Så mycket bättre

Träningen med Moe går verkligen framåt på så många olika sätt och på olika plan. Det är så otroligt roligt och utvecklande. Med en sådan träningsvillig individ, som Moe, är det ibland svårt för mig att veta när jag ska avsluta våra pass för vi har så himla roligt och ingen vill sluta. Ett angenämt "problem". Med Moe är min ambition att bara arbeta med positiv förstärkning oavsett vilken disciplin vi tränar. Mycket fokus ligger på grundarbetet, sätta signaler för olika saker, skapa förståelse. Ett arbete som är roligt men tidskrävande, men i min värld är det en väl investerad tid. Plus att jag tycker själv det är jättekul, spännande och intressant. Jag ser ju även de snabba resultaten och hur hans beteenden förändras så det råder ingen som helst tvekan om att för oss är detta den bästa vägen. Visst stöter vi på patrull ibland men problem är till för att lösas och oftast beror det på att vi missförstår varandra. 

Vi jobbar vidare med mattan, vilket har blivit Moes trygga plats. Han kan stå stilla på sin matta hur länge som helst - förut kunde han knappt stå stilla alls utan hade myror i benen hela tiden. När vi arbetar med mattan får han stå på den och jag flyttar mig till olika platser runt honom, bakom, på sidan och jag går även iväg längre bort från honom. Vi har även lagt till inkallning då jag säger hans namn och ber honom komma till mig. Då mattan känns så väl etablerad har jag även börjat att ta med mattan ut och träna på helt andra platser än tidigare. Utanför hagen, inne i hagen, inne i stallet och så vidare. Jag ser det som ett bra sätt att få honom att känna lugn och trygghet även på "nya" platser. Den övningen har gått över förväntan. Det som känna positivt är att när han blir osäker eller lite skrämd av yttre faktorer väljer han att springa till mattan och ställa sig där. Där vet han vad som förväntas och vad han ska göra. 

Lite nytt som vi börjat med för en dryg månad sedan är apportering. Moe har verkligen en fallenhet för att hämta saker och bära dem i munnen. Han tycker det är jättekul och nu har vi kommit så långt att jag kan kasta iväg hans target, han går och hämtar den och går sedan tillbaka till mig för att lämna över den. Här har vi just nu fokus på hur han lämnar över sin target till mig. Han måste hålla den i munnen tills jag har den i min hand och ber honom att släppa. Klick och vi byter grejer med varandra - jag får hans target och Moe får sin belöning. Han är verkligen jätteduktig och även arbetet med apportering har vi testat ute. Jag brukar ta med hans target i fickan då vi går ut på promenader och om han blir lite stressad stannar vi och han får jobba med att plocka upp den och lämna till mig. Det har fungerat jättebra och det känns även tryggt för mig.

Vi har även börjat damma av våra grundläggande övningar i groundwork som vi arbetat med tidigare, fast nu gör vi dem på ett annat sätt. Med ett annat tillvägagångssätt har det fungerat så himla mycket bättre! Tidigare kunde Moe bita tag i tyglarna, bli frustrerad och sparka och hoppa, men än så länge finns det inte någon tendens till den typen av beteende. Vi började med det stillastående arbetet med att kunna lägga vikten på bakbenen, komma lite fram och ner och lite till sidan med lätt böjning/ställning i kroppen. De första gångerna hade jag Moe helt lös och han fick bara följa mina rörelser. Sedan har vi testat med att ha kapson och bara låta tygeln ligga i handen och han får följa mina rörelser. Det har gått över förväntan och han lär sig och förstår så snabbt. Jag ser verkligen många fördelar med att arbeta från marken där jag själv kan ser hur han synkroniserar sin kropp.

De senaste veckorna har jag även börjat träna Moe på långa tyglar. Ett jättebra sätt att fortsätta arbeta honom vid hand för att se hans rörelsemönster plus att han får mer motion. Med långtygel kan jag arbeta honom mer i alla gångarter plus att jag lär mig hur jag ska hantera och ta hand om hans kraft på ett positivt sätt. Det blir mycket trav och övergångar. Han har en fantastisk fin trav och när han lyckas hålla ihop sin kropp på ett för honom positivt sätt så är han så otroligt snygg. Den hållningen, utstrålningen, energin - det är bara WOW!!  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln