Inspirationskällor

Min största inspirationskälla - Sir Louie Min största inspirationskälla - Sir Louie

Jag fick frågan av en bekant som själv inte håller på med hästar och ridning, om jag har några förebilder som inspirerar mig i mitt hästliv. Det fick mig att fundera lite och det jag kom fram till blir även ett litet inlägg här. Min absolut största inspirationskälla och läromästare är såklart min Guldgosse Sir Louie, men bland människor finns det några som jag beundrar och ser upp till.

När det gäller träning och utbildning av hästen inom ridkonsten finns det i dagsläget tre starka kvinnor som inspirerar mig. Tre kvinnor med lite olika bakgrund som besitter enorma mängder av kunskap och erfarenhet. Dessa tre är Birgitta Järnåker, Hanna Engström & Ewa Pettersson.

Birgitta Järnåker träffade jag för första gången för snart tio år sedan. Sedan dess är hon en följeslagare och vägledare till mig och Sir Louie. Det jag gillar hos Birgitta är hennes positiva sätt, att alltid se vad hästen & människan gör bra. Under alla våra lektioner vi haft för Birgitta känns alla som den bästa lektion vi haft! Ödmjukhet inför hästen och människan och just denna fokus på glädje, ha kul med din häst, njut av de gåvor du får, ja det synsättet gillar jag verkligen hos henne. 
Birgitta och hennes halvblod Queen Karamelle, som tyvärr inte längre finns med på denna jorden, är och förblir en av våra förebilder. 

Hanna Engström är en betydligt nyare bekantskap för mig. Jag började på hennes utbildningsprogram för snart ett år sedan och varje dag känner jag sådan tacksamhet över att jag fick möjlighet att vara med på denna utbildning! Hanna är en otroligt skicklig pedagog och med en blick för de små detaljerna. Hennes kunskap om hästens anatomi och rörelsemönster är helt fantastiskt! Under Hannas ledning har jag fått så många pusselbitar till hur min träning med Sir Louie ska fortgå. Här handlar det mycket om basic övningar, som stärker och gymnastiserar. Jag är mycket tacksam över att få utbilda mig under Hannas ledning, hon är verkligen en stor källa till inspiration.

Ewa Pettersson (tidigare Jälmbrandt)  har jag haft förmånen att träffa på lite olika kurser samt på hennes gård i Grundbäck. För mig är Ewa en person som får mig att tänka ett steg längre, tänka utanför mina ramar och ifrågasätta vad jag gör och hur jag gör det. Jag formligen älskar hennes träningsbok " Kvinnor i Kalix" med alla olika ridövningar. Den rekommenderar jag varmt! Ewa får mig även att studera min häst ur ett djupare perspektiv, lägga märke till saker som jag annars troligen inte skulle se. Utan Ewas ord skulle jag inte titta hur min häst väljer att placera sina hovar, hur han står på sina fyra ben efter ett träningspass. Små detaljer som gör stor skillnad. Inspirerande och utvecklande!

Men, de som framförallt inspirerar mig och verkligen är mina förebilder är min bästa hästvänner! 
Vilka resor de gjort och gör med sina hästar! Varje gång vi ses eller pratas vid får jag ett sådant enormt sug att sticka ut och träna min egen häst. Att få ta del av deras erfarenheter, hur de valt att lösa saker ger mig så otroligt mycket. Även om våra hästar är totalt olika så finns det många likheter. Det är en fröjd att följa dem och deras hästar, se utvecklingen och förändringen. Dessa tjejer har verkligen förvandlat sina hästar från ibland stressade, rädda och osäkra till stabila och starka individer. 

Det är NI som inspirerar mig mest, som peppar mig att fortsätta jobba med min träning i ur och skur. Ni får mig att våga nya saker, testa nya saker och får mig att utvecklas. Mina bästa vänner och deras resor med sina hästar  - vilka inspirationskällor! 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln