Ett intressant experiment

Ständigt dessa funderingar och reflektioner kring olika saker rörande denna ridkonst. Under det senaste året känner jag att jag inte längre bara "GÖR" det som olika tränare säger eller beskriver. Nu läggs allt mer tid på att fundera, reflektera, känna efter, prova för att sedan bilda mig en egen och högst personlig uppfattning kring olika saker.
Det är väl detta som kallas utveckling och såsom läget är just nu känner jag mig väldigt trygg med det jag gör. Jag vet vad jag vill åstadkomma, jag vet hur jag vill att det skall kännas och i vissa fall vet och känner jag HUR jag ska göra för att komma dit.

Jag tänkte koppla ihop mitt inlägg med något som min vän, kurskamrat och ridfröken Angelica skrivit i sin blogg: http://tonusblogg.blogspot.se/
Hon beskriver så bra om sina upplevelser från när hon kursade för Bent Branderup på Ridakademi Norr i Maj. Här kommer ett kort utdrag från bloggen, men läs gärna hela!!

BB inledde med teori och helgens tema var passande nog hjälpgivning. Av den enkla anledningen berättade BB att alla behöver det oberoende av vilken nivå du arbetar på så arbetar du med hjälpgivning och kommunikation. Ju högre nivå du kan kommunicera på desto lättare för din häst. Först bör du veta vad du vill att din häst ska göra och vilken väg du vill ta för att förklara för din häst. Bland det första vi börjar inverka på är hästens huvud, genom att lära hästen att bli ledd och att följa signaler. 
Bent menar att man måste förstå hela hästens anatomi och hur hästen sitter ihop för att kunna inverka på huvudet på ett bra sätt och förstå hur fram och bakdel hänger ihop. Hur skapas rörelse i hästens kropp och i vilken riktning rör musklerna skelettet? Vilka riktningar har schwung i hästens kropp? När du börjar influera och påverka huvudets position påverkar du hästens schwung. Tilläggas bör att Bents definition av schwung skiljer sig från den traditionella. 

Han ser skritt som den gångart med störst schwung därför rörelsen i ryggraden då är som allra störst. Ett schwung som produceras av bakbenens rörelse och ger framdelen en riktning…eller egentligen flera eftersom rörelsen är 3-dimensionell….vid korrekta rotationer skapas korrekt böjning av sig själv.
När vi kan sätta innerhöften på plats kan vi styrka kraftriktningen. Ställningen i höften och nacken ska överensstämma.


Till detta lägger jag även in några saker som fastnade i mitt huvud under vår sista träff med Hanna. Fritt tolkat och nedskrivet av mig själv så det är inte hennes exakta ord. 
Böjer man hästen i halsen hamnar man oftast på yttersidan, sadeln och ryttaren glider över på yttersidan. Om energin från bakbenen inte kommer fram till framdelen blir det en blockering av energiflödet. Då kan hästen rörelser uppfattas lite "kantiga".  Hästens bröstkorgsrotation sker i sidled och om denna bröstkorgsrotation sker korrekt hamnar man som ryttare alltid rätt, mitt över hästen. 
Tänk på att när du sitter på hästens rygg måste den få frihet till rörelse, så dra inte åt sadeln eller barbackapadden så hårt.


Det här finner jag otroligt intressant!
Jag och Louie har nästan alltid hamnat i detta läge där jag och sadeln glider iväg - alltid till vänster! Problemet minskade då jag bytte sadel till en sadel som låg närmare hans rygg, men det är inte helt borta utan jag måste i stort sett varje ridpass "trampa över sadeln" till höger.

När jag tränade för Angelica sist så jobbade vi i GW  med att hitta en bra böjning och formgivning i Louies kropp. När han hamnar rätt och kan kliva på med sina bakben hamnar liksom resten rätt och han känns även mycket "lättare". Vikten från framdelen blir mindre och man kan verkligen se hur hans kropp svingar sig i sidled.
Den känslan vill jag ta med upp på ryggen och när jag rider barbacka fungerar det ganska så bra, men det ställer lite extra krav på mig och min egen balans. Louies kropp rör sig nämligen väldigt mycket, det är verkligen "La det Swinger" däruppe!

Jag vill verkligen ta reda på om detta med sadlar som glider iväg beror på mig eller på att Louie inte är balanserad korrekt. Ett mycket intressant och givande experiment!

Därför har vi plockat fram vår gamla sadel (Amazonas Birgitta), den sadeln hamnade vi ALLTID snett i då vi red, från dag 1 har det varit så. Att det nu blev denna sadel jag valde beror på att jag själv haft lite strul med min ländrygg och behöver få lite avlastning vid ridning.

 Jag har valt att rida utan stigbyglar då jag misstänker att jag rubbar vår balans då jag använder dem - lite säkerhetsbälte då jag känner mig osäker på min egen balans. Sedan den mycket delikata uppgiften att inte dra åt sadeln så mycket. Visst jag erkänner att jag tycker det känns lite läskigt då jag låter sadeln vara så lös, två hål mindre på vardera sida än normalt. Sedan rider vi iväg och jag upprepar högt vårt nya mantra; Bakbenen driver rörelsen framåt, ta med höfterna och ryggen i rörelsen, låt bröstkorgen svinga till höger, till vänster, till höger...

Vi har tränat på ridbanan och även ridit ut på vägen och i skogen - dock har stigbyglarna fått vara nere då ifall att. Jag måste säga att det gått otroligt bra. Inte en endaste gång har sadeln åkt iväg, inte jag heller. På ridbanan har vi jobbat med alla skolor, öppna, sluta, diagonaler och pirruetter. Fungerar hur bra som helst! Jag har även vågat mig på övergångar till trav. Det är de bästa övergångarna Louie någonsin lyckats med!! Jag känner så tydligt hur hans bakben startar upp rörelsen, hur han trampar igång med bakbenen och sedan kommer rörelsen i resten av hans kropp. Jag är tårögd efter varje ridpass för så här fint, lätt och mjukt har det aldrig känts. Louie kan verkligen bära sig själv på ett nytt sätt, han känns lätt  i handen och kan behålla sin formgivning på ett sätt han aldrig kunnat förut. 
Allt arbete vid hand ger sådana fina kvitton i ridningen, där ligger grundarbetet och det kan vi nu ta med oss upp på ryggen. 

Så med lös sadelgjord tränar vi vidare jag och Sir Louie.
Just det är faktiskt lite roligt för innan jag och Louie blev akademiker och istället ägnade oss åt dressyr så fick jag alltid inskrivet i mina tävlingsprotokoll : DU MÅSTE DRA ÅT SADELGJORDEN! DEN HÄNGER LÖST UNDER MAGEN! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln