Kedjereaktion

Det är fortfarande hektiskt med allt som ska fixas ute på gården, möten med banken, träffa husbyggare. Plus att hinna med att jobba. Handen på hjärtat så känner jag mig trött, inte så mycket ork och energi. Jag önskar att jag orkade och hade mer tid för träning av hästarna, men just nu så går det bara inte! Vissa dagar måste jag prioritera och ofta hamnar Moe på träningslistan. Louie klarar det bättre att inte träna, men jag ser i hans ögon att han blir besviken. Svårt att räcka till, men snart så kanske det vänder.

Idag har vi haft två riktigt roliga träningspass. För mig känns det så befriande och skönt att kunna ta två kortare pass inne i ladan och vara glad, nöjd och ha två nöjda hästar efteråt.

Med Louie har jag en tid jobbat med att sätta ihop en kedja av olika rörelser. Lite frihetsdressyr med invanda mönster. Han är så duktig och han tycker det är så kul! Vi gör väldigt enkla saker. Gå framåt, stanna, backa, vacker tass och gå fram igen. Nu har Louie själv kommit på att han kan även lägga in lite galoppskutt också för att göra det lite roligare. Mitt älskade hjärta! Detta har vi även övat på när vi varit ute på promenad och då finns det mer energi att hämta i honom.
Idag fick jag en idé att testa något nytt med honom. Jag satte upp en bana med konor inne i ladan och min tanke var att han skulle gå fram till konen och dutta på den med mulen.Louie fattade direkt och visade för mig att; Sara, det där är för lätt, mer utmaning!

Okej så jag plockade in mattan också. Gå till konorna längs ena långsidan, dutta på dem med mulen sedan vända in på mitten och stå på mattan. Stå kvar på mattan och göra lite vacker tass, sedan gå ut på nästa långsida och då byta varv, dutta på konorna och sedan in på mattan igen. Det är första gången vi gör såhär och Louie är väldigt smart må jag säga. Han hade inga som helst problem med att urföra denna ganska långa kedja/bana. Så himla kul! Han kändes så nöjd och tillfreds efteråt, möjligen lite trött i huvudet också för det kräver koncentration och uppmärksamhet. Igår blev det mysdag med massage och lite stretching, mest för min skull då jag inte hade orken att ta mig för något mer än så. Jag imponeras verkligen av hur smidig och rörlig Louie faktiskt är. Tycker att hans framdel känns bättre än någonsin, vilket märktes då jag stretchade hans framben som han fullkomligt avskyr! Han är verkligen en förebild, vackraste Sir Louie, smidig som en katt. Hoppas jag är lika smidig när jag är i hans ålder!!

Moe har fått lite mer träning. Jag märker att utan aktivering blir han lätt rastlös och lite "stökig". Jag har börjat gå ut på promenader i byn med honom och de flesta gångerna går det jättebra. Sist blev det dock lite gamla beteenden som kom fram. Vilket även har märkts i andra delar av träningen. Jag tror själv att det kommer sig av frustration då jag medvetet valt att försöka fasa ut lite av belöningen. Han får inte betalt med godis varje gång utan det kan var klia eller klapp plus att han heller inte får betalt varje gång utan kanske varannan och det skapar frustration. Att det blir så är en fas innan han förstår och accepterar att okej nu fick jag inget just denna gång, men nästa. Jag ser det inte som ett problem utan redan nu märker jag att det går över. Dock väljer jag att belöna vissa beteenden, som jag anser vara viktiga varje gång fortfarande. Det positiva i det hela var att han ändå valde att lyssna och stanna kvar hos mig.


Vi har även ridit några gånger och även där går det ganska så bra. Har han bara fokus och kan hålla sin koncentration så är han helt ljuvlig! Häromdagen red vi med bara vikthjälp, lite tramp i inner stigbygel och han flyttar sig in och tvärtom. Jag har testat ett annat bett till honom, ett av Louies gamla som inte används. Det är ett tyngre bett och han tycks gilla hur det ligger stilla i hans mun. Jag har haft det tre gånger, ett vid arbete vid handen och då gjorde det bäst resultat. Jag tror att bettet hjälper honom att lösgöra saker i kroppen för när jag befinner mig bredvid så ser jag hur det händer massor i hans kropp. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig. 

Häromdagen blev jag uppmärksam på en kedja av beteenden som Moe satt ihop, ja, även jag har satt ihop dem, men de betyder lite olika för oss. Moe har ofta lite svårt att stå stilla på stallgången, han vill gärna skrapa med hovarna och äta på grimskaft eller linor. Jag har tänkt i mitt huvud att när han skrapar med hoven så försöker jag ignorera det och när han sedan står stilla då berömmer jag honom. Moe har sett det hela på ett annat sätt. Skrapar jag med hoven och sedan ställer mig så får jag beröm. Samma fast olika. Moe har kopplat beröm och belöning till skrapande med hoven - jag har tänkt tvärtom. Nu håller jag på att försöka bryta denna fina kedja av beteenden så han förstår att det jag önskar och berömmer är inte att skrapa med hovarna eller tugga på linorna, nä, jag vill att han ska stå stilla. Snacka om missförstånd, eller otydlig tränare! Här har jag fått mycket bra hjälp av träningen med mattan. Där vet han att om han krafsar på mattan händer det inget, men om man står stilla då händer det grejer!

När vi hade massage och mysdag igår så passade jag på att förstärka beteendet att stå utan krafsande och tuggande. Det gick åt många morötter, men han var så otroligt duktig och gårdagens insikter fanns kvar även idag. Visst glömmer han ibland, men nu vet jag hur han tänkt så jag kan lättare berömma och belöna vid rätt tillfälle. 
Även Moe fick ett pass inne i ladan idag. Då jag hade banan uppsatt efter att ha övat med Louie tänkte jag att även Moe kunde få testa.Äntligen något nytt och kul! Min plan att Moe skulle gå och nosa på konen blev något annat.  Helt själv så att han gick till konen, knuffade ner den, plockade upp den i munnen och bar fram den till mig! Varsågod, så släppte han ner den vid mina fötter! Men älskade lilla frö! Sedan kunde jag kasta konen en bit ifrån mig och Moe gick dit och plockade upp den. Jag undrar om han lärt sig detta tidigare eller om det bara faller sig naturligt för honom. Så himla duktig och smart! Nu måste jag skaffa mig någon annan bättre target för att ha som apport, då konen inte är så lätt att fa tag i med munnen.  Mitt vackra och smarta hjärta!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln