Stretch

Stretch av framben, Louie gäspar och sträcker ut tungan - ett tecken på avslappning och att det är skööönt! Stretch av framben, Louie gäspar och sträcker ut tungan - ett tecken på avslappning och att det är skööönt!

Tillsammans med min kompis Anna Karström, som även är Sir Louies massör, har jag haft möjligheten att arrangera fyra kurser med temat Massage & stretching för husbehov. Anna är ju utbildad och diplomerad massör och hon är den som varit kursansvarig, jag har varit med som assistent och hjälpreda. Jag har verkligen lärt mig massor av nyttiga saker, framföra allt har jag haft möjligheten att få känna lite på andras hästar - det lär man sig mycket av! jag är ju mest van att klämma och känna på Louie så för mig och min känsla har detta varit jättebra.Dessa kurser har vi arrangerat i ARVs regi och det har verkligen varit jättekul! 

Just detta med massage är något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat. Sedan jag själv gick utbildningen på Axelssons Animal Massage School har jag övat och masserat på hästar jag träffat. Sedan Louie kom in i mitt liv har det blivit väldigt mycket massage för min del. Flera dagar i veckan får han sin massage. Dock inte helkropp varje dag, det får han kanske en gång i veckan i kombination med lite akupressur och helande händer. Men så gott som varje dag får han lite lätt, uppmjukande massage som uppvärmning innan träning eller liknande. Det här är något som nästan går på rutin för min del, jag tänker inte så mycket på VAD jag gör utan jag får ofta en känsla av att idag behöver vi mjuka upp framdelen, bakdelen eller halsen. Så just massage känner jag mig ganska invand med, lite daglig rutin.

 

Men det här med stretching det är något som både Louie och jag är rent utsagt dåliga på. Vi har gjort tappra försök till att stretcha, men Louie har inte alls gillat det. Han har verkligen visat att det inte är till hans belåtenhet och då han inte vill har jag valt att hoppa över stretchdelen. Med ett stort undantag - morotstretchen - den har vi alltid gjort och det är en av höjdpunkterna under dagen tycker Sir Louie!

Varför just stretchingen varit "jobbig" för Louie tror jag bland annat beror på att han är så väldigt rädd om sina ben, framförallt frambenen och sina knän. Jag vet inte vad han kan ha råkat ut för som gör att han är så försiktig och inte riktigt litar på att det inte ska bli slitande eller brytande. Plus att han tidigare var ganska stel i sina leder och det vet man ju själv att stretcha en kroppsdel där muskler och senor är lite för korta, det är inte det roligaste man kan göra!
Nu efter kursen med stretching bestämde jag att nu ska vi verkligen prova igen! Främst för att just stretching är så himla viktigt för att behålla rörlighet och smidighet. Jag upplever ju att Louies kropp fortsätter att "vakna till liv" med den träning vi gör och han är inget stelt kassaskåp minsann utan smidig som en katt. Sedan tycker jag att den belöningsbaserade träningen med att han ska lyfta upp sina hovar och ben själv har gett ett jättebra resultat ville jag ge stretchingen en chans.

På kursen fick alla deltagare ett stretchprogram med olika stretchingmoment för framdel och bakdel samt rygg. Detta program har jag och Louie nu kört varje dag i en veckas tid. Jag har valt att låta Louie bestämma hur många sekunder vi ska göra varje övning. Målet är ju att vi ska kunna hålla benen i varje position i kanske 10 skeunder, men nu i början få han bestämma vad som passar honom bäst. Jag känner att det viktiga är att han samarbetar med mig för sätter han sig på tvären då kan vi glömma allt vad stretching heter.  På bara en vecka märker jag jättestora resultat. Flera av de övningar som han tidigare inte alls velat göra fungerar bättre och bättre för varje dag. Det blir även som att lära in ett mönster för han vet i vilken ordning de olika delarna kommer. Jag har även valt att belöna honom när vi gjort halva programmet för frambenen då just detta med framben är det han tycker är svårast.
Om jag glömmer belöna honom så påminner han mig för efter den där stretchen då ska det komma morot, han har koll! Hela stretchprogrammet avslutar vi alltid med morotsstretchen då det är den han är mest van vid, men även den utvecklas. Louies senaste är att vi ska stretcha med lyft bakben och moroten ska komma under hans lår. Det är något han själv kommit på att han kan göra, vilket är jättekul!  Tidigare kunde han inte hålla sin balans i detta läge och inte var han heller tillräckligt smidig för att klara av det. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln