Lyxig lördag 

Idag tog jag och gossarna en ledig lyxlördag med pälsvård, hovvård, fläta manar och svansar och lätt massage. Så mysigt och välbehövligt - mest för mig!
Det har varit några långa och lätt stressiga dagar när jag verkligen kämpat med att hinna med allt som behövts. Inte bara hästarna utan även jobb och saker som behövts ordnas hemma. Häromdagen var jag så trött att jag inte orkade hålla i gaffeln när jag skulle äta. Därför en lugn och mysig dag med de finaste av hästar som finns i min värld. Jag tor faktiskt att de båda tyckte det var rätt skönt. Bara mysa och ha kvalitetstid tillsammans.

Båda gossarna fäller enorma mängder päls. Moe har nästan fått bort all vinterpäls på framdelen och på benen. Louie fäller mer än någonsin, men han har fortfarande massor av päls kvar. Jag undrar om vi klarar vårt mål att all vinterpäls ska vara borta till midsommar! Pälsfällning till trots så tycker jag att båda känns pigga och inte alltför besvärade. En sak som slog mig när jag pysslade med Moe idag är att hans man nu lagt sig helt på en och samma sida. Det brukar betyda att kroppen är i balans om man får tro hästkännare och det vill jag ju gärna. Men faktum är att han känns mycket bättre på så många sätt. Jag tycker att vi fått en bättre känsla för varandra, att vi har bättre förtroende på något sätt. Svårt att sätta fingret på, men min känsla är positiv. Louie känns också väldigt fin, både i kroppen och i själen. Jag tycker han känns balanserad och att han blivit så ståtlig, han utstrålar något mycket speciellt. 

Träningsmässigt så jobbar jag och Moe vidare både vid hand men även uppsuttet. Än så länge rider jag bara inne i ladan då han lätt blir lite stressad och ofokuserad då vi är ute. För någon vecka sedan hade vi Angelica på besök och vi fick oss en mycket bra lektion. Vi fick också möjligheten att låna en annan sadel som passade så otroligt fint till Moe. Det blev stor skillnad för mig att rida honom i den sadeln då jag kände hans rörelser så mycket bättre. En mycket spännande lektion där jag fick många bra tips på hur jag ska kunna hjälpa honom till bättre balans och tydlighet. Den veckan red jag Moe varje dag och det blev en sådan stor skillnad. Förut kunde han inte gå rakt och följa långsidorna utan att placera sitt huvud utåt för att hålla sin balans och i vänstervarvet föll han inåt och hamnade på världens minsta fyrkant. men med rätt verktyg hos ryttaren där jag kunde hälpa och vägleda honom så gick det hur lätt som helst. Nu kan han även följa hela långsidan nere på stora ridbanan när vi övar där vid hand så det händer saker - till det bättre! Jag har även börjat långtygla Moe. Egentligen kan jag inte det där med långtygel, men jag får ofta en känsla av att det där ska vi testa och jag måste säga att det blivit riktigt bra utifrån de förutsättningar vi har. Moe känns så hemma med långtygel. Det är precis som att han säger " Sara, det här kan jag, jag vet precis hur man ska göra." Än så länge så går vi bara längs fyrkanten och använder lite olika ridvägar såsom snett igenom och sådant, men det känns som ett mycket bra komplement till resten. Plus att han kan får trava mer när vi långtyglar och det behöver han för det finns mycket energi i den kroppen!

Tillbaka till sadeln så passade den Moe helt perfekt. Tyvärr passade den inte mina ben, men idag har jag köpt en annan sadel till Moe som förhoppningsvis kommer nästa vecka. Den har samma storlek som den jag lånade, en annan modell där kåporna är lite längre så de passar bättre för mina ben. Jag längtar verkligen för jag vill fortsätta rida och träna!

Även Sir Louie får nog en ny "sadel". Jag fick nämligen även låna Angelicas filtsadel som jag testade på Louie. Den är ungefär som en barbackasadel men i filt och uppbyggd i sätet så det känns nästan som en sadel. Känslan när jag red Louie i denna filtsadel var frihet. Han kunde skritta på ett nytt sätt, tog ut steget och klev på så fint. Även bra för mig att öva på att sitta utan stigbyglar och träna min sits. Louie är ju väldigt skeptisk till att jag sitter barbacka, men med denna tjockare padd så accepterade han det. Nu väntar jag på att få några färgprover så jag kan bestämma vilken grön färg han ska få på sin filtsadel, för såklart ska Louie ha en grön som är hans färg.
Vi fick även lite bra tips av Angelica på lösgörande övningar som passar för Louie. Mycket flytta framdel för att stretcha hans bogar, vilket också ger fina resultat för hans övriga gångarter.


 

Den här veckan har även våra hovslagare varit på plats och skott om killarna. Den här gången hade Moes hovar vuxit mest, men även Louie har jättebra tillväxt på sina hovar trots skorna. Tidigare när han hade skor på "heltid" var vår dåvarande hovslagare mycket bekymrad över att Louie  hade så dålig cirkulation i sina ben och att hovarna inte vuxit något alls på åtta veckor. Man kan lugnt säga att det har ändrats. Jag har faktiskt varit lite orolig över just detta plus att strålarna ska bli dåliga, men faktum är att båda killarna har jättefina hovar och Louie har så fina strålar - bättre än när han är barfota. Så jag känner mig verkligen nöjd med mitt beslut att låta båda gossarna ha skor under vinter och istider.  Jag har kunnat vara avslappnad och sovit lugnt plus att jag ser en stor skillnad på Louie som rör sig betydligt mer och bättre än tidigare. Sedan funderar jag på hur jag ska göra till våren om det blir barfota på båda eller om möjligen Louie ska få behålla skorna på fram. Det tål att tänkas på. Jag skulle gärna vilja att båda fick vara helt barfota, men att ställa om hovarna och kroppen från sko till barfota kan vara lite jobbigt för Louie. Förra året tog jag av honom bakskorna först och efter några veckor tog jag framskorna. Då hann kroppen anpassa sig till ett annat rörelsemönster så det är möjligt att jag gör likadant även i år. Moe tror jag dock inte har några problem med att bli helt barfota direkt och båda har ju bra boots att ta till under övergångsperioden från sko till barfota. 

Etiketter: träning småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln