Sagohästen

När Birgitta (Järnåker) var och hälsade på oss i Maj hade vi turen att få ta två lektioner, Moe och jag. Birgitta fick även sitta upp och känna lite hur Moe rör sig, hur hans kropp fungerar i ridning, biomekaniskt och hur hans förutsättningar är i dagsläget och hur de kan bli i framtiden. Birgitta har en sådan stor erfarenhet efter att ha arbetat med hästar och inom ridkonsten så många år så det var verkligen jättebra för oss.

Birgitta kände direkt att Moe har egentligen inga begränsningar. Alla förutsättningar finns där för att att han ska kunna bli en mycket bra ridhäst. Kroppen är redo, benens vinklar är rätt för denna typ av träning. Han har, som så många kallblodstravare, väldigt lätt för diagonalitet och samling. Ett plus för Moe är att han redan nu har en jättefin galopp även om han inte kan och förstår signalen. Plus att Birgitta kände att Moe har ett sådant fint flöde i sin kropp, ett flow av energi som ingen av hennes egna kallblod har eller har haft. Birgitta sa, Sara det här det är en sagohäst.

Utifrån sin egen uppfattning plus att hon tittade när jag arbetade honom så fick vi ett antal olika övningar som vi arbetat med sedan dess. Egentligen inga konstiga saker alls utan det mesta handlar om att få mer kontakt med bakbenen, få bakbenen att gå in och bära vikt istället för att skjuta på framåt.
Det som gäller för alla våra övningar är att de ska utföras på raka linjer. Anledningen till det är att Moe inte är tillräckligt stark i sina bakknän. När han går på böjt spår kliver hans bakben för långt in under kroppen, lite snett och det resulterar i en snedbelastning av leden.
Den övning som vi arbetat mest med är att skritta in i halten. Moe ska kunna korta upp sitt steg så mycket att han slutligen står stilla. Fokus på bakbenen och hans bakknän plus att när vi gör halt ska hans halskotpelare vara upprätt.Halten behöver inte vara så långvarig utan bara att han stannar korrekt sedan kan vi gå framåt igen. På sikt kan halten bli mindre och mindre, nästan så att han bara vilar lite extra i det steget för att sedan gå framåt igen. Denna övning sätter vi även ihop med övningen att vända över ridbanan. Vi följer fyrkanten, leder lite med kapsontygeln, ett tramp i stigbygeln ( på MoE mer en förnimmelse av ett tramp), så han förstår att han ska följa med in. Sedan gör vi halt på mittlinjen, plus när vi kommit ut på långsidan igen. Mycket styrketräning och aktivering av bakbenen.

Vår sista övning som vi bara gör max en gång i veckan, är "trappan". Trappan är samling. Här ska vi kunna öka och minska graden av samling och muskeltonus, tex fyra steg skritt, fyra steg samlad skritt, fyra steg skritt, fyra steg skolskritt, och så vidare. Om jag skulle vilja och sätta lite press på Moe så skulle han antingen gå upp i piaff eller flyga i luften. Jag kallar denna övning för hans behärskningsövning. Han ska lära sig att använda sin energi, tygla sin energi utan att explodera. Just denna övning är lite tudelad för mig. Jag känner att den ofta är bra för Moe. Det blir lite som att pyscha ut det där extra krutet som finns i hans system, men den skapar också en stress i honom som jag inte tycker är helt önskvärd i dagsläget. Därför har jag valt att inte göra den så ofta utan bara någon gång ibland. Plus att jag själv väljer att inte sätta stor press på honom utan beröm och vila när han kortar upp steget och ökar sin tonus. Han behöver inte trampa utan mer jobba med musklernas tonus. 

Att göra så är helt mitt val. Eftersom han har så lätt för sig så skulle det vara enkelt att få honom att piaffera, utföra skolgaloppsprång och en massa andra konster, men det är liksom inte vår väg. Moe är från början en ganska osäker och rädd individ även om han visar en ganska tuff sida utåt. Att stressa och utsätta honom för tryck och press gagnar inte honom överhuvudtaget. 
Vi har valt en annan, ny, positiv och mer spännande väg som vi integrerar med vår AR träning. Ett arbetssätt och tankesätt som på bara några veckor gett stora resultat i hans mentala status. Men mer om det vid ett annat tillfälle.
Etiketter: träning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln