Trick AND treat

Såhär i Halloweentider bjuder jag & Sir Louie på lite bus OCH godis. 

Jag och Louie har jobbat en del med belöningsbaserad träning. Vi började med det då han helt plötsligt en dag tyckte att det inte var nödvändigt att lyfta på sina ben, bakbenen speciellt. Anledningen till att han inte ville lyfta på bakbenen var att han hade lite spänningar i magen och då kom han på att om jag inte lyfter på hoven så behöver jag inte "knyckla ihopp" magen som då gör lite ont. Smart häst!!
Efter det så började vi så smått att öva med belöningsbaserad träning.  I korthet betyder det att jag belönar det beteende jag önskar oftast med någon form av godis (morot eller banan).

Vi har haft mycket fokus på att lyfta benen, men vi jobbar även med en "target" som han ska följa och nosa på, han har lärt sig att stoppa in huvudet i grimman och jag kan hämta honom i hagen och gå till stallet helt lös utan grimma. Det jag har märkt med denna slags träning är att det ger mycket energi. Louie tycker det är jättekul, han blir snabbt lite exalterad och han blir full av energi. Då han är en häst som ofta behöver skapa energi så är det ett jättebra sätt för oss att trigga igång honom och energin i hans sinne. Ofta blir han lite busig och vill hoppa och skutta och då bli belönad för det såklart!

Jag har även märkt en annan bra sak med denna träning. Det är att han öppnar sitt sinne mer och är mer mottaglig för nya saker plus att vår kommunikation tagits till en ny nivå. Så för oss är det ett vinnande koncept. Ofta gör vi lite trick innan vi rider iväg och då har jag en häst som är vaken, uppmärksam och som har energi. Ibland övar vi bara på stallgången då tiden är knapp och vi har även med med denna tanke när vi är ute på promenad. Ett annat bra område för träningen är då vi haft veterinärbesök. Då använde vi våra triggers så att Louie kan undersökas i lugn och ro och stå stilla sedan belönas han.

Det som är kul med den här typen av träning är att hästen snabbt fattar vad det handlar om. Louie har själv kommit på flera olika trick som han självmant bjudit på och som jag i min tur belönat. På bilden visas ett av dem. Det är Louies eget trick som han själv kommit på - såklart efter vårt arbete med att lyfta på hovarna. Nu kan han lyfta sina framben ganska högt och hålla balansen och stå kvar ganska länge. Jättebra träning faktiskt! Louie har blivit mycket mer rörlig i sina bogar sedan han plockade upp denna övning. Plus att jag nu försöker få honom att flytta sin tyngdpunkt mer mot bakbenen och låta dem bära vikten - ett steg i vår Akademiska träning. Så detta är inte en skolhalt utan ett trick som Louie själv kommit på, men i framtiden kanske det kan bli en skolhalt av det, men det är inget som jag strävar efter.
 

Etiketter: småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln