Upp som en sol...

Ett av målen med vår träning är att bygga en stark och hållbar häst. Det är en av anledningarna till att jag fokuserar så mycket på liksidigheten. Målsättningen är att Louie ska vara så pass stark och lösgjord i sin kropp så att han alltid lägger lika mycket vikt på alla sina fyra ben. Oavsett gångart.
Det är målbilden.

När jag bestämde mig för att Louie och jag skulle backa tillbaka och jobba mer med grunderna valde jag att lägga upp ett träningsschema. Två träningsdagar i följd sedan en "vilodag" i mellan. Viilodagen kunde innehålla, massage & annan friskvård, promenad eller uteritt i skogen. Alltså ingen vila i form av ledigt med bara hagvistelse. Anledningen till att jag lagt in en vilodag är att jag av erfarenhet vet att Louie ofta behöver låta saker landa i sin kropp plus att han med all säkerhet kan få träningsvärk då han måste aktivera en del muskler som inte är så starka.
För min del har detta med vilodag varit svårast. Jag har varit så exalterad och vill så gärna fortsätta med träningen varje dag, där har Louie fått hejda mig lite.

Varje träningspass har börjat med att vi bara gått tillsammans i ledövningen. Start, stopp, start stopp. Vi har övat på att gå långsamt  och ökat på aktiviteten och längt ut steget. Väldigt basic, men en bra övning för mig att checka av läget i vår kommunikation och en bra uppvärming för Louie. Jag har observerat hur han rör sig, hur rör sig kroppen, hur han placerar sina hovar och så vidare för att skapa mig en bild av läget.
Därefter har vi checkat av kroppen i stillastående övningar. Här har jag känt efter om det är ett fritt flöde genom kroppen eller om rörelserna "fastnar" någonstans.

I arbetet vid hand (GW) har vi använt cirklen som redskap för att hitta eventuella oliksidigheter. Louie har fått följa voltspåret i båda varven och jag har försökt se om jag kan få honom att böja sig i sin kropp. Vi har ökat och minskat voltens storlek för att se vilken storlek han klarar bäst och som passar honom  för stunden. Vi har även lagt in lite känsla om öppna och sluta. Jag har varvat min position med att ibland gå baklänges och ibland gå bredvid honom då han ibland tycker det är lite jobbigt att ha mig framför sig. 

När jag fått en någorlunda bra bild av vad Louie behöver hjälp med så har vi plockat ut en sak och fokuserat på den. Varje träningspass har varat i mellan 20-30 minuter från att vi börjat med ledövningen då innefattar träningspasset även ett antal pauser för belöning. 

Efter varje träningspass har vi stretchat kroppen utifrån vårt stretchprogram.

Våra första träningspass blev verkligen bra. Vi kunde hålla bra fokus och då tyckte jag att övningarna fungerade riktigt bra i båda varven. Eftersom allt kändes fint smög jag in övningar med öppna då det är något som Louie behöver träna på samt att vi båda tycker det är lite svårt att utföra vid hand.Allt fungerade över förväntan och det vi hittat under första dagen kunde vi plocka upp dag två och gå vidare med. Vi var båda jättenöjda.

Vilodagen blev friskvård med massage och Louie njöt i fulla drag. Skönt att mjuka upp musklerna ännu mer. Vi tog en promenad och gick ut i skogen och i endast grimma kunde jag inte låta bli att testa och se om Louie möjligen kunde hitta lite tendens till öppna, bara några steg. Det gick hur fint och lätt som helst. han bara följde min kropp och han var helt lätt i grimskaftet. LYCKA!

Vårt tredje träningspass fick bli ett ridpass. Då Louie och jag haft lite otur med vår barbacka ridning då Louie blivit skrämd två gånger och jag har med nöd och näppe klarat av att sitta kvar, så la vi på sadeln. Jag red utan stigbyglar så att jag själv skulle kunna känna att jag verkligen sitter rakt och inte glider iväg åt något håll. Vi tog en tygelövning med 3-1 fattning med tanken om att kunna longera mig själv. Även om jag strulade en massa med tyglarna var Louie jättefin. Han följde fint i båda varven och hittade fin rundning i kroppen. Vi gjorde öppna på volten och kunde göra volten både större och mindre, vi red på en åtta så Louie fick byta varv ofta och han var helt fantastisk fin. Vi gjorde även lite korta uppgångar till trav och då kunde han starta traven fint i lite fram och ned läge utan att ramla framåt. Jag var så nöjd och stolt över min fina gosse! 
Jag längtade till nästa dag så vi kunde fortsätta bygga vidare på allt vi gjort.

Dagen efter var det ett helt annat läge. 
 
Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln