Fokus på diagonalen

Foto: Per-Fredrik Boman Foto: Per-Fredrik Boman

Förra veckan hade jag och Louie vår andra lektion via webben med Hanna Engström. Jag tycker verkligen att dessa minuter där vi går igenom vårt filmade material ger så himla mycket. Mer än man kan tro faktiskt! Vi visade vår läxa från sist och fick nu lite nytt att arbeta med. Så fokus ligger just nu på diagonalen, vänster fram och höger bak.

Det känns lite skönt att få bekräftelse på att saker jag känt faktiskt stämmer. Jag har haft en känsla av att han väljer att belasta sina ben lite olika plus att att jag tycker mig se att han gärna vill placera sitt huvud lite åt höger. Nu när jag fått mer svar på vad det beror på, varför och framförallt hur vi ska lösa detta har vi tagit oss an denna uppgift till hundra procent! Både i arbetet vid hand och vid ridning, här lämnas inget åt slumpen.

Jag har letat fram bra ridövningar från gamla kurser med Birgitta - min guldgruva i ridsammanhang!! Dessa övningar försöker vi ta med oss när vi är ute och rider och så snart ridbanan frusit till så den öppnas igen då är min plan att vi ska försöka träna lite mer fokuserat på dessa övningar. Just nu får vi hålla tillgodo med de övningar som vi kan göra när vi rider i skogen eller längs byvägen.

Louie har även fått sig en lyxbehandling med bästa Anna Karström! Här fick vi ännu fler nycklar att använda för att komma vidare. En ny spännande stretchövning för ryggen, i böjning ska vi lägga till i vår repertoar. Inte alls Louies favorit - än, men med belöning och övning tror jag att han kommer tycka det är alldeles utmärkt!

Förra veckan hade vi även turen att få med oss Husse till stallet så han fick agera proffsfotograf och filmare. Mycket lärorikt för mig att se mig själv uppsuttet på film. Det märktes direkt att jag slarvat lite med sitsen, så nu får jag helt enkelt skärpa mig igen. Louie var dock helt fantastiskt fin och som alltid vacker som en dröm, pigg som en lärka och energi som en liten bomb! Blev några härliga bilder även om det var svårt att fota i grådasket.

När jag och Louie red häromdagen passade vi på att lägga ihop alla våra läxor med fokuseringen på framben/bakben, sits och inverkan plus att Louie ska ha ett flyt i sina rörelser.
Jag kännder mig lite som en upptäcksresande då jag får möjlighet att prova och känna efter vad som händer när jag förändrar min sits på olika sätt. Lyssna och känna efter vad Louie tycker och vad han föredrar. Vi red på platta bågar längs vägen för att hitta form och omformning, placera framdelen på bakdelen för rätt linjering. Louie är otroligt känslig i detta arbete så det gäller att inte göra för mycket utan bara lite, lite.  Vi har jobbat med dessa övningar förut och ibland behöver jag bara lätt peta med spöt på bogen eller bakbenet för att Louie ska komma ihåg att flytta sitt vänstra framben och sitt högra bakben korrekt. Bak måste han lära sig att ta ett litet kortare steg då han ofta ramlar in för långt och förbi tyngdpunkten.  Ett gammalt rörelsemönster som tar tid och arbete att förändra. Allt detta jobb gör vi endast i skritt än så länge. Det blir en rejäl styrketräning, men ger resultat och det går ganska snabbt att märka förändringen även om vi måste påminna varandra lite om hur vi ska placera oss på bästa sätt. 

Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln