Välmående - du blir vad du äter

Äntligen har det blivit lite värme i luften. Det växer så det knakar, häggen blommar och doftar ljuvligt och maskrossäsongen är ÄNTLIGEN här. Både Louie och Moe är just nu helt galna i gräset. Det går inte att samtala mycket med dem för så fort de får syn på gräs eller maskros då är det som att öronen stängs av och de vill bara mumsa allt gott som finns. 

Vi ligger lite efter i jämförselse med ifjol. Då hade jag hunnit få upp beteshagen och inbetningen var i full gång. Men det är inte förrän nu som vi fått lite värme och det börjat växa.  Än så länge får de hålla tillgodo med det gräs som växer i hagen plus att jag handbetar dem kortare stunder 15-20 minuter för att vänja magarna. Förra året delade jag upp beteshagen och utökade ytan allt eftersom och det fungerade jättebra så jag satsar på det vinnande konceptet även detta år. 

Moe har fått bli barfotagosse sedan någon vecka tillbaka och det fungerar väldigt bra. Han tycks inte vara besvärad alls av att skorna åkte av utan han traskar på lika friskt som alltid. Enligt vår hovslagare har han en mycket bra hovkvalitet, friska och hårda hovar som nu även börjat växa i rasande fart. Därför hoppas jag att han ska kunna gå barfota under hela sommaren och fram på hösten. 
Det är inte bara Moes hovar som tycks må bra. Min känsla är att hela hans kropp och system nu börjar hamna i en bättre balans. Han har ju en bakgrund med stress och problem med sin mage, men det är inget som märks just nu. Hans päls är så blank och fin - så blank att täcket gled av när jag skulle lägga på dem regntäcken! Inte illa och då är det inte så att jag tokborstar dem heller.  Även hans mentala status är betydligt bättre. Det känns som saker håller på att falla på sin plats och vi arbetar med samma rutiner så han ska känna sig trygg i dem. Han har verkligen lagt på sig muskler men också lite trivselvikt. Min stora fasa är att han ska bli tjock som en köttbulle så nu försöker vi ha minst två träningspass i veckan där han får trava och röra sig lite mer för att inte bli rundare. 

Det enda som fortfarande stör lite är ett gräsligt sår han har uppe på höften. Han har haft det sedan han kom till mig och det har inte velat bli bra. Även ett svårt ställe då det blir mycket rörelse precis där plus att han rullar sig och då går det sönder hela tiden. Jag tror att det är något som kommer inifrån hans kropp, något som är på väg ut. Vår veterinär har undersökt såret och rådet blev att jag inte skulle göra något åt det utan låta det vara. Men jag har varit olydig och följer inte det rådet. Istället behandlar jag det med örter och liknande. De senaste dagarna har det börjat se bättre ut så jag håller tummarna för att det fortsätter så.

Något jag länge velat göra, men inte kommit till skott med - förrän nu - är att skapa en egen örtblandning till hästarna. Jag har plockat ihop individuella örter, valt utifrån dess helande och läkande egenskaper som jag tror passar respektive häst och gjort Moes Mix & Louies Lyx. Båda killarna äter det med godaste aptiten och det doftar ljuvligt! På bilderna här ovanför ser ni Moes Mix & Louies Lyx, innehåller bara goda grejer.

När jag gjorde hästarnas örtblandningar hittade jag äntligen en ört jag länge sökt efter, men inte hittat. Den magiska Ögontröst. Jag har läst så mycket om denna Ögontröst och att den ska vara så bra. Som namnet avslöjar så är den bra för hästar med problem med sina ögon. Ögon som kliar, rinner, blir irriterade. Nu har Louie fått äta denna magiska växt i någon månad. Han får 1,5 dl med maten och det är verkligen över all förväntan! Jag brukar behöva sätta på Louie flugluva i April för att hans ögon ska hålla, de ligger fortfarande kvar i sin låda. Så har ni hästar med ögonproblem så rekommenderar jag verkligen att köpa och testa. 

Louie har även han fått bli barfota, men än så länge bara bak. Jag har så svårt att bestämma mig för hur jag ska göra med hans framhovar. På ett sätt vill jag gärna att han ska få vara barfota, men jag måste göra det som är bäst för honom, det är bara det som är svårt att klura ut. Även Louie har fin kvalitet på sina hovar så det oroar jag mig inte för. Men hur hans leder och resten av kroppen klarar av omställningen är det jag känner mig tveksam till. Just nu känns han nämligen så himla fin så jag vill inte "förstöra" det. Nåja jag har lite tid på mig att fundera och bestämma mig för hur vi ska göra. 

Under vintern och tidig vår har Louie haft lite jobbigt med sin mage så när jag tog träckprover på hästarna bestämde jag mig för att göra en "extra allt" på Louie. Det enda jag valde bort ur analysen var fölmask för det borde han inte ha. Nu väntar jag på de sista provsvaren från diverse odlingar, men mitt beslut att kontrollera allt var riktigt för han hade förekomst av någon parasit i kroppen så han kommer bli avmaskad, det är nästan tio år sedan sist. Jag har haft en jättebra dialog med labbet och det är otroligt skönt att få ställa sina frågor och funderingar till dessa proffs, så nu har jag en plan för hur jag ska gå tillväga till höst och vår. Jag tror själv att han plockat upp denna parasit under perioden då han fick byta hagkompis i omgångar från det att Stjärnan flyttade. Då bytte vi även till en större hage där han inte gått på flera år. Att det beror på hans ålder tror jag inte. Nu gör vi vårt bästa för att boosta hans kropp ordentligt så han klarar avmaskningen utan problem. Känns ju inte jättekul att behöva ge dessa giftiga preparat för de tar ju även kål på goda bakterier, men jag tror det kommer gå bra.

Etiketter: friskvård småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln