Nytt läge

Den här veckan har jag och Moe nått ett nytt läge. Det känns otroligt positivt och roligt.

Vi har nu under några veckor lagt tid på att lära känna varandra ännu mer. Hitta ett språk och ett signalsystem som fungerar.
Det har funnits stunder då jag faktiskt undrat om jag ska lyckas nå honom för han har inte gjort det lätt för mig.
Är otroligt tacksam över att ha bästa Angelica att bolla med när jag känt mig som den sämsta hästtränaren.

Moe är ju en kille med mycket egen vilja, stark personlighet, tävlingsorienterad och ranghög. Han är även lekfull, lättlärd och blir snabbt uttråkad om det inte händer något nytt. Då hittar han på egna små hyss och övningar som han tycker han vill göra. När jag då tycker att vi ska göra något annat så kan han ibland ignorera mig totalt och han fortsätter med sitt. Eller så väljer han att göra alla skolor ovan mark som han kan för att busa till det och sedan kunna fortsätta med den han själv önskar. 

Dnna typ av beteende är ju nytt för mig. Visst har Louie protesterat mot vissa saker, men han gör det på ett annat sätt. Här möts jag av kraft och energi som jag inte alltid vet hur jag ska hantera. Jag känner mig inte rädd för jag vet att Moe är en vänlig och snäll själ, men det gäller att hålla koll så han inte av misstag hamnar för nära mig när han får sina utbrott. 

Häromdagen hade vi en diskussion och då var jag mer bestämd än tidigare. Jag satte lite mer press på honom än jag brukar. Det satte verkligen fart på honom. Han blev lite arg på mig och började stegra, hoppa och verkligen visa sitt missnöje. Men även jag kan vara envis så jag fortsatte att be honom göra det jag önskade och efter en stund så var vi överens. När Moe hade fått göra sig av med sin frustration kom han till mig och ville nästan be om ursäkt för sitt beteende och efter det så har vår relation tagits till en ny nivå.
Nästan samma sak hände med Louie då han var ny hos mig. Då var det dock Anna som fick känna på hans utbrott, men samma sak då som nu - efter att bomben briserat och all frustration blåst ut så blev relationen bättre.

Vi har fortsatt att träna varje dag denna vecka. Jag är mer noga med att vara hundraprocentigt konsekvent. Checkar av så att Moes uppmärksamhet är MED mig. Vi testar lite gå långsamt, stannra, startar, bara för att se att han är tillsammans med mig och lyssnar. Om han vill ränna iväg påminner jag bara lite så är vi på samma våglängd igen. Jag märker att det är vikitgt för Moe att ha en ram att förhålla sig till och det är just den ramen vi arbetar med. 

Vi har börjat arbeta mer vid hand och det är riktigt kul. Vi har fortfarande mycket att lära inom GroundWork, men då Moe blir lite taggad av att ha mig framför sig så bestämde jag att vi ska variera dessa positioner mer. Stämde även av det med Angelica så där är vi på rätt spår. Vi har jobbat lite med mer "ridövningar" även om vi gör dem till fots. Flytta in och ut ur volten och även lite svag öppna på rakt spår. Korta upp steget i skritt och sedan länga ut. Jag gör många korta repetitioner med vila och möjlighet till påskjut däremellan då jag märker att han snabbt blir trött i sina bakknän när han går in och belastar och ber jag om mer då då flyger han i luften. Vi försöker undvika det.
Även lite longering står på programmet och det är jättekul att få se honom trava på lite avstånd. Han har blivit betydligt starkare i sin kropp och kan både skritta och trava lite långsamt några steg och inte bara "flygande trav". 

Min känsla är att vi litar mer på varandra och att det finns ett ömsesidigt förtroende oss emellan efter vår diskussion. Kommunikationen har lyfts till en ny nivå. 

Etiketter: träning reflektioner

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln