Lek blir träning & träning blir lek

Idag har jag & Sir Louie haft ett av våra bättre träningspass inne i ladan. Eller var det egentligen ett träningspass? Idag kändes det mer som lek, ett sätt att vara tillsammans borta från stormvindarna.

Dagens förhoppning från min sida var att kunna rida, men vädrets makter är inget som man kan styra riktigt över alla gånger. Efter pälsvård med borstning och bortskrapning av gammal vinterpäls gick vi in i ladan.  
Min vana trogen berättade jag för Louie vad jag tänkt att vi skulle göra. Känslan från honom är så härlig, det finns en vilja och ett intresse hos honom som han inte alltid haft förut.
Nu var det ett tag sedan vi arbetade inne i ladan, men han trivs bra där. Idag då vindarna tog i rejält så var det verkligen skönt att kunna vara därinne.

Vårt fokus idag var att arbeta med halten. Min tanke är att vi ska kunna skritta och liksom stanna upp i steget, förlägga vikten bakåt på hans bakben och sedan fortsätta framåt. Liksom vila i steget utan att stanna till helt. Det här är något jag tänkt att vi ska öva på då jag rider, men vi testade det vid hand idag.

Till en början så fick Louie göra en helt halt och stå stilla. Sedan byggde vi upp övningen med att stanna, göra ett viktskift bakåt och gå framåt igen. Just dessa övergångar, stanna - starta, det är viktiga pusselbitar för Louie. Han kan i detta arbete värma upp sina leder på att skonsamt sätt plus att han måste ha egen aktivitet. Efterhand så provade vi att bara tänka stanna, viktskifta bakåt och fortsätta framåt. Det blir lite som en lek när Louie får följa mig och mitt kroppsspråk för jag måste ju göra samma sak som han. Lite styrdans :-) Vi testade med långa intervaller och kortare mellan våra halter och på slutet blev det riktigt bra.
Det som känns extra kul när vi jobbar såhär är att Louie hela tiden är med och tillsammans med mig. Det känns verkligen som om han uppskattar jobbet och det skapar energi och tonus i honom. Ibland blir han väldigt entusiastisk och vill göra mer, han hittar på egna små övningar i övningen. Jag har valt att uppmuntra det för i min värld gör det honom till en starkare individ rent mentalt.

För att variera jobbet med halten testade vi även dess motsats, att skritta i normalt tempo och kunna öka tempot några steg för att sedan komma tillbaka till normalläget igen. Även här blir det lite samma "jojo" effekt i jobbet. Lite fram och lite tillbaka. Även denna övning känns klockren för Louie, han får mycket energi och kan nästan falla över i trav.  Inne i ladan vill jag helst inte att han ska trava så mycket, speciellt inte idag då han fick vara barfota även fram. Därför fick vi försöka samla ihop oss lite extra och då händer det härliga saker i hans kropp. 

Tiden går fort då man har roligt sägs det och dagens lekstuga hade nog kunnat fortsätta hur länge som helst. Både Louie och jag glömde bort tiden, vi var så inne i våra övningar och allt vi höll på med.
När träning blir lek och lek blir träning.

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln