Mästarnas mästare

Emma Jakobsson & hennes vackra Eros. Instruktör Marius Schneider. Emma Jakobsson & hennes vackra Eros. Instruktör Marius Schneider.

Under helgen har Louie fått vara helt ifred från mig och istället fått all tid han behöver för att lära känns sin nya hagkamrat och boxgranne.
 

Då passade det helt perfekt för mig att få lite "fortbildning" så jag, Angelica & Åsa hoppade in i bilen och åkte till Ridakademi Norr för att delta i clinic för Marius Schneider.

Detta var mitt först besök på Ridakademi Norr och jag är verkligen imponerad av denna fina anläggning. Ljust och fint, välstädat överallt och lyxigt då lunch och fika ingick i priset. Verkligen en positiv upplevelse, hit kommer jag gärna fler gånger. Inte heller så fasligt långt att åka heller med drygt 3,5 timme i bilen. Restiden blev lite längre än beräknat då vi lyckades köra lite fel viket gjorde att vi kom lite sent. Men det hör ju till när vi är ute på turné!

Marius Schneider är den enda som klarat mästarprovet inom Akademisk Ridkonst enligt Bent Branderup. Förutom att han är instruktör är han även rörelseterapeut för hästar vilket verkligen intresserar en biomekaniks nörd som mig.
Tidigare har jag endast sett denna instruktör på bilder och klipp på nätet. Men min känsla från det jag sett visade sig vara verklighet. En mycket sympatisk och engagerad instruktör med hästens välmående i fokus.

Lektionerna hölls på engelska, men han använde ett mycket lätt och tydligt språk så det var inte alls svårt att hänga med. Lektionerna under dagen blev mycket varierade då han anpassade innehållet i varje lektion till det ekipaget behövde just för stunden. 
Han betonade vikten av att se hästen röra sig helt utan påverkan från sin ryttare. Låt hästen skritta på lång tygel på en cirkel, håll inte ens i tygeln. Där finns många svar på hur hästens rörelsemekanik fungerar för dagen. Vilken position hästen själv väljer att ha. Sedan fick ryttarna långsamt ta kontakt med hästen genom att hålla i tygeln, korta den en aning, men försöka behålla samma position. Intressant! Där ser man tydligt hur mycket vi ryttare påverkar och ibland stör hästen. Det här ska jag tetsta och filma, tror jag kan lära mig mycket av det.

En annan intressant övning och tankesätt som jag fastnade för var hur ekipagen fick arbeta med samling. Vid samling ska ryttaren försöka få hästens kropp att bli stilla. Lite det som jag och Louie övade på tillsammans med Birgitta, få skelettet att bli stilla då de stärker de små, små musklerna som sitter närmast hästens skelett som är mycket viktiga vid högre grad av samling.
Att vid samlingen mot skolskritt och tramp, tänka framåt, men stopp, behålla travtakten i tanken, men inte få hästen att gå framåt. Tänka att hästen ska vara på en plats och inte gå iväg. 
Ett mycket användbart sätt var att höja aktiviteten i hästen lite för mycket några steg för att sedan sänka aktiviteten och då hade hästarna lättare att falla in i skolskritt eller tramp. Ur samlingen kom sedan idén att "bära" hästen framåt, låta hästen länga på steget, stretcha sin kropp i ett mer horisontellt läge och inte fram och ner. Även detta är saker jag vill testa med Sir Louie.

Jag fick även lite bra tips på hur man kan hjälpa hästen att inte bli så framtung, speciellt då om man har en häst som är byggd i framåtläge. Där tyckte Marius att det var bättre att låta hästen få gå i en lite för hög form. Vid utlängning tänka mer framåt horisontellt, genom att föra fram handen längs mankammen och behålla kontakten i tygeln. Detta sätt kunde även användas i travarbetet. Med hjälp av kapsonen kan man hjälpa hästen att hålla sitt huvud lite högre ochi detta läge öka och minska travsteget. Även lite galopptips skrevs noga upp i min anteckningsbok. Louie har ju ibland en tendens att slå med sitt huvud upp och ned just i galoppen. Det kan vara ett tecken på att människan (JAG!!) låtter mina händer omedvetet följa galopprörelsen och då lockas han med i samma takt. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om det är så, men nu ska det bli ändring och bättring!

En mycket rolig och intressant clinic. Inspirerande ekipage och övningar. Många nya spännande lösningar på saker jag och Louie arbetar med som ska testas. God, värmande lunch och gott fika. Härligt sällskap, fina hästar sammanfattningsvis en toppendag!

Hjälp hästen att göra rätt. Korrigera inte om det blir fel i en övning utan börja om istället  - några bra ledord från Mästarnas mästare!

Ramona Dolan med Chepira och fölet Megara - dagens sötaste! Instruktör Marius Schneider.
Ramona Dolan med Chepira och fölet Megara - dagens sötaste! Instruktör Marius Schneider.
Etiketter: träning inspiration

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln