ARena 2015 Dag 2

Lena & "hennes" Lusitano skolhäst från Sparreholm Lena & "hennes" Lusitano skolhäst från Sparreholm

Efter första dagen på ARena var vi väldigt nöjda. Vi summerade dagen och satte ihop en "topplista" med Dagens bästa & Dagens sämsta. Överlag var vi alla överens om att Sabine Oettel var en ny och trevlig bekantskap. Henne ville vi se och höra mer av.
Vi bestämde oss för att starta lördagens pass med att åka direkt till Slottsstallet och titta på Monika Sanders lektioner. Några smög in i ridhuset och tittade på Hanna Engströms lektioner. Sedan tillbaka till hästcentret för att vara hejarklack till vår egen Lena som hade lektioner för Carina Eriksson och det ville vi inte missa.

Dagens första föreläsning hölls av Christofer Dahlgren med temat "Ridning på en hand - inget självändamål utan ett resultat av god skolning som leder till enklare ridning med finare hjälper"  Christofer hade sin häst Ikaros med och tillsammans höll de en mycket inspirerande clinic. Christofer knöt ihop sin föreläsning med den han visade upp förra året. Då visade han arbete vid hand med Saxo, dagens clinic innehöll samma grunder fast denna gång uppsuttet. Christofer gick igenom hur han arbetar med sina hästar. Hans viktigaste punkter är att: Hästen ska kunna vara avspänd, den ska ha lätt för att ta hjälpen, ha en bra balans och kunna runda sig.  I denordningen arbetar Christofer med sina hästar och han visade detta med Ikaros.
AVSPÄND
Varje häst har ett Lugnkonto och ett Energikonto. I Ikaros fall finns där redan mycket energi så där har arbetet legat i att fylla på hans lugnkonto så mycket som möjligt. Dessa två konton är lite som en bank, det ska sättas in så pass mycket att det finns att ta av. Det är okej att förlora lite där för att kunna använda när det behövs. När man exempelvis ber om samling behövs energin , men när man sedan ber om att slappna av ska hästen kunna andas ut och "Aaahh" pusta ut och inte befinna sig i stress och press. 
LÄTT FÖR HJÄLPEN
Hästen måste vara så säker på vad de olika hjälperna betyder och vara trygg i det. Det illustrerades för oss genom att visa att hästen ska vara helt säker på riktningen FRAM och BAK utan att det ställer till med problem.Oavsett gångart. Ikaros visade att för honom var det inga problem med att förstå genom övningen Fram - halt - backa - fram - skolhalt - fram igen. Varannan gång halt och varannan gång skolhalt . Även i piaff kan utföras framåt eller bakåt!
BALANS & RUNDA SIG
Genom att i alla gångarter kunna rida runt några hinderstöd, testade Christofer om det gick att vända för yttertygel & inner skänkel och behålla en rundning i hästen, ett prov på balans och formgivning. 

Efter denna uppvisning som i mitt tycke var dagens bästa satte jag mig vid utebanan en stund och tittade på Carina Erikssons lektioner. Personligen tycker jag väldigt mycket om hennes sätt att instruera och förklara. Hon knöt ihop sina lektioner med sin föreläsning vilket gjorde att teorin och praktiken blev än mer tydlig. Hon pratade bland annat om att inte ge en hjälp om den inte behövs. Går hästen exempelvis i en öppna så sitt då inte och be, be och be hela tiden. Ge hjälpen, få ett svar och låt hästen fortsätta, påminn om den glömmer bort. Det som var lite extra roligt på Carinas Lektioner var att flera av hennes ekipage hade valt att rida sina hästar barbacka, endast med halsring eller repgrimma. Det är imponerande att se att utrustningen är inte nyckeln till en balanserad häst utan det går att utföra ändå. Roligt att dessa elever valde att visa det ! Ibland är det så mycket fokus på utrustning och vilka bett som ska användas. 

Nästa föreläsning var något jag själv längtat efter. När jag såg programmet för ARena så kände jag bara - WOW det där måste jag se!! Monika Sanders och hennes fina Davizin - målad av Lobelia Barker! Temat var " Samspel, Kommunikation & glädje " -  med hästens biomekanik målad på kroppen. Bara att se hästen röra sig med dess skelett målat på kroppen ger en helt annat förståelse för dess biomekanik. Monika och Davizin visade lite lätt arbete vid hand och lite frihetsdressyr. Då Monika själv kände att hennes häst, som ofta går in i sig själv då den inte känner sig helt trygg, inte riktigt var med henne valde hon att avbryta lite tidigare. För mig är det ett bevis på att sätta sin häst främst. Respekt!! Jag vet att Monika var besviken på sig själv då hon inte helt lyckades få fram det hon önskade, men jag njöt av varje steg och studerade hur bäcken, halskotpelare och bröstkorg arbetade i rörelserna. Så nyttigt att se! Även samspelet och kärleken mellan Monika och hennes häst gjorde mig varm i hjärtat.

Inne i ridhuset tittade jag på några fler lektioner för Sabine plus hennes clinic "Problemlösning - hur hjälper man ett ekipage som fastnat".  Nu var mitt huvud ganska trött så mycket information försvann nog ut genom min hjärna direkt. Men det jag tar med mig som viktiga punkter från hennes lektioner är att ta med sitsen vid skolorna. Det tycker jag nog att jag brukar göra men en påminnelse till mig själv. Plus att lägga sina linjer för alla skolorna lite hur som helst. Följ spåret, lägg linjen en bit innanför väggen, gör en diagonal, böjt spår och så vidare. Låt fantasin flöda och fastna inte för mycket på voltarbetet utan variera mycket.
Vi avslutade vår helg på ARena med att se dagens sista uppvisning med långtygel. En jättefin häst med en problematisk bakgrund. Denna uppvisning blev inte det jag önskade se. Kanske jag hade mitt hjärta redan hemmavid hos min egna gosse och att det påverkade min upplevelse. 

Detta till trots så hade vi två underbara dagar full av inspiration i Sparreholm. Jag tror att vi alla var mer än nöjda och bara längtade hem till våra egna hästar. Tack alla instruktörer, hästar, ridande ekipage och alla bästa vänner som delade dessa dagar med mig!
Borta bra men hemma hos min häst är ändå bäst!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln