Sommarsummering

Tiden formligen bara rinner iväg. Vi är redan inne på halva augusti. Sommaren har verkligen gått i raketfart!

Mycket har hänt den senaste tiden. Jag och Moe har haft vår första lektion för instruktör! Bästa Angelica kom förbi och coachade oss inne i ladan där vi jobbar i groundWork. Otroligt nyttigt att få extra ögon som kritiskt granskar det vi gör. Det gillar jag!!  Signalerna för att flytta framdel och bakdel sitter ganska bra från marken. Betydligt svårare att kunna göra halt och stå stilla, men vi kämpar på!

Jag inser mer och mer vilken högvinst jag fått i denna lilla gosse. Han är så olik det jag är van vid. Han är känslig och svarar på minsta vink, men kan även gå upp i stress när det blir för många intryck. Det kräver disciplin från min sida. Alltid vara konsekvent annars blir det förvirring. Kanske är det därför jag ibland verkligen tvivlar på att jag ska klara av att utbilda honom. Fast samtidigt är det nog bra att vara självkritisk.

Jag har även ridit Moe några gånger. Det är som att köra en sportbil som sladdar i kurvorna och snabbt kan byta riktning. Jättekul, utmanande och där har jag snabbt lärt mig att "less is more". Här behövs inga rejäla tramp i stigbyglar utan bättre att bara tänka vad vi ska göra, vilket håll vi ska röra oss åt och fästa blicken dit.

Mesta träningen med Moe har jag gjort inne i ladan. Där känns han trygg, inte så mycket intryck från det som händer runt om utan en perfekt plats att lära sig nya saker. Lättare att hålla fokus där än ute på ridbanan där han måste ha koll på folk som klipper gräsmattan, en fågel i ett träd, en bil på vägen, en människa som är ute med hunden. Alla dessa saker uppmärksammar han och då försvinner hans fokus under en tid. Men vi övar på det och jag känner inte att vi har någon brådska precis så det tar den tid det tar helt enkelt. 
Vi har haft ett riktigt fint pass på ridbanan då vi båda lyckades hålla fokus. Då kunde vi även smyga in lite halvlongering och trav samt lite glädjsekutt med tillhörande pip från Moes sida. Han är en stor källa till glädje och positiv energi denna gosse. 

Louie då? Det har varit lite upp och ned för hans del. Motivationen har varit lite fram och tillbaka och jag har inte varit helt säker på hur han vill att vår tid ska se ut.   
Under sommaren har han även varit en liten otursgosse. Det började med ögat, men det läkte ju fint på bara en vecka. Sedan fick han en allergisk reaktion av något slag. Jag tror att han reagerade på en salva " mot svårläkta sår och insektsbett". Nja det blev inte helt enligt plan. Istället svullnade han upp rejält och blev helt skinnflådd under magen. Det kändes nästan som en brännskada. De första dagarna fick jag inte ens ta på honom. Då fick man träffa hans snygga bakben. Jag kunde inte hjälpa honom med att försöka kyla eller tvätta bort eländet. Efter några dagar tillät han handpåläggning så då kunde vi tvätta och jobba med sårläkning. Tur han har god läkförmåga!  Själv hade jag mycket dåligt samvete, men vi hade använt salvan förut utan någon som helst reaktion så jag kunde ju inte veta att det skulle bli sådär dramatiskt.
Inte nog med det, Louies gamla ärr som han har på sina bakben började krångla. Det resulterade i att Louie helt resolut bet av halva vävnaden så blodet forsade i boxen, människan nära svimningsattack, själv var han helt oberörd. Nåja, ärret är betydligt snyggare nu än innan. Det har alltid varit en liten knöl men nu är det bara ett littet område utan päls. Även det har läkt fint.

Nu känns det som att hans motivation, viljan att arbeta, delaktighet i arbete och nyfikenhet börjar komma tillbaka. Det är lite som att jag varje dag får frågan Vad ska vi göra nu?Jag börjat lägga in lite olika typer av träning med honom. Han behöver rörelse och träning för att hålla kroppen i trim. Min ambition är att vi ska göra saker han trivs med så jag har försökt plocka fram saker som han tycker om. Bland annat jobbar vi med belöning för olka rörelser och moment. Det är något han själv kommit på och nu använder vi det som en trigger till energi och motivation. Mycket arbete vid hand i Groundwork, men vi har även skaffat oss ponnytömmar så vi ska testa oss på lite långtygelträning. Häromdagen fick jag även sitta upp och rida en sväng. Det var ovant och helt fantastiskt! När vi kom upp på gårdsplanen valde han att visa upp sig lite extra för de yngre hingstarna, en utsökt samlad trav á la Sir Louie. 

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln