ARena 2015 Dag 1- Inspirerande & lärorikt

ARena 2015 Sparreholm ARena 2015 Sparreholm

Även detta år kom vi iväg till Sparreholm och ARena 2015, men det var på det berömda håret - IGEN!
Två dagar innan avresan skedde en olycklig och mycket onödig incident i hagen vilket resulterade i konvalescent häst och människa i tårar, men med hjälp från vår räddande ängel Anna Karström var Louie i sådant skick att jag ialla fall kunde åka iväg två dagar
.

FREDAGEN
Första dagen var fullspäckad av föreläsningar och clinics. Vi var laddade med papper, penna, kamera och filmkamera och fulla av förväntan. ÄNTLIGEN! Som vi längtat efter denna dag.

Först ut var Carina Eriksson som höll en mycket inspirerande och givande föreläsning. En mycket bra start då hennes föreläsning handlade om ridkonstens grunder som utbildningsväg för att få hållbara hästar. Carina talade om olika bra startövningar som hjälper hästen att bygga muskler och styrka. Under tiden som Carina berättade red en av hennes elever och visade det hon pratade om. Ett jättebra sätt som knöt ihop teori med praktik. Carina poängterade även vikten av att hästens utbildning måste få ta tid - i allafall om man vill ha en häst som är hållbar. Det tar tid för hästens leder, sener, ligamnent och skelett att anpassa sig efter ett "nytt" sätt att förhålla sig i kroppen samt att bygga muskler. Olika raser och naturligtvis hästens ålder spelar in på hur lång tid det tar innan den har styrkan där den kan utföra viss övning eller rörelse.  Vill du att hästen ska stressa och utöva någon slags "bensprattel" eller är det mer intressant för dig att känna att hästen faktiskt orkar och  bär både sig själv och sin ryttare i denna typ av övningar?  Just detta tänk var något som hon återkopplade till vid sina lektioner under lördagen.
Personligen tycker jag att denna föreläsning och visning var jättebra. Teorin och praktiken ihop med ridövningarna som jag tror de flesta AR ryttare har träffat på vid ett eller flera tillfällen vävdes samman på ett jättebra sätt. Jag fick en ökad förståelse och lite av ett "uppvaknande". För visst händer det att jag ibland sitter och gör en övning som exempelvis flytta in och ut i volten, utan att egentligen reflektera så mycket över vad som egentligen händer i hästens kropp när man gör den. På vilket sätt är just denna övning bra? Min hjärna jobbade snabbt så jag hann plita ner en massa bra gamla övningar som jag direkt kände att dessa gamla godingar ska genast dammas av när jag kommer hem. En toppenstart!
 

Näst på tur var Hanna Engström som först hade en clinic med Monika Sanders som elev.
Då Hanna och Monika aldrig tränat för varandra tidigare hamnade lektionens fokus på sitsen. Lektionen blev lite av ett startskott till Hannas föreläsning. Fokus på sitsen och små detlajer som gör skillnad.  En stor eloge till dessa två som ställde upp på denna lite improviserade lektion inför så stor publik. Det tycker jag var starkt gjort. Sedan blev jag väldigt varm i hjärtat av att se Monika tillsammans med sin fina häst Davizin. Vilken kärlek detta par utstrålade var helt fantastiskt! 
Hanna fortsatte sedan med  en föreläsning med temat "En god sits, balans och rakriktning ger harmoni för häst och människa". Föreläsningen kryddades med ett studieekipage som visade hur lätt hästen kan följa med sin ryttare och flytta sin tyngdpunkt bara med hjälp av sitsen. Hanna menar att inom AR finns en tydlig plan för hur vi ska utbilda våra hästar, men att en sådan plan även bör finnas för människan gällande dess sits. Alla vi ryttare har ju en del skvanker, gamla skador och smärta lite här och där, samt att vi bär med oss rörelsemönster i våra kroppar som vi sedan överför till våra hästar. Mycket intressant och även här en personlig påminnelse att fortsätta att arbeta vidare med sitsen och fortsätta försöka tvätta bort gamla invanda mönster. Ibland önskar jag mig en "re-start" knapp där man kan radera allt invant och börja om på ny kula.

Efter en liten paus fortsatte föreläsningarna nu med Monika Sanders som föreläste om hästens biomekanik, upplevelsen kryddades av konstnären Lobelia Barker som illustrerade teorin med sina härliga bilder! Jag har aldrig lyssnat på Monika förut så hon blev lite av en ny bekantskap för mig. Tidigare har jag endast läst och sett på nätet från hennes kurser och det arbete hon utför så det var kul och en mycket positiv upplevelse. Lite spännande att Monika pratade om vikten att ta reda på om hästen är höger - eller vänsterhänt. Precis detta var ju en stor del av den minikurs i "Straightness Training" som jag deltog i. Monika förklarade hur hästens rygg och bröstkorg hör ihopoch vikten av att  hästen har ett svingande av ryggen och bröstkorgen i rörelse. Vad viktigt det är att vi som ryttare inte hämmar hästens rörelsemekanik i rygg och bröstkorg när vi sitter på deras rygg eller förstärker deras rörelser. Det här med boimekanik är ju lite av mitt stora intresse så för mig var den här föreläsningen väldigt spännande. Som åhörare fick vi även delta aktivt genom att stå på ett ben och lägga armarna i kors. Då blir det så tydligt vad vi ber våra hästar att utföra. Viktigaste punkten som jag själv tar med mig från denna föreläsning är att jag som ryttare måste ta reda på i vilken form vart min häst finner det bekvämt att vara, där den kan vara avspänd, plus att träningen måste få ta tid.

Sedan följde två lektioner med först Hanna sedan Monika som elever till Sabine Oettel. Därefter följde en föreläsning av Sabine med temat " De oundvikliga fallgroparna - så tar du dig ut och undviker dem". Sabine är en ny bekantskap för mig. Jag hade inte ens hunnit läsa på nätet om henne. Hon är alltså lika högt "utbildad" inom AR som Bent Branderup. Hennes föreläsning var bland det bästa jag lyssnat på. Det här var hennes första besök i Sverige och jag tycker det är väldigt bra och modigt att hålla en föreläsning som handlar om fallgroparna inom AR.  

Hon tog upp följande punkter:
Fram & ner, Böjning, Öppnan, Arbete på cirkel och Samling.
Fram & Ner, här tyckte hon att många inom AR låter hästarna gå för mycket ner. Hästen hamnar för djupt och blir då tung i handen. Hästan hamnar bakom handen och lägger då för mycket vikt på sina framben. Det är mer önskvärt med en rörelse fram och ner där nacken sträcks ut och med en öppen ganasch. Detta illustrerade hon på blädderblock så det blev lätt att se och förstå även om föreläsningen hölls på engelska.
När det gäller böjningen så handlade det om att vi har en tendens att böja för mycket. Böjningen kopplade Sabine ihop bland annat med öppnan där många böjer för mycket så rörelsen hamnar mer åt sidvärts. Hon poängterade även att sitsen måste vara med när vi rider skolorna genom att vi som ryttare ska sätta oss i en öppna eller sluta. 

Just dessa två punkter är saker jag själv funderat mycket över. Louie är ju exempelvis redan byggd i framvikt så jag vill inte att han ska hamna så långt ner med vikten på sina framben. Även om han själv kan tycka det är ganska bekvämt så är det inte optimalt för honom. Snacka om att det kändes skönt att få sina egna tankar bekräftade!
Nästa punkt handlade om arbete på cirkeln. Här tyckte Sabine att det var alldeles för mycket fokus och arbete på cirkel. Hon menar att det är betydligt lättare att se vad som händer på en rak linje. Hennes förslag var att lägga raka linjer längs väggen, en bit från väggen, på diagonalen och så vidare. Samt att om man behöver arbeta på cirkel så bestäm dess storlek, den får inte vara för liten och förböj inte hästen.  Sist men inte minst det här med samling. Det samlas för mycket så man tappar känslan för att öka och länga.
Vi var helt lyriska efter denna föreläsning! Alla i bilen tillbaka till hotellet ville rida och träna för vår nya idol Sabine! Verkligen en jättebra, intressant föreläsning och viktig "kritik" mot vår träningsform. Vilken dag och vi hade en hel dag till att se fram emot!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln