Frihet - Liberté

Jag och Sir Louie har sedan en tid tillbaka haft lite funderingar och åsikter gällande delar av vår utrustning.
Det gäller framförallt vilken utrustning som är bäst i arbetet vid hand och vad Sir Louie själv föredrar. Den utrustning som tidigare fungerat helt perfekt är nu ratad och förpassad till garderoben.

På senare tid har jag märkt en mycket stor förändring hos Louie. En ny sida visar sig allt mer. En sida som han nog länge haft begraven djupt i sitt inre, men som han nu väljer att plocka fram. Om det beror på förtroende för mig, att han anser att jag måste lära mig hantera även detta, att vi (jag) nu är redo eller VAD det beror på vet jag inte, men det är mycket intressant och spännande.

Det känns lite tufft för mig att säga att Louie är/har varit "döv", men låt mig säga att han kanske inte alltid har lyssnat. Det har varit lite "brus" i kommunikationen till viss del. Personligen tror jag att detta härstammar från hans bakgrund. En från början väldig känslig häst som hamnade på en plats där han - för att överleva - valde att stänga av sitt nervsystem på flera sätt. Att han själv valde att vara lite bufflig och upplevdes som bångstyrig för att skydda sig själv.  Man kan ju tänka sig hur det kan vara och hur han kan ha upplevt det.

Nu har ju vi kamperat ihop i nästan tio år och visst kan man då tycka att han borde ha lärt sig att med mig och i vår relation är det anorlunda, men det kan ju vara så att vårt fokus legat på annat håll och nu är vi redo för detta steg.

Hursom så har Louie tydligt visat att vår gamla kapson, som vi alltid brukar ha i Ground Work,  inte längre är till hans belåtenhet. Han har verkligen protesterat tydligt och starkt. Jag har därför under en tid valt att testa olika alternativ gällande vilken sorts kapson vi använder och även reflekterat mycket över mig själv. Hur gör jag, är jag för stark, håller för mycket, ger jag honom tillräckligt med utrymme och så vidare.  Jag har även checkat av hans kropp, är det något där som stör?

Ett detektivarbete som utmanat mig på flera sätt. Alla träningspass har filmats så jag har verkligen haft möjlighet att granska det mesta som händer. Jag har fått ändra lite i mitt sätt att arbeta, hur jag kommunicerar med Louie, men jag har kunnat konstatera att "problemet" ligger inte hos mig eller någon ömmande punkt på honom. Det är bara så att han nu valt att plocka fram sin känsliga sida.

En häst är ju en mycket känslig varelse, de känner ju om en fluga sitter på deras kropp. Precis så är det med Louie nu. I detta skede behöver vi inte några grova verktyg för att kommunicera. 

Jag är så otroligt glad över att vår kära vän Eleonor, som i åratal sökt efter ett bra arbetsredskap för känsliga hästar, till slut valde att skapa en egen variant på kapson! En sådan kapson har vi nu när vi tränar. Jag kan knappt fatta att vi med detta lätta "rep" utan järn eller kedja kan göra så mycket! Louie formligen älskar känslan av att frihet och lätthet! Just denna känsla att inte vara "fast" och instängd  är precis vad han behöver för att behålla sin motivation och tycka att det är kul! För även om kapsonen är lätt, den väger knappt någonting så är den ändå tydlig och jag märker verkligen hur otroligt känslig min häst faktiskt är. Det är som högsta vinsten varje träningspass! Nu har vi även skaffat oss en ledtygel i samma lätta material och det har höjt känslan ytterliggare. 

Nu känns varje träningspass roligt, inspirerande och det bästa är som alltid för mig, känslan av att Sir Louie är så nöjd!

Liberté Caveson finns att beställa & läs gärna mer här: 
www.facebook.com/pages/Libert%C3%A9-Cavesson/347507148751700?fref=ts

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln