På Louies begäran

Så kom då sommaren och värmen, bara sådär pang på! 
Louie, som är en mycket klok gosse, påminde mig idag och sa " Sara jag tycker du ska dela med dig och berätta om vad som hände ifjol." Vad tänkte du på då? frågade jag. Jo det där med värmen svarade Louie. Det som hände förra sommaren är något som jag verkligen inte önskar någon hästmänniska! 
Så på Sir Louies begäran....

Även förra sommaren hade vi några riktigt varma dagar med stekande sol. Jag och Ida som basade i stallet hade under en veckas tid haft hästarna inne på dagtid och ute på natten då det var svalare. Nu hade dock den värsta hettan lagt sig så vi gick tillbaka till normala rutiner med ute hela dygnet och tog in för vila vid behov. 
Just den här dagen märkte jag nästan direkt att något var helt fel. Louie såg lite trött ut ute i hagen, men jag tänkte såklart att det var för han varit ute hela dygnet och behövde vila lite. När jag sedan skulle leda honom så fick jag nästan panik - han gick eller snubblade fram som om han vore berusad eller ännu värre fått något fel på koordinationen. Väl inne i stallet andades han tung och var allmänt påverkad. Jag trodde han skulle lämna mig där och då och hade värsta paniken. 

För att göra en lång historia kort så upptäckte vi av en händelse att Louie blivit uttorkad.

Uttorkning är ganska vanligt och det kan ta flera dagar för hästen att återställa sig till sin normala vätskebalans. För att det skall fungera behövs fri tillgång på rent friskt vatten och salt. Det krävs nämligen salt för att vätskan ska stanna kvar i hästens kropp. Normalt behöver en häst cirka 20 g salt/dag, men vid ansträgning kan hästen förlora cirka 100 g salt bara genom svettning. En häst i hårdare arbete svettas ut 10-15 liter vätska per timme så jag tror ni förstår att vatten och salt är viktiga grejer! Hästen har en förmåga att själv ställa in sin salt- vatten balans så länge den har fri tillgång på vatten så man behöver inte vara orolig över att överdosera.

Men hade inte Louie vatten eller salt i sin hage då?
Jo, det hade han. Självklart är det så att olika individer klarar sol och värmer bättre eller sämre än andra. Men precis som för människor så är värme ofta besvärligare för väldigt unga och äldre individer. Är man sedan lite lägre i rang så får man inte alltid tillgång till den enda skuggplatsen som finns och som ranglåg får man vackert flytta sig då andra vill komma åt vattnet eller saltstenen. Det är ju även så att många hagar inte har någon skuggplats utan hela hagen ligger i stekande sol hela dygnet. Så aneldningen till att det blev såhär för Louie var nog en kombination av hans ålder, ingen skugga i hagen och att han helt enkelt inte fick den tid han behövde för att kunna dricka och slicka på saltstenen. 

Louie blev ganska snabbt återställd, han var påverkad och lätt uttorkad.  Med salt och vattenintag samt vila så piggnade han till. Jag pratade med vår veterinär och han tyckte jag handlat korrekt i detta läge och eftersom Louie blev pigg ganska snabbt så behövde veterinären inte komma till oss. 

Så mitt och Louies råd är att se till att det finns fri tillgång på vatten. I en stor flock kanske man ska ha mer än en vattenkälla så ingen råkar bli utan. Det gäller även för saltsten. Jag ger även Louie ett mineralsalt med björk som jag blandar med vatten och sockerfri betfor till en slaskig sörja som jag ger honom varje dag speciellt under sommaren. Då vet jag att han fått i sig saltet och en del vatten - han är nämligen lite dålig på att dricka vatten.  Jag vet att många även lägger morotsbitar eller äppelbitar i vattenhinken för att få sina hästar att dricka mer, men det tricket går inte att använda på Sir Louie.

Utfodra hästarna i skuggan om det finns möjlighet. Idag så serverade jag lunchhö i flera mindre lösa högar under träden i hagen.  Jag brukar även ta in Louie i det svala stallet när det är så pass varmt under de timmar då hettan är som störst för att han ska klara sig. Då passar jag även på att  kontrollera hans vätskebalans genom att  nypa och dra ut halsskinnet ett par centimeter - går skinnet inte tillbaka direkt kan det vara ett tecken på uttorkning.
Ta väl hand om era hästar i värmen <3


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln