Träningsläger

Arbete på volten Foto: Angelica Hesselius Arbete på volten Foto: Angelica Hesselius

Den här veckan har jag & Louie varit på "träningsläger". Vi har tränat målmedvetet och fokuserat varje dag.

Veckan startade med att Angelica och Åsa kom på besök. Louie och jag fick oss en rejäl genomkörare och ovärderlig hjälp av Angelica som instruerade och kom med bra tips. Åsa filmade hela långa träningspasset så jag har kunnat gå tillbaka och tittat, lyssnat och njutit. Jag har även varit hos dessa två ljuvliga fröknar och tittat på när de tränar sina hästar så jag är full av inspiration!

Med Angelicas hjälp har vi nu haft större fokus på att hitta en bra formgivning på volten. Det här har historiskt sett varit lite svårt, men Louie kan mer än han visar. Jag känner själv att jag fått mer känsla och kan nu se hur mycket jag kan begära av honom - jag är som regel lite för kravlös vilket min smartaste gosse såklart utnyttjar. Målet är att Louie ska vara böjd genom hela sin kropp och kunna behålla denna böjning i rörelse på voltspåret.
Högersidan går lättare än vänster, kanske för att både jag och Louie tycker det är lättare när jag befinner mig vid hans högra sida? Även min position är jätteviktig. Jag märker att det ställer höga krav på mig som "förare". Det gäller att jag inte hamnar för nära eller mitt framför Louies huvud. Min plats måste vara lite vid sidan om honom. Det här märks jättetydligt när jag ser på veckans filmade träningspass. När jag är på rätt plats så är även Louie på rätt plats - enkelt! 

Vi har även arbetat med att flytta Louies bakdel på voltspåret. Tanken är att han ska behålla böjningen genom kroppen och med en lätt touch med spöt på hans bröstkorg ska bakdelen komma lite mot en öppna. Här gäller det att få Louie att kliva på med sina bakben, få hans bröstkorg att svinga till sidorna och få honom att lyfta upp sin bröstkorg så frambenen avlastas (rotation av bröstkorgen).  I högervarvet går det ganska så bra, men till vänster vill Louie gärna öka farten och trava eller göra ett galoppskutt då jag petar på honom med spöt. Det gäller att befästa denna signal så han förstår vad jag vill att han ska göra.

Nästa övning är att flytta Louies framdel, få honom att saxa med sina framben utåt i volten, så volten blir lite större. Mycket för mig att hålla reda på med korrekt hjälpgivning, se så han reagerar på hjälpen  plus att jag själv måste ha fokus på att följa med honom in och ut på voltspåret. Vill jag att volten ska bli mindre måste ju även jag göra volten mindre och tvärtom. 

Vårt svåraste moment är att arbeta med slutasignalen. Vid ridning är just slutan en av Louies paradgrenar, vid hand är det för tillfället mycket klurigt. Här är tanken att jag ska kunna ha honom i en bra formgivning och med spöts hjälp kunna peta på hans yttersida, skänkelläge och på så sätt flytta hans bakdel in mot mig. Vi har börjat i stillastående längs staketet. Här hade jag det första gångerna Angelica till hands så när jag petade med spöt kunde hon samtidigt putta på Louie, på samma ställe så han flyttade sitt bakben inåt mot tyngdpunkten.

Nu ska jag ju kunna öva detta ensam så jag placerar honom och petar med spöt sedan flyttar jag mig runt honom så jag befinner mig på hans yttersida och kan då peta med spöt och putta lite på honom. Det här kräver tålamod och är svårt för oss båda. För Louie kan denna hjälp betyda precis vad som helst, i vissa fall. Han är dock mycket lyhörd och frågar mig, ska jag flytta mig bakåt? ska jag vända mig om? ska jag trava? Tålamod och belöning när det blir rätt.  För Louie är det svårt då jag känner att detta är förknippat med en "gammal" signal från ridskoletiden som då betydde att han skulle trampa på med bakbenen. Här känner jag att jag måste försöka hitta på något sätt som gör signalen anorlunda och ny så han förstår mig. Sedan är det inte så konstigt att denna övning har skapat lite huvudbryderi för mig då jag själv insåg att jag haft fel bild i mitt huvud. Jag har sett förvänd sluta i mitt huvud och försökt göra en vanlig eller, ja inte vet jag, men det blev helt bakvänt i huvudet. Nu har det dock klarnat!
Louie är dock väldigt duktig för när jag placerar honom rakt längs långsidan kliver han automatiskt in med sitt bakben mot tyngdpunkten och står sedan stilla där. Så någonstans har det gått fram vad vi ska göra, vi måste bara slipa på signalerna och kommunikationen. 

Efter att ha övat  varje dag under denna vecka så går det bättre och bättre. När jag ser på filmerna från våra träningspass så ser jag en mycket stor skillnad! Det händer mycket på en vecka med idog träning. Plus att det är så himla roligt!

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln