Target practice

Sir Louie gör vacker tass.    Bilderna är tagna från vår träningsfilm därav den lite dåliga kvalitén.
Sir Louie gör vacker tass. Bilderna är tagna från vår träningsfilm därav den lite dåliga kvalitén.
Moe över på mattan. Stå, stanna. Moe över på mattan. Stå, stanna.

Träningen går vidare med "connection training" under Angelicas ledning. Det här är något som hästarna tycker är otroligt kul. Jag har två motiverade och träningssugna hästar varje dag. Den enda nackdeln, som egentligen inte är någon nackdel, är att ingen vill avsluta sina träningspass! Efter varje pass har jag två nöjda hästar. De utstrålar självförtroende och en inre styrka. Jag fullkomligt ÄLSKAR denna träning. Att se utvecklingen från varje gång är helt magisk! Att se hur hästarna förändras, blir modigare, mer nyfikna och se hur deras intellekt vidgas är helt obetalbart. Jag finner inte ord över den tacksamhet jag känner över att fått möjligheten att lära mig mer om detta och med en sådan engagerad coach. Stort tack för det Angelica.

När tiden inte alltid är på min sida så är denna träning helt perfekt, jag hinner ofta ta ett pass med varje gosse och vi tre kan känna oss nöjda även om vi inte kanske hunnit med att rida eller arbeta vid hand. Hjärngymnastik är inte att förakta.

Det vi arbetar med nu är " MATTAN", en gammal dörrmatta som Louie och Moe har fått lära sig att stå på. Mattan fungerar som en hovtarget. Hästarna lär sig att ställa sig på den och att stå kvar. I verkliga livet kan det vara praktiskt vid exempelvis uppsittning, att stå kvar vid pallen, om man måste väga hästen hos veterinär, att det är okej att stå på andra underlag plus en plats de kan stå stilla på och känna lugn och trygghet .

Moe var den som fick träffa mattan först. Han är ju väldigt nyfiken så han var snabbt framme för att undersöka den och efter en kort stund så stod han på den. Vi har efterhand fortsatt att utveckla övningen med att han ska kunna stanna och stå kvar fastän jag flyttar mig. Jag använder röst och rörelse för stanna. Jag säger Stanna och gör stopptecken med båda händerna. Nu i början har jag valt att stå framför honom så han hela tiden ser mig.Vi har även lagt till inkallning då jag med röst och rörelse ber Moe komma fram till mig. Då vinkar jag och säger Kom Moe. Vilket även fungerar väldigt bra när jag ska ta in dem i mörkret. Då ropar jag bara så hör jag hur han kommer travandes. Mycket praktiskt.  

På inrådan från fröken så började vi igår med en ny del i detta arbete vilket är att jag ska kunna be Moe stå kvar på mattan och jag flyttar mig bredvid och bakom honom. Då Moe ibland har lite bråttom och tycker att jag är väldigt långsam när jag ska sitta upp så började jag med att stå på samma plats som om jag skulle sitta upp. Det är något vi ska fortsätta att arbeta med så han lär sig och förstår vad jag önskar. Han är verkligen jätteduktig och lär sig snabbt. Dock har jag märkt att jag måste vara konsekvent, göra "rätt" belöna och klicka vid rätt tillfälle. Plus att vi renodlar en sak i taget. Med Moe kan jag till exempel inte ha matta och konor framme samtidigt för då förstår han inte vad han ska göra utan en "leksak" i taget. Mattan är dock hans favorit just nu.

Louie var inte lika snabb att vilja ställa sig på mattan. Han gick fram och nosade på den, men valde att gå runt den. Hans uttryck; Näää den där ställer jag mig verkligen inte på! Men redan andra gången klev han upp på mattan och efter det så har utveckligen gått i en rasande fart.
I början belönade jag honom för att gå fram till mattan för att sedan kliva upp på den. Nu så kliver han själv upp och ställer sig och väntar på fortsättningen. Med Louie gör jag samma övning som med Moe, stanna, stå kvar och kom. Sedan, bara för att det är ku,l så har vi även övat upp "vacker tass" då han lyfter upp sitt ena framben i luften. Det är inte en skolhalt men vem vet det kan kanske bli i framtiden eller varför inte en levad.
Även jag och Louie testade den nya delen av övningen med att han ska stå kvar och jag flyttar mig runt honom. I början var det lite förvirrande. Louie är ju så van att följa mig, vilket han är mycket duktig på så vi fick klura lite hur vi skulle lösa det. När han förstod att det hörde ihop med stanna så gick det jättebra. Jag kunde stå på sidan om honom, vid bakbenen, bakom, gå runt och han stod som klistrad på mattan. Så himla kul och roligt när hästarna får utvecklas och lyckas.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln