han trampat in stenar där som sedan gjort att det blivit små hål - eller ibland ganska stora hål. Så sedan i mitten av sommaren får han dagligt tillskott på en mineralblanding för hovar som bland annat innehåller koppar. Just koppar sägs vara bra för hästar som lätt får hålväggar. Sant eller inte? Ja inte vet jag, men jag märker en stor skillnad på Louies hovar mot hur de varit tidigare.  Dock är det lite svårt att få honom att äta denna hovblandning då den luktar starkt och säkerligen smakar den en hel del. Jag kan inte ge honom rekommenderad dos för då lämnar han all mat, men vi har gått från ett kryddmått till nästan en halv tesked så det får räcka.

Den största skillnaden som jag märker är att hornet blivit mycket hårdare och det känns mer fast i sin konsistens. Som det är idag måste jag ha en ny och vass hovrasp för att det ens ska hända något när jag raspar, det gäller även hovkniven. Förut var hornet mycket mjukare och ibland lite mjöligt och poröst. Nu är det stenhårt och det ser jag som mycket positivt. Även strålarna har klarat sig helt fantastiskt bra. Trots denna blöta och leriga höst så är de hela tiden fräscha och hårda. Om det sedan beror på mineraltillskott, våra hovprodukter eller att han får betydligt mer hovvård nu, då jag håller efter hovarna nästan dagligen eller om det är en kombination av alla faktorer är svårt att säga. Men det är skönt att se positiva resultat, det sporrar till att fortsätta underhålla och sköta om på bästa sätt.  

Vi har även laddat upp för vintern med att byta alla broddar i vinterbootsen - jag tror aldrig jag bytt broddar sedan jag köpte bootsen så det var på tiden. Tur att vi har en snäll, stark och hjälpsam husse som fick bidra med sin muskelstyrka för att få loss de gamla fastrostade broddarna! Egentligen borde jag nog byta bootsen helt, de har hängt med sedan jag skodde av Louie och det känns som en evighet sedan. Samtidigt känns det lite onödigt att byta då de fortfarande är hela och fungerar bra. Även om jag har fått utrusta bootsen med lite tjockare sulor nu då Louies hovar blivit lite mindre än tidigare. Kanske Jultomten kommer med nya vinterboots till Louie om han varit riktigt snäll och ätit upp sin hovmineral varje kväll!

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln