Lille skutt

Jag & Sir Louie fortsätter arbeta både i GW och vid hand. För tillfället känner jag mig nästan duktig i just det här arbetet. Värre är det med ridningen, men hellre fokus på det som är kul och fungerar!

Jag har verkligen försökt skärpa mig och behålla min position bredvid Louie under hela träningspasset. För att verkligen nöta in det i min egen kropp så försöker jag att hela tiden gå på denna position när jag leder och promenerar med honom. Det är väl inte helt prickfritt tycker Louie, men människan börjar lära sig!

Efter all is, knaggel och skitunderlag har jag nu resignerat och känner att jag bara måste härda ut och göra det bästa av läget. Vår reservhage är öppen och där finns någon slags snö och resten barmark - HALLELUJA! Där det finns is ligger en tjock bädd av spån så det fungerar och hellre en mindre hage än att behöva ha hästen inne. Med broddade boots går det dock fint att vara på byvägen och jag har till och med öppnat halva ridbanan så vi kan träna utomhus. Ladan är ju perfekt till mycket, vi gillar den både Louie och jag, men ibland känns den lite liten. 

Träningsmässigt har vi tagit tag i en gammal övning, nämligen Karré. Det här en mycket rolig och nyttig övning. Tänker på Carina Eriksson som sa att den här övningen är den som på kort tid bygger mest muskler och styrka hos hästen.  Jo jag tackar, jag har liksom märkt det, men mer om det strax!

Karré är alltså en gammal stridsövning som består av en fyrkant med fyra raka linjer och i varje hörn gör man en kvarts piruette. Variationen på övningen är oändlig, den kan ridas i alla gångarter och raksträckorna kan ridas i öppna, sluta eller förvänd eller bara helt rak. Sedan kan man såklart variera storleken på fyrkanten, större eller mindre beroende på vad som passar hästen.

Inne i ladan har vi jobbat med just denna Karré, mest i GW men även vid hand. Jag har valt att dela upp övningen i mindre beståndsdelar och till en början har vi fokuserat på ett moment i taget, efterhand har vi lagt på fler delar. Vid varje hörn ber jag honom stanna, där gör vi ett litet viktskift där han ska förflytta sin tyngdpunkt bakåt och lägga mer vikt på sina bakben. Det har varit vårt startmoment. När Louie har förstått vad jag vill att han ska göra har vi gått vidare till nästa del, böjning/ställning. 

Med hjälp av spöt ber jag honom om böjning/ställning i nacken och i bålen - precis på samma sätt som när vi gör vårt stillastående arbete. Sedan kliver jag åt sidan, placerar mig "klockan två" och ber honom komma till mig. På så sätt får han göra ett rejält kliv med sitt yttre framben och korsa sitt inre framben.  
Efterhand så blir det en halvhalt bara med viktskift istället för att stanna helt. Mycket att hålla reda på, men bra för det händer saker hela tiden och vi båda måste vara alerta och aktiva. 

Vid hand krävs det mer av mig. Jag måste vara placerad i rätt position bredvid Louie annars blir det bara kaos. Jag måste ha fokus på yttersidan och försöka låta innersidan att slappna och få honom att runda sig. Då jag även känt att ladan blir lite liten då vi ska arbeta vid hand så bestämde jag mig för att öppna ridbanan. Nu är det ju minusgrader så den blir inte sämre av att vi är där och tränar.

Sagt och gjort traskade vi ner för ett träningspass. Louie var sådär härligt pigg och jag tror han tyckte det var kul att träna utomhus i snön. Min plan var att vi skulle göra exakt samma övningar som vi jobbat med i ladan, men det tyckte inte Sir Louie var någon bra idé. Han sa direkt att nu ska vi öva på skolgalopp! Tjo hoo så smattrade han iväg tre jättefina språng efter varandra, stannade och tittade på mig. Såg du Sara? Ser du vad jag kan :-D Uttrycket i hans ansikte, i hans ögon. Obetalbart! Hela han lyser av självförtroende och han ser så himla nöjd ut. Alltså jag blir ju nästan mållös. Resten av träningspasset blev endast språng av olika karaktär. Inte klockrena skolgaloppsprång hela tiden, men så fina och härlig energi. Även jättefin trav kom ur hans urladdning. Även veckans övriga träningspass på ridbanan har enbart handlat om skolgaloppsprång för Louies del. Det är den övning han själv väljer att göra, han tycker det är kul och blir så härligt energisk. Kanske för att han får mycket belöning från den lyckliga människan!!
Älskar min härliga gosse och hans härliga skutt!
 

Etiketter: träning småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln