Framsteg

Med Angelicas hjälp har jag och Moe under en månads tid tränat med Connection Training - kommunikation,positiv förstärkning, belöningsbaserad träning.

Syftet med att träna honom på detta sätt är att hjälpa Moe att bli en tryggare individ. Jag har ju upptäckt under resans gång att han gärna visar upp en tuff yta, men därinne är han rädd och osäker. Vid fera tillfällen har han blivit rejält skrämd och när rädslan tar överhanden är han svår att nå. Jag känner för min egen del att detta är något vi måste lösa och jag är villig att lägga den tid som behövs för att hjälpa honom bli trygg både i sig själv och tillsammans med mig. Det finns som alltid andra vägar att gå, men jag väljer denna hästvänliga väg. Vi jobbar med attityd, beteenden och förstärka det positiva. Egentligen är det inte bara träning utan all tid vi spenderar tillsammans präglas av detta synsätt. Rutiner och konsekvent agerande utifrån ett positivt synsätt.
Morot istället för piska. 

På en månad har det skett en enorm uveckling. Det är imponerande tycker jag. Moe fattar snabbt. Han är smart och listar snabbt ut vad det är jag önskar. Han är också väldigt noga med att tala om för mig då jag gör fel. Nääru står du där då gör jag såhär. Flytta på dig! Positionering i arbetet är otroligt viktigt och hamnar jag fel då visar han det direkt. Det ställer höga krav på mig då jag måste vara noga och konsekvent. Något jag har otroligt svårt för! Men vi kämpar på, mest jag för jag tycker Moe är väldigt mycket bättre och lär sig snabbare än mig.
För att skapa en lugn och bra miljö att träna i sker den mesta träningen inne i ladan. Här finns det inte så mycket annan stimulans runt omkring som kan stjäla hans fokus så det passsar bra. Här är även närheten till stallet och Louie en bidragande faktor. När vi arbetar är Moe helt lös. Han får följa mig, följa sin target, lära sig att nosa på saker, stanna, stå stilla. Basic grejer. Nu har vi satt ihop flera delar till en kedja där han följer, stannar, står stilla och sedan går vi igen. Han får anpassa sig och gå i den fart som jag väljer. För att skapa en förväntan och hålla fokus går vi ibland tio steg innan vi stannar, sedan två sedan tjogo, allt för att övningen fortfarande ska vara intressant plus att han inte ska räkna ut när det är dags att stanna. Tro mig, det lärde han sig snabbt som attan.

Vi arbetar även med hans attityd och inställning. Moe vill gärna äta på saker, bita på tyglar, grimskaft och allt som kommer i hans väg. Nu börjar han förstå att det lönar sig att INTE bita på grimskaftet. Detta är bara ett axplock av de saker vi gör. 

Det finns såklart dem som undrar vad sjutton jag håller på med. Som undrar om jag behöver hjälp med Moe, om Moe kanske inte alls passar mig. Jag kan ärligt erkänna att det är tufft att få sådana kommentarer, men jag tänker som Ingemar Stenmark " Det ä inte lätt att förklar för den som int begrip". För precis så är det. Det kan säkert se löjligt ut när vi traskar runt och håller fram flugsmällor, plastlock och annat som hästen ska följa eller nosa på. Jag kan även tänka mig att många tror att jag bara proppar i honom godis, men det finns en soklar röd tråd i allt vi gör.

Under den här månaden har jag märkt att Moe blivit betydligt lugnare. Han är en häst som vill ha koll på precis allt som finns i universum, men nu kan han koppla bort mer och mer av sådant som inte alls rör honom. Han har blivit mer nyfiken och intresserad. Han vågar undersöka saker som han tidigare tyckt varit läskiga och förenade med livsfara. Han tar mer egna initiativ, klampar in i duschen helt på eget bevåg, kollar på vattenpölar som han tidigare vägrade passera. Under denna blåsiga sommar så klarade han tidigare inte av att gå ut i beteshagen då det blåste därute. Han gick ut och inom en sekund kom han tillbaka inspringande i full fart. Nu kan han traska ut själv och stå därute och vänta in att Louie ska följa efter. Det finns många vardagliga situationer som Moe nu hanterar på ett helt nytt sätt.

Vi har även fått mycket gratis miljöträning på gården då huset har målats om och sedan montering av solceller på stalltaket. Byggnadsställningar, människor på tak, borrmaskiner och oväsen. Men Moe har klarat det så himla bra. Han har verkligen mognat och blivit en modigare version av sig själv.
 
Även vår relation har blivit bättre. Vi har en bättre kommunikation och han visar mer och mer sina känslor, visar vad han tycker om och vågar bjuda mer på sig själv. När jag är ute i hagen och grejar kommer han alltid fram och vill veta vad jag gör. Han hjälper även gärna till med att fylla vatten i badkaret eller linda hagtråd. Relationen med Louie har också ändrats, jag upplever att dessa båda befinner sig en en skön bubbla som andas harmoni och balans.

Etiketter: träning småprat

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln