Vårdagjämning

Idag är det vårdagjämning och visst märks det att det finns lite vår i luften på både ett och annat sätt.

Ett typiskt vårtecken är de läskiga slukhålen som dyker upp på byvägen och på gården. På bara någon timme kan den platta och relativt hårda vägen ha förvandlats till en mjuk massa med stora hål! Det gäller att ha koll för det kan bli en rejäl krater och man vill inte att något litet hästben ska försvinna ner i de där hålen! Marken undermineras när det smälter och alla massa försvinner så när man minst anar så sjunker hela vägen ihop och istället gapar ett stort läskigt hål. Nu har ju jag varit med ett tag så jag vet nästan exakt vart dessa hål uppkommer, men lite läskigt är det allt!

I hagen tinar snön och några små strån börjar visa sig. Hästarna gräver i marken och letar rötter och anat smaskigt. Även lite gammel-gräs som tinat fram åker raskt ner i gapet . Den där känslan att få beta,muffla runt med mulen,  ta med tänderna och bita av. Den tycks vara viktig för själen för jag betvivlar att det där torra gamla gräset är speciellt gott. 

Längs skogskanten där det är söderläge är det helt tomt på snö och istället lite mjuk lerblandad jord.  Där är det skönt rulla sig och klia ryggen - om man är häst. Även beteshagarna är mer eller mindre snöfria och Louie sneglar dit och undrar om vi inte kan öppna där snart. Han ställer gärna upp som kontrollant och inspektör. Det kan ju vara viktigt att en expert har kollat av hur hagarna klarat vintervilan, säger han. 

Louie visar också prov på att det är vår i luften. Han håller på att byta vinterkostym mot en lättare vårkavaj. Överallt finns dessa röda fluffiga hårstrån. Jag får öva upp mina armmuskler och spenderar minst en timme varje dag med att skrapa, borsta, skrapa, borsta och skrapa. Det tar liksom inte slut utan det rasar massor varje dag. Men jag ska verkligen inte klaga för det är ett friskhetstecken att han släpper sin vinterpäls. All denna borstning och det eviga skrapandet ger ju hela hästkroppen en skön massage så det är liksom en vinn-vinn situation. I år har jag även förnyat min arsenal med groomingverktyg med en skrapa med trähandtag som är skönt att hålla i och lätt att arbeta med. Så mina bästa vänner Furminator, Sleek EZ, Ryktstenen & piggbortsen får rejäl motion.

Jag förbereder även Louie för våren. Hans immunförsvar måste bli riktigt starkt innan allergisäsongen är här så vi jobbar förebyggande med bland annat nässla. Det gäller att börja tidigt så vi startade redan i Januari. Vi har även betat av en kur som förhoppningsvis ska hjälpa Louies ögon. Det är alldeles nytt för oss att testa denna kur så det ska bli spännande att se resultatet. 

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln